Acuzatii de presupus braconaj, desfasurari de forte, focuri de arme, cercetari. Pe scurt, filmul unui incident care a avut loc la finele saptamanii trecute in comuna maramureseana Remeti. Cazul a intrat deja in vizorul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures si ar putea ajunge si in instanta.

Padurile din zona Remeti-Sapanta au un ecosistem, dar si o „duhoare” aparte: miros a infractiuni silvice. „Baiurile” din zona au fost semnalate in repetate randuri si de GAZETA de Maramures si au intrat, de multe ori, si in atentia organelor de control. O parte dintre verificari s-a lasat cu dosare penale si chiar cu condamnari.

Cel care a inceput de aproape cinci ani „cruciada” pentru apararea padurilor din zona este Valeriu Macioca. Si de atunci, omul si-a pastrat spiritul civic si a ramas la fel de hotarat sa combata matrapazlacurile cu „aur verde” si sa protejeze padurea din localitatea natala. Dar, coincidenta sau nu, silvicii din zona au inceput sa-l suspecteze de braconaj.

Macioca este vanator cu acte in regula de prin 1998-1999, dar spune ca niciodata nu a calcat stramb, ba dimpotriva. De nenumarate ori a cumparat hrana din banii lui pentru animalele salbatice. Si totusi, acuzatiile de braconaj nu s-au „stins”. Incidentul In zona circula multe povesti legate de braconieri, asa ca Macioca s-a gandit sa verifice daca zvonurile sunt adevarate.

Duminica trecuta, dupa lasarea serii, impreuna cu un vanator din zona, Macioca a mers pe pasunea comunala Peres, de unde se vede toata padurea. Numai ca, in loc de braconieri, au intalnit o echipa de silvici: „inainte sa se lase intunericul am vazut niste faruri prin padure, pe un drum forestier. Ne-am zis: hai sa vedem cine umbla, poate chiar umbla braconieri pe acolo.

Cand am ajuns in locul unde am vazut farurile de la masina, a venit o Dacie din partea dreapta cu viteza foarte mare, sa ne taie calea. Noi am trecut, si cand am fost in dreptul drumului de unde venea, aproape ca ne-au lovit. Am tras stanga, am trecut de impact si am oprit. Am dat cu spatele si am intors masina cu farurile catre ei. Era o Dacie alba.

A coborat din masina un padurar cu o pusca in mana. Apoi a mai coborat un padurar. A venit cu pusca indreptata spre noi. Cand am vazut ca vin cu pusca, am virat si am plecat in jos. La vreo 30 - 50 m departare de ei, am auzit doua bubuituri”.

Macioca spune ca organele silvice nu aveau nici lanterna de semnalizare, nici paleta sau baston ori vesta reflectorizanta asa cum e obligatoriu sa poarte pana si un amarat de biciclist pe timp de noapte.

„Scoateti armele!” In fine, masina si-a continuat drumul spre sat, dar aici ii astepta masina politiei: „ajutorul sefului de post din Remeti m-a intrebat ce probleme sunt, pentru ca fusese anuntat ca nu am oprit la control. M-a intrebat daca am arme si vanat, la care i-am raspuns ca nu am. Mi-a cerut sa astept sa-mi fie verificata masina.

Am blocat usile de la masina si am asteptat. Apar padurarii si direct: haideti jos, sa vedem ce avem in masina. Ce? Braconieri! Scoateti armele! Le-am spus in baza a ce sa va arat ce am in masina?Au zis ca politistul de aceea a venit, sa vada. I-am spus ca-i arat politistului. Asta s-a intamplat pe la ora 23. Au inceput sa dea telefoane, sa spuna aici e braconierul si nu vrea sa se predea”.

„Braconierii” au mai asteptat vreo ora, pana cand au venit „intariri”: un echipaj de la politia de frontiera si seful de la paza si protectie al Ocolului Silvic Sighetu Marmatiei. Intre timp, drumul fusese blocat, iar lui Macioca i s-a cerut din nou sa deschida portiera: „i-am zis ca nu deschid pana nu vine un martor, o persoana neutra”.

