Foarte multi prefera „overdraft“-ul

Foto Florin TAMAS

Rechizitele ii baga in datorii pe parintii clujeni

Oficialii bancilor spun ca nu au cum sa calculeze destinatia banilor luati in sistem de „credit pentru nevoi personale“. In general, aceasta intrebare a fost eliminata, in timp ce suma care poate constitui acest credit a fost majorata de la inceputul anului.

„Foarte multi cred ca prefera «overdraft»-ul, dar pot spune ca in general creditele pentru nevoi personale au cunoscut o crestere de 15% in aceasta ultima perioada, deci ar fi loc sa spunem despre clujeni ca se imprumuta pentru a-si trimite copiii la scoala sau pentru a-si umple camarile pentru iarna. Insa perioada coincide inca cu sezonul vacantelor.

Este foarte posibil ca o parte dintre aceste credite sa fi avut ca destinatie concediile de la sfirsitul sezonului“, apreciaza Loredana Baciu, ofiter de credite al unei banci comerciale din Cluj.

Profilul datornicului „de sezon“

„Cei care nu s-au imprumutat pentru vacanta de vara probabil ca au avut in vedere si aceasta posibilitate de a apela la un credit pentru a acoperi cheltuielile pe care toamna le aduce in bugetul oricarei familii. Dupa concediile de vara, bugetul nu e tocmai echilibrat, deci un credit de nevoi personale ar rezolva problemele.

Intr-adevar, a crescut numarul creditelor acordate in ultimul timp, insa nu putem spune cu certitudine ca destinatia banilor este cea a finantarii cheltuielilor de sezon“, spune si Alina Staicu, operator credite.

Cei care apeleaza la credite sint angajatii cu venituri medii, care n-au vrut peste vara sa mai renunte la vacanta si care acum au nevoie de mai multi bani pentru a face fata toamnei, care inseamna aprovizionare pentru sezonul rece si inceperea scolilor. In general, sint familii cu o medie de trei copii, dintre care cel putin doi frecventeaza o forma de invatamint.

O astfel de familie „intra la datorii“ pentru urmatorii 2 ani, la o dobinda medie de 17% pentru a trece cu brio peste acest sezon. „Nu putem spune ca a disparut prudenta proverbiala a ardeleanului cind vine vorba de cheltuieli. Ci mai degraba putem spune ca a crescut consumul si nevoia omului de a avea o viata normala care presupune un consum mai ridicat.

Din pacate, cresterea salariilor nu a insemnat neaparat si o crestere a acestui nivel de trai, si atunci creditarea devine un instrument la indemina“, mai spune Loredana Baciu.

Cheltuieli si cheltuieli

Ca sa trimiti un copil la scoala ai nevoie de minim 300 de lei, chiar in conditiile in care sint produse al caror pret nu s-a modificat semnificativ. Cele mai cautate sint hipermarketurile, care deja au anuntat cresteri ale vinzarilor in medie de 20%, dar se asteapta sa creasca si cu 100% pentru unele produse spre sfirsitul lunii.

„Daca trebuie sa cumperi o uniforma scolara, obligatorie, plus ghiozdan si celelalte rechizite, nici nu ajung 300 de lei“, spune Miruna Hasmasan, o clujeanca aflata ieri in cautare de rechizite scolare intr-unul dintre hipermarketurile clujene. „Am trei copii si toti trei sint la scoala. Doi au nevoie de uniforme, unul de haine de scoala.

Noroc cu second-hand-urile, dar si acolo, daca nu ai pe cineva sa-ti retina niste haine mai bune, greu gasesti marfa de calitate. Eu am primit ultima marire de salariu in ianuarie, iar sotul meu in martie. Ne-a crescut salariul cu aproximativ o suta de lei, dar cheltuielile legate de traiul zilnic au crescut cu cel putin tot atita“, spune clujeanca Ioana D., operator facturare.

Cu bugetul „sub lupa“

• cu imbracamintea si incaltamintea pentru scoala a unui copil, anul acesta se cheltuiesc cu 40% mai mult decit in 2006, iar suma medie este de 150 de lei

• cu rechizite gen caiete, creioane, acuarele pentru un copil, anul acesta se cheltuie aproximativ 100 de lei

• un ghiozdan, un penar, o cutie pentru transportat hrana la scoala mai scot din buzunarele parintilor minim 100 de lei

• legumele si fructele si-au dublat preturile in ultimele 2 saptamini, avind ca motivatie seceta, in consecinta, pentru o familie de patru persoane proviziile pentru iarna se ridica la minim 500 de lei