ESENTIAL

Arad. O parte dintre cele 11 tunisience de la Moneasa, care au ajuns, duminica, la Spitalul Judetean Arad cu simptome de intoxicatie, au pe abdomen si brate urme de intepaturi, posibil de la ace de seringa.

Cadrele medicale nu au exclus posibilitatea ca femeile sa se fi drogat intrucat acestea nu prezentau simptomatologia unei toxiinfectii alimentare. (Suspiciune de supradozaArad Online)

Cluj. Clujul este in pericol de a pierde banii pentru dezvoltarea aeroportului, din cauza mai multor cladiri construite in zona pericliteaza proiectul de dezvoltare a obiectivului.

Imobilele construite pe strada Elicei, la numerele 9 si 10 impiedica extinderea pistei de decolare-aterizare.

Mai mult, reprezentantii Primariei nu stiu daca proprietarii au primit autorizatie de construire, pentru ca acestia nu sunt de gasit.

Tot ceea ce s-a construit in zona aeroportului fara avizul Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR) ar trebui demolat, astfel incat proiectul de dezvoltare sa poata fi continuat. (Clujul, in pericol de a pierde banii pentru dezvoltarea aeroportului Ziua de Cluj)

Suceava. Bilantul ploilor care s-au abatut asupra judetului Suceava este catastrofal.

Ploile torentiale cazute in judetul Suceava au inundat circa 30 de gospodarii, trei gospodarii au fost lovite de fulger, aluviunile au blocat un drum judetean, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in localitatea miniera Ostra.

In total mai putin de 14 localitati au fost afectate de inundatii, iar in alte 15 localitati a fost sistata alimentarea cu energie electrica. (Suceava, sub teroarea apelor, Romania Libera, Editia de Moldova)

Constanta. Vamesii constanteni au efectuat ieri o captura de anvergura in Portul Constanta Sud, confiscand produse contrafacute in valoare de 800.000 euro.

Marfa adusa ilegal in Romania se afla intr-un container venit din China, unul dintre statele de unde provin cele mai multe astfel de bunuri care aduc atingere dreptului de proprietate intelectuala.

Oamenii legii au descoperit peste 7.200 de treninguri pentru adulti inscriptionate cu siglele celebrelor firme Nike, Umbro, Puma si Adidas.

De asemenea, au fost ridicate in vederea confiscarii 3.900 perechi de pantofi sport "marcile" Diesel si Nike si 1.600 de pantaloni de dama ce purtau semnul Adidas. (Captura de 800.000 de euroRomania Libera, Editia de Dobrogea)

POLITIC

Cluj. Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca functia de vicepresedinte din care a demisionat senatorul clujean Vasile Dincu nu poate fi ocupata decat prin alegeri, la Congres.

Geoana nu a exclus posibilitatea ca atributiile lui Dincu sa fie preluate temporar, daca acesta nu revine asupra demisiei.

Dincu a demsionat in urma cu trei saptamani, invocand ca motiv al gestului sau ca Geoana i-ar fi interzis sa dea declaratii publice pe probleme vizand strategia PSD. (Interimat pentru functia lui DincuZiua de Cluj)

Timis, Caras-Severin si Arad. Unii dintre alesii nostri din Arad, Caras-Severin si Timis au fost activi in Parlament, iar altii au depus juramantul si dorm linistiti.

Recordul absolut in materie de interpelari il detine deputatul PNL de Caras-Severin, Valentin Bosneac. El a vorbit in fata colegilor sai, timp de un minut si trei secunde.

Marele absent din Senat este Adrian Cioroianu, actualul ministru de Externe. Pana acum, el nu a reusit sa fie prezent la nici un sfert dintre propunerile legislative supuse la vot.

Deputatul de Timis Slavomir Gvozdenovici a ajuns in Parlament in numai o treime dintre cazuri, ca si senatorul aradean Aurel Ardelean, iar senatorul de Arad Vasile Ungureanu, ales pe listele PSD, a votat in numai 40% dintre cazuri, la fel ca si Ovidiu Radoi, senatorul de Caras-Severin.

Nici senatorul Ioan Talpes sau deputatul Cristian Busoi nu au ajuns la jumatate dintre sedinte. La polul opus se afla senatorul PD de Timis, Gheorghe David. El se afla pe primul loc, ca prezenta la vot. (Parlamentarii vestuluiEvZ Vest)

ECONOMIC

Eveniment

Dolj. Liderul PC, Dan Voiculescu, si Codrut Seres, ex-ministrul Economiei, au infierat privatizarea Daewoo, tintind spre legea speciala.

Seres a anuntat ca propunerea privind privatizarea Automobile Craiova SA printr-o lege speciala are ca scop eludarea responsabilitatii de catre comisia special infiintata.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a sustinut si el ca “unii” ar dori ca privatizarea fabricii de automobile din Banie sa se faca in afara legilor Uniunii Europene.

Acesta s-a declarat convins ca privatizarea va avea loc, in contextul in care exista un “interes continental” in jurul Daewoo. (Atac la FordEditie Speciala de Oltenia)

Timis. Dupa primele sase zile ale lunii august, doar sase farmacii din Timisoara mai elibereaza la aceasta ora medicamente compensate si gratuite.

Unitatile urmeaza sa mai primeasca bani abia in 17 august, potrivit intelegerii dintre farmacisti si Casa de Sanatate Timis. (Farmacii ramase fara plafonEvZ Vest)

Bacau. Producatorii particulari de brinzeturi sustin ca seceta i-a determinat sa "salte" preturile la mai toate produsele din lapte.

Pina acum citeva saptamini, casul de oi se vindea in Piata Centrala cu 8-9 lei kilogramul, acum a ajuns si la 13 lei, iar la urda a ajuns de la 6 la 8 lei. (Seceta a crescut pretul brinzeturilor in pieteZiarul de Bacau)

Imobiliare

Iasi. Birourile si spatiile comerciale sunt la mare cautare pe piata ieseana.

Cererea este mult mai mare decat oferta, motiv pentru care chiriile trec si de 100 de euro lunar.

O solutie de compromis pentru firmele mici consta in inchirierea de apartamente situate la parterul blocurilor sau chiar la etajul unu. Pentru aceste spatii, societatile sunt dispuse sa plateasca intre 10 si 30 de euro/metrul patrat. (Criza de spatiiEvZ Moldova)

Companii

Cluj. Compania chineza BYD Company Limited este primul furnizor primit in Nokia Village din comuna Jucu. Chinezii vor investi aici 150 de milioane de euro si vor crea intre 5.000 si 6.000 de locuri de munca.

Inca noua furnizori isi asteapta randul la negocieri, printre ei aflandu-se si Foxconn, principalul partener din Ungaria.

Compania din China a fost infiintata in februarie 1995 si este specializata in fabricarea componentelor electronice, printre care si baterii si camere foto folosite la telefoanele mobile, tastaturi. (Inca 150 de milioane de euro vin la ClujZiua de Cluj)

Hunedoara. Combinatul Siderurgic Mittal Steel Hunedoara a imprumutat, in luna iulie, 33,5 milioane de dolari de la compania olandeza World Steel Data.

Aceasta din urma este detinuta de proprietarul combinatului hunedorean, grupul Arcelor Mittal, cel mai mare producator siderurgic mondial. (Mittal se imprumutaHunedoara Online)

Bacau. Compania Cimcomplex Boresti (judetul Bacau), alaturi de Uzinele Sodice Govora si Upsom Ocna Mures, a acceptat propunerea Oltchim de a forma un consortiu pentru a participa la privatizarea Societatii Nationale a Sarii Salrom.

Combinatul din Borzesti a fost special creat pentru a pune in valoare zacamintele de la Tirgu Ocna.

Chimcomplex este, in prezent, o unitate profitabila, dupa ce in 1996 a pus in functiune o sectie de prelucrare a sarii in sode si produse adiacente, dar si dupa privatizarea ulterioara a societatii. (Chimcomplex, intr-un consortiu pentru preluarea SalromZiarul de Bacau)

Timis. Presedintele Agentiei Nationale Sanitar Veterinare, a venit in Timis si a vizitat fermele de porci ale companiei Smithfield. La una dintre ferme, cea de la Cenei, a fost confirmat virusul pestei porcine clasice. Aici, cei 20.000 de porci urmeaza sa fie eutanasiati, insa in Timis nu exista incineratoare suficiente.

Roatis a avertizat ca vor fi verificate o serie de masuri pe care Smithfield trebuia sa le ia inca de la sfarsitul lunii decembrie. Este vorba, in principal, despre administrarea vaccinului antipesta. (Adio porcilor!24 de Ore)

SHOWBIZ&FUN

Iasi. Evenimentul motociclistic derulat in acest an la Iasi a fost de cinci stele atat din punct de vedere organizatoric, cat si al actiunilor din timpul celor trei zile de festival.

Pensiunea din localitatea ieseana Letcani rezervata pentru actiune s-a dovedit ne

Intreaga actiune a costat aproximativ 6.000 de euro. Banii au provenit de la sponsori, dar si din buzunarele organizatorilor. (Parada motociclistilorRomania Libera, Editia de Moldova)

Hunedoara. Miercuri va avea loc deschiderea Festivalului International de Folclor „Carpatica”.

Participantii vor prezenta, pe principalele artere ale municipiului, o parada a portului popular, iar de la ora 19, un spectacol in fata Casei de Cultura din Deva. (Festivalul international CarpaticaHunedoara Online)

SPORT

Timis. Prim-divizionara de baschet Elba si-a aflat luni dimineata adversara din runa preliminara a Cupei Europei.

Jucatorii lui Dragan Petricevici vor evolua pentru un loc in grupele competitiei contra ucrainienilor de la Dnipro. (Vor in grupele Cupei EuropeiTimis Online)