2006 a fost anul de virf al cheltuielilor legate de reabilitarea strazilor, in special a celor din centrul istoric. Desi pregatirile pentru modernizarea orasului au inceput inca din 2004, santierele au devenit din ce in ce mai vizibile cu un an inainte ca Sibiul sa devina Capitala Culturala Europeana. Si inca nu au disparut.

80 de milioane de lei. Atit a investit Primaria, sub semnatura lui Klaus Johannis, pentru modernizarea strazilor din centrul istoric. Cei mai multi bani, in jur de 50 de milioane de lei au venit dintr-un imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Potrivit autoritatilor locale, banii au fost cheltuiti pentru achizitionarea si amplasarea felinarelor de pe strada Nicolae Balcescu, dar si in pietele centrale din oras. Tot in urma acestui imprumut au inceput lucrarile in Piata Garii si Piata Unirii, dar si asflatarea a peste 30 de strazi din zona centrala a orasului.

„Sibiul trebuia sa arate celor care i-au acordat incredere ca este un oras european nu doar prin calitatea programului culturale, ci si din punctul de vedere al infrastructurii stradale", motiveaza primarul Klaus Johannis.

2004, primele sapaturi

Potrivit bilantului realizat de expertii Primariei, 2004 si 2005 au fost anii in care lucrarile de reabilitare a strazilor au inceput sa prinda contur. Pe masura ce se apropia anul in care Sibiul a devenit Capitala Culturala Europeana, investitiile in aspectul orasului au crescut vazind cu ochii.

Daca, in 2004, doar opt milioane de lei au fost directionati catre Piata Mica, Piata Mare si Piata Huet, un an mai tirziu s-au cheltuit nu mai putin de 27 de milioane de lei. In 2006, cind programul Capitala Culturala Europeana batea deja la usa, suma alocata pentru infrastructura stradala aproape ca s-a triplat.

2007, anul cartierelor

Un alt imprumt, tot de la BERD a fost contractat de Primarie in cursul acestui an. Cele 32 de milioane imprumutate, la care se adauga inca 22 de la bugetul local, au intrat in calculele autoritatilor locale pentru reabilitarea cartierelor. Primarul s-a intors spre zonele ceva mai indepartate de centru. „S-a lucrat si inca se lucreaza foarte mult in tot orasul.

Insa lucrarile din cartiere au intrat in umbra celor din centrul istoric. Dar, fara indoiala, in oras sint cele mai multe lucrari", a spus Johannis. Totalul de 54 de milioane de lei va fi folosit, in acest an, pentru modernizarea a peste 60 de strazi.

Reteta asfaltului trebuie inlocuita

Aceasta este concluzia la care a ajuns ieri, primarul Johannis, referitoare la denivelarile aparute pe unele strazi din Sibiu. Potrivit primarului, solutia pentru evitarea denivelarilor nu se gaseste in Primarie. „Tronsoanele care s-au ridicat din cauza caldurii vor fi refacute. Un strat de uzura poate fi inlocuit in fiecare an.

Eu propun ca cei din minister si specialistii din universitati sa studieze reteta asfaltului, pentru ca ea trebuie schimbata. Problema asfaltului se poate rezolva schimbind standardul", este de parere edilul sef.

Klaus Johannis l primar Sibiu

„Noi avem un standard la lucrari de drumuri care a fost stabilit intr-o perioada in care Romania a avut alta clima si ar face bine responsabilii din minister sa schimbe standardul, altfel trebuie sa schimbam toate drumurile si ar fi cam scump"