Dar pana la gasirea unui martor a mai trecut vreo ora. Perchezitia Intr-un final glorios si in fata unui martor a fost deschisa masina. Dar inauntru era doar un rucsac cu haine, un binoclu, un aparat foto, o camera video si o arma confectionata din lemn, dintr-o bucata de scandura, intr-un toc. Si totusi, sirul acuzelor nu s-a incheiat.

Macioca a fost suspectat ca aruncase arma in padure: „i-am cerut sefului de post sa mearga la noi acasa sa vada ca arma e in dulap. Sa nu mai aiba suspiciuni, ci sa se convinga de faptul ca arma e inchisa in dulap si sigilata. A refuzat”.

Insa „spectacolul” pus in scena de oamenii legii a continuat cu o „vizita” la postul de politie din comuna, unde atat silvicii, cat si „braconierii” au dat cu subsemnatul.

Acum, si cei care au facut uz de arma sunt in vizorul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures care efectueaza verificari „cu privire la conditiile in care personalul silvic a folosit armamentul din dotare, pentru efectuarea unor somatii de oprire a unui autovehicul care se deplasa prin fondul forestier proprietate publica, de pe raza comunei Remeti, cat si cu privire la ocupantii

acelui autovehicul, in vederea stabilirii legalitatii activitatii silvicultorilor pe acest segment si a cauzelor care l-au determinat pe conducatorul auto sa nu opreasca la semnalul lucratorilor silvici”. Plangerea Macioca spune ca situatia „e foarte grava pentru ca s-a facut uz de arma. Iar cand faci asta trebuie sa raspunzi. Arma de vanatoare e destinata exclusiv vanatorii.

Nu a justificat de ce a coborat cu arma. Va dati seama ca in munte, pe intuneric, oricine putea fi impuscat acolo si sa spuna n-am vazut, m-am impiedicat de-o piatra si s-a descarcat arma”.

Dar, potrivit legii privind Regimul armelor si munitiilor: „autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin Regia Nationala a Padurilor si subunitatile acesteia pot detine si folosi arme de foc cu destinatie utilitara si munitia corespunzatoare, pentru exercitarea atributiilor de serviciu ale organelor de control, in domeniul pazei fondului forestier si ocrotirii

animalelor, precum si arme de vanatoare si munitia corespunzatoare pentru recoltarea planificata a vanatului si combaterea animalelor daunatoare”. Totusi, Mihai Sajeli, director tehnic in cadrul Directiei Silvice Baia Mare, a declarat ca: „bineinteles ca aveau dreptul sa traga. Uzul de arma e reglementat de o lege. Orice padurar primeste de la stat arma de serviciu.

Au mai avut astia o gramada de probleme, cu acelasi individ, care este cunoscut drept un mare braconier, dar care din diverse motive n-a putut fi dovedit niciodata. E presupus. Nu stiu daca-i braconier. Da... saracu, nacajit om, s-a temut...”. Macioca a depus deja o plangere si s-ar putea sa deschida si o actiune in instanta pentru a cere daune morale din cauza acuzatiilor care i s-au adus.

Are si dovezi: a filmat aproape in intregime „spectacolul”. Vom reveni.

Dialogul Padurar: Ce faceti in padure la ora asta? Macioca: Care padure? Noi am fost pe pasune. P: Pe pasune ati fost? Serios? Va arat poza de unde-i filmata. No’ atunci haideti jos. M.: Da’ de ce sa ma duc jos? P-: Numa’ asa. Da’ colegu’ unde vi-i? Aici e. (...) Nu vrea sa iasa sa vedem armele. (...)Mai aveti inca pe sus, dar n-are rost sa cautam.

Dupa control, unul din padurari: „nu-i nicio problema, o gasim noi unde ati aruncat-o. Toata lumea stie cine sunteti”. (...) M.: Va rog domnu’ sef sa veniti sa verificati daca e acasa arma. Aveti dreptul. Daca nu faceti treaba asta pana la capat s-ar putea sa iasa urat. Politistul: La ora asta nu am dreptul sa intru.”