Circa 2.500 de prelati sint asteptati la Sibiu, la cea de-a treia Mare Adunare Ecumenica. Episcopul Londrei a anuntat ca nu va ajunge cu avionul sau cu masina, ci cu... trenul, pentru ca nu vrea sa polueze. Clericul vrea sa dea astfel un exemplu care sa ii sustina punctul de vedere pe care l-a anuntat public: „Fericiti cei ce nu polueaza mediul".

Nu este foarte clar citi membri va avea delegatia Bisericii Angliei care il va insoti pe episcopul Richard Chartres in calatoria de 36 de ore pina la Sibiu, unde luna viitoare va avea loc Adunarea Ecumenica Europeana. Episcopul a promis ca nu va zbura nicaieri timp de 12 luni, dupa ce a declarat ca zborul cu avionul ar putea fi „un semn al pacatului".

Posibil Patriarh

Marea Adunare Ecumenica de la Sibiu il va avea ca oaspete de cinste pe actualul Patriarh interimar al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preasfintitul Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Este foarte posibil, ca Daniel sa fie noul Patriarh si dupa alegerea care va avea loc pe 12 septembrie. La Sibiu, Daniel se bucura de o larga sustinere.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza il va sustine sa ajunga Patriarh pe Preasfintitul Daniel, ceea ce este de asteptat si din partea celor doi politicieni sibieni, cu drept de vot, un membru PSD si altul PLD.

Viitorul posibil Patriarh va veni la Sibiu pe 4 septembrie, in plin scandal declansat de poetul Mircea Dinescu, care l-a acuzat pe fostul mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Plamadeala, ca ar fi fost colonel de securitate. Actualul mitropolit, IPS Laurentiu Streza, s-a declarat socat de cele declarate de Dinescu, cerindu-i acestuia sa vina cu probe.

„Daca Dinescu are curaj, sa iasa cu documente! Sa publice Dinescu ce a gasit, ca sa vedem ca e asa", a spus IPS Laurentiu Streza.

Basescu, sobru la Sibiu

Presedintele PD Sibiu, senatorul Nicolae Neagu, a declarat vineri, ca presedintele Traian Basescu are o sobrietare mai deosebita in cadrul vizitelor in Capitala Culturala Europeana, pentru ca aici e fieful sau electoral. De asemenea, Neagu crede ca Traian Basescu nu va lipsi de la Marea Adunare Ecumenica de la Sibiu.

Democratii sibieni se asteapta la un Basescu sobru in septembrie la Sibiu, chiar daca tot atunci, este asteptat si premierul Tariceanu. „Domnul presedinte Basescu are explicatii care mai vin cu floricele. Este foarte sobru cind vine la Sibiu.

La noi in judet are o sobrietate mai deosebita, probabil ca e multumit si de rezultatele care le are la nivelul perceptiei domniei sale", a declarat senatorul Nicolae Neagu.

Alaturi de Tariceanu

Presedintele Basescu si-a exprimat increderea ca Adunarea Ecumenica Europeana, care va avea loc la Sibiu, pentru prima data intr-o tara majoritar ortodoxa, va reprezenta un moment important pentru viitorul cooperarii intercrestine si un prilej de reflectie comuna asupra rolului pe care Bisericile sint chemate sa si-l asume in Europa unita.

Traian Basescu va reveni in Catedrala Mitropolitana, dar pentru prima data va fi alaturi de cel pe care l-a criticat ultima data, chiar din fata altarului, premierul Tariceanu. La evenimentul ecumenic de la Sibiu vor veni este 2.500 de inalti prelati de la aproape toate confesiunile crestine.

Organizatori ai reuniunii ecumenice sunt Conferinta Bisericilor Europene (CBE) si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE).

Nicolae Neagu, senator PD

„Domnul presedinte Basescu are explicatii care mai vin cu floricele. Este foarte sobru cind vine la Sibiu. La noi in judet are o sobrietate mai deosebita, probabil ca e multumit si de rezultatele care le are la nivelul perceptiei domniei sale"