Un autobuz dotat cu rafturi va distribui carti in satele din judetul Cluj, in regim de biblioteca

» Programul este derulat de Biblioteca Judeteana si urmareste cresterea numarului de cititori

» Amenajarea autobuzului este realizata cu fonduri donate de Ministerul de Externe din Franta

Biblioteca Judeteana Octavian Goga din Cluj va pune in functiune un serviciu de biblioteca mobila. Acesta este rodul unor schimburi de experienta cu un orasel infratit din Franta. Ministerul Afacerilor Externe al Frantei a alocat 13.000 de euro pentru instruirea personalului care se va ocupa de bibliobus.

Bibliobusul va fi practic o biblioteca pe roti, cu ajutorul careia vor fi transportate cartile dintr-un loc in altul in tot judetul Cluj, traseele fiind stabilite in functie de numarul de cititori si de comenzile venite de la filialele locale.

Mai mult, cititorii din satele clujene pot face liste cu cartile de care au nevoie sau pe care ar dori sa le citeasca, iar, la intervale de 2 saptamani, biblioteca mobila va veni sa onoreze comenzile. Imprumutatul cartilor va fi informatizat, iar de bibliobus vor raspunde practic doi bibliotecari instruiti, care vor pleca "pe tren" cu randul, si un sofer angajat de Consiliul Judetean.

"Ideea a fost preluata in urma cu 3 ani cand am fost in Franta. M-a impresionat mult felul in care functioneaza la ei acest tip de serviciu", a declarat directorul Bibliotecii Goga, Doina Popa. Biblioteca Judeteana este singura institutie de profil din tara care va oferi, incepand din toamna, aceasta facilitate pentru cititorii care nu au surse financiare ca sa isi cumpere carti.

Bibliobusul este de fapt un autobuz normal, care va fi dotat cu rafturi. Amenajarea acestuia va fi facuta din trei surse de finantare, ale bibliotecii, ale CJ Cluj si partea franceza.