Au urmat citeva ore de acumulari de gaze in imobilul invecinat iar, de dimineata, proprietarii casei au aprins becul. Explozia foarte puternica a cauzat arsuri grave unui barbat care a ajuns la spital, iar casa a fost distrusa in proportie de 80 la suta.

Desi pare greu de crezut, toate legile fizicii au functionat perfect inlantuit pentru a soca o localitate linistita si a trimite la spital doua persoane. Oamenii nu prea inteleg ce s-a intimplat dar ii multumesc lui Dumnezeu ca au scapat atit de usor. “O fost o furtuna foarte puternica si cu fulgere si trasnete.

Or lovit impamintarea de la stilp si s-o facut un arc electric care o lovit si o fisurat teava de gaz. Din cauza asta, gazul s-o acumulat pina dimineata. Cind s-o trezit omul si o aprins lumina s-o produs explozia. Este o familie formata din doua persoane in virsta de aproximativ 60 de ani.

Din cite am aflat femeia e in afara de orice pericol dar barbatul e mai grav”, a declarat Traian Rusu, primarul comunei Ighiu, sosit la fata locului pentru a da o mina de ajutor si a evalua situatia.

Ca in infern

Satenii din Telna au trecut printr-o noapte de cosmar. Furtuna puternica din timpul noptii i-a speriat, iar explozia de dimineata i-a socat cu totul. “Ieri seara si noaptea o plouat. Am auzit bubuituri prin tot satul. N-am priceput ce o fost ca o fost furtuna puternica. Azi dimineata, o fost o alta bubuitura puternica. Cind am iesit in drum, am vazut foc la vecini.

Pina au venit pompierii noi am mai stins focul. O bubuit de s-o miscat pamintul”, povestea speriat Mirel Lupu. Venit la fata locului sa dea o mina de ajutor, Ioan Borea era si el socat. “S-o auzit o bubuitura puternica, dar nu ne-am dat seama ce se intimpla. Am iesit afara si am vazut fum si flacara, aici, la vecinu’. Au venit apoi pompierii si salvarea.

Probabil ca pe el l-o aruncat afara suflul exploziei. Dupa aia, or venit si cei de la gaz”, a povestit el.

Sansa divina

In scurt timp, toti oamenii din Telna au aflat de tragedie si s-au adunat sa dea o mina de ajutor. In tot acest timp victimele au primit asistenta si au fost trimise la spital. “Puteam sa murim amindoi, aici, in casa. N-am mai vazut asa ceva de cind is si is batrina. Cind am iesit am zbierat ca sa vie oamenii ca ardem tati. Salvarea o vinit, da’ o vinit tirziu.

Si toalele din casa or zburat afara”, spunea speriata una dintre femeile ce locuieste in vecini. Ajunsa intr-un suflet sa vada ce s-a intimplat, sora victimei a povestit: “Am primit un telefon ca arde casa si ca frate-meu ii tat ars si nu stiu ca sa spun altceva”.

Abia tinindu-se pe picioare si tremurind de frica, sotia barbatului a reusit sa le povesteasca celor de afara cum s-a intimplat totul. “Barbatu’ meu a iesit afara. Am auzit o bubuitura puternica. Pe el l-a trintit jos si io am sarit din pat ca o venit flacara pina sus, la mine, in casa. Pe mine m-o ars la mina si pe el l-o ars mai rau. I-o aprins tate hainele”.

Medicii sint rezervati

Barbatul a fost dus la Spitalul de Urgente din Alba Iulia unde se afla sub ingrijire medicala. Deocamdata, starea sa este stabila dar medicii sint rezervati. “A fost un eveniment de dimineata. O explozie, din cite am inteles, si au fost aduse doua victime, un barbat si o femeie. Barbatul care a fost adus avea arsuri pe 85 % din suprafata corpului, era in stare de soc.

Femeia avea arsuri la membrele superioare, dar fara probleme. La barbat sint arsuri de gradul II, III si chiar IV. Acum se afla la recuperare este stabil, il curatam si incercam sa il desocam. Pina atunci nu putem spune nimic”, a declarat Ioan Mucea, medic la serviciul de urgente al Spitalului Judetean Alba. Din casa ce a explodat nu a mai ramas mare lucru.

Autoritatile locale, echipele de la sucursala de furnizare a gazului metan si politia desfasoara acum o ancheta pentru a stabili cu exactitate cauzele si imprejurarile evenimentului.