Vesti bune pentru pensionari

de Liliana Nenciu     Monitorul de Sibiu
Joi, 12 iulie 2007, 0:00


Pensionarii din Sibiu pot imprumuta mai multi bani de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. In plus, perioada de rambursare s-a dublat, iar cei peste 15.000 de membri CARP pot restitui banii in doi ani.

Indiferent daca au o pensie de doar 50 de lei sau una de 600, membrii CARP care-si platesc la timp cotizatia pot imprumuta o suma de pina la 6.000 de lei. Potrivit directorului CARP Sibiu, Marius Roman, pina acum, suma maxima pe care batrinii o puteau imprumuta era de 4.500 de lei. „A fost marit fondul de creditare de la 4.500 la 6.000 de lei.

Mai mult, daca pina acum membrii CARP trebuiau sa restituie suma imprumutata intr-un an, acum perioada de rambursare este de doi ani", a precizat Marius Roman.

Servicii gratuite

Pentru a putea deveni membri CARP, pensionarii trebuie sa cotizeze 1 la suta din pensia pe care o au, indiferent de suma. Pe linga acesti bani, ei trebuie sa contribuie cu inca 3 lei pentru ajutorul de inmormintare. Din banii pe care-i depun lunar, batrinii au si o serie de beneficii.

In pimul rind, au reducere sau chiar gratuitate la unele servicii medicale, precum fizioterapie, stomatologie, oftalmologie sau masaj, ori platesc doar jumatate din costul unui tuns. Pentru a veni in ajutorul pensionarilor, CARP a deschis si 23 de filiale in teritoriu.

Este vorba de orase mici si de localitati din mediul rural, pentru ca batrinii sa nu mai fie nevoiti sa vina pina la Sibiu pentru a-si plati contizatia.

Batrini saraci

Potrivit directorului CARP, majoritatea batrinilor care fac imprumuturi au nevoie de acei bani pentru cheltuielile de zi cu zi. Unii se imprumuta pentru a-si plati taxele, altii pentru a-si lua medicamente, mincare sau pentru a-si cumpara un obiect de mobilier nou. „Noi nu facem diferenta intre membrii nostri. Indiferent de pensia pe care o au, le acordam imprumuturi.

In ceea ce priveste ajutorul de inmormintare oferit, cind unul dintre membrii CARP decedeaza, apartinatorilor li se restituie toata cotizatia platita de respectiva persoana pentru ajutorul de deces, dar si un ajutor in functie de vechime", adauga Roman.

Tratament mai usor de obtinut

Casa Judeteana de Pensii vine cu facilitati pentru sibienii aflati la virsta a treia si care vor sa mearga intr-o statiune, in aceasta vara. Pentru a mai reduce aglomeratia, la sediul CJP au fost deschise inca doua ghisee la care pensionarii se pot inscrie ca sa primeasca bilete de tratament. Astfel, la ghiseele nr. 1 si nr.

2 cererile se pot depune doar martea, intre orele 8.30 si 13.30, in schimb, un al treilea ghiseu are program de functionare in fiecare zi lucratoare, intre orele 9 si 14. Dupa acelasi program, de la oricare dintre cele trei ghisee pot fi ridicate biletele, in cazul in care cererile au fost aprobate. Zilele in care se elibereaza biletele de tratament sint lunea, miercurea si vinerea.

Marius Roman, directorul CARP Sibiu
„Noi avem 15.000 de membri, iar circa 800 dintre acestia apeleaza lunar la noi pentru a se imprumuta. Majoritatea imprumuturilor sint medii, de circa 1.600-1.800 de lei. Dobinda variaza intre 5 si 10 procente, iar suma totala imprumutata anual se ridica la 3,5 milioane lei"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

191 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by