Desi inca nu s-a emis nici o hotarare de Consiliu Local privind darea in administrare sau inchiriere a centrului orasului pentru perioada 28-30 septembrie 2007, Asociatia Turda Fest deja a inchiriat aproape toate locatiile disponibile, pe bani grei! Oficialii asociatiei au refuzat sa dea orice explicatie privind legalitatea acestei actiuni, care ar putea intra inclusiv in sfera penalului.

Gest care ridica si mai multe semne de intrebare asupra adevaratului scop al acestei mega-afaceri facute pe banii altora.

TurdaFest este o afacere simpla: administratia locala ofera gratis centrul municipiului si alte locatii din zona centrala, iar organizatorii le inchiriaza pe bani grei unor societati comerciale, interesate de promovarea unor produse sau, pur si simplu, de comertul care merge atat de bine cu ocazia