Organizatorii Adunarii Ecumenice de la Sibiu au demonstrat cum poate fi organizat un eveniment in cele mai mici detalii. Nici site-ul primariei sau al Capitalei Culturale Europene nu contin atatea date precise, despre cum poti ajunge si trai cateva zile in Sibiu, asa cum o face site-ul oficial al Adunarii Ecumenice.

Consultand un simplu tabel, poti afla cum poti ajunge in Sibiu, din orice colt al lumii. Bisericile crestine sunt pe ultima suta de metri, in ceea ce priveste pregatirea venirii la Sibiu

Un credincios din Armenia poate ajunge la Sibiu cu avionul, platind 540,58 de euro. Trebuie sa vina prin Viena si sa plateasca taxe de aeroport in valoare de 124 de euro. Restul este costul biletului. Avionul pleaca in fiecare zi de la Erevan, la ora cinci si 40 de minute si ajunge la Viena la sase si doua minute. Din Viena spre Timisoara are avion la ora 13 si 30 de minute.

Din Timisoara la Sibiu sunt date mai multe optiuni. La fel se pot informa credinciosi din toate statele Europei, Australia sau America, despre cum pot ajunge la Sibiu, la Adunarea Ecumenica. In cazul statelor unde nu exista o linie aeriana directa, sau unde sunt deja foarte multe cereri, organizatorii au pus la dispozitie chartere. Este cazul Islandei si Portugaliei.

Cea de-a treia Adunare Ecumenica se desfasoara in Sibiu in perioada 4 - 9 septembrie.

Pe lumea aceasta, totul costa

In plus, cei care ajung in Sibiu sunt informati in ceea ce priveste nivelul preturilor la cazare, mancare, taxi si asa mai departe. Ca sa fie si mai precisi, organizatorii au pus la punct un sistem de bilete pentru participantii la Adunarea Ecumenica. Sistemul are patru niveluri: Premium standard, Premium standard in afara Sibiului, Standard si Low-cost.

La Premium Standard se poate opta pentru optiune single sau double. Diferenta este de 230 de euro. La oferta Single, de 420 de euro beneficiezi de un hotel de 4-5 stele, cu mic dejun, pranz si cina si in plus cu transport local inclus in pret. Premium Standard in afara Sibiului ofera un hotel de 3-4 stele, langa Sibiu cu mic dejun si pranz.

Cina este servita intr-un restaurant in centrul orasului. Cea mai lunga distanta strabatuta de la hotel, pana in oras este de 26 de kilometri. Pretul este insa mult mai mic, fata de cel cu hotelul in oras: 350 de euro, pentru o singura persoana. In oferta Standard se sta la un hotel de 2 - 3 stele, sau intr-un motel la acelasi nivel. Se ofera doar micul dejun.

Pranzul si cina sunt optional servite in restaurante din centrul orasului. Pret: 400 de euro pentru o singura persoana. In oferta Low-cost pretul include un loc de cazare in motel, hostel sau in chirie la o familie de sibieni. Micul dejun, pranzul si cina sunt servite la un restaurant in oras. Pretul variaza intre 280 si 330 de euro.

Totul poate fi gasit in detaliu pe site-ul official al Adunarii Ecumenice de la Sibiu: www.eea3.org.

Biserica Angliei il trimite pe episcopul Londrei

Episopul de Londra, reverendul Richard Chartres va conduce delegatia Bisericii Angliei ce va ajunge la cea de-a treia Adunare Ecumenica din Sibiu. Identitatea europeana, celelalte credinte, migratia, creatia, justitia si pacea vor fi pe agenda, pe langa incercari de raspunsuri la intrebarile privind unitatea, spiritualitatea si vinovatia sunt temele predilecte ale Adunarii Ecumenice.

Intr-un interviu acordat site-ului official al Bisericii Angliei, episcopul Richard, care va avea o interventie si in cadrul Adunarii Ecumenice a declarat: “Biserica Angliei a pregatit o delegatie puternica pentru a participa la cea de-a treia Adunare Ecumenica. Acum, pentru prima data, vom merge intr-o tara predominant ortodoxa, ce tocmai s-a alaturat familiei Uniunii Europene.

Tema va fi invariabil directia morala si spirituala a parcursului noii Europe, curs ce va trebui sa fie trasat de bisericile crestine europene”, a aratat episcopul.

Pregatiti din ianuarie 2006

Pentru pregatirea Adunarii Ecumenice de la Sibiu organizatorii au realizat trei stagii, in care s-au intalnit pentru a pune la punct de la organizare, pana la teme de discutii. Primul stagiu s-a desasurat in ianuarie 2006, la Roma, al doilea stagiu s-a organizat tot in Italia, la sfarsitul anului 2006, al treilea s-a desfasurat in Wittenberg (Germania).

Inainte de Adunarea Ecumenica de la Sibiu, asociatia Pax Christi din Austria va organiza un pelerinaj din Austria in Ardeal. Intre 20 si 50 de participanti au anuntat ca vor calatori de la Liny la Sibiu. Scopul acestui pelerinaj este “realizarea ultimei liturghii a evenimentului de la Sibiu”, au anuntat organizatorii.

Pentru eveniment si-au anuntat prezenta peste 2.000 de invitati. Pe langa acestia, sunt asteptati la Sibiu aproxcimativ 5.000 de credinciosi. Din cauza programarilor, in oras, precum si in zona din jurul Sibiului, in aceasta perioada (2 - 9 septembrie) nu se mai gaseste nicio camera libera.

Transporturi oferite de organizatori:

Bucuresti Baneasa - Sibiu (282 km - 4.30 h : 15€)

Bucuresti Otopeni/Henri Coanda - Sibiu (282 km - 4.30 h : 15€)

Cluj - Sibiu (163 km - 2.30 h : 10 €)

Timisoara - Sibiu (273 km - 4 h: 15€)

Targu Mures - Sibiu (112 km - 2h : 10€)

Sursa: www.eea3.org

„Adunarea Ecumenica este un eveniment care nu numai ca ne da de lucru, dar ne ridica si prestigiul. Prima adunare a bisercilor europene, toate bisericile crestine din Europa, s-a desfasurat la Basel prin 1989 . Deci intr-un mediu protestant. A doua a fost la Graz, in Austria, in 1997. Intr-un mediu catolic. Si iata ca a treia s-a ales la Sibiu intr-un mediu ortodox.

In Sibiu sunt nouazeci si ceva la suta ortodocsi. Acum si mai departe”, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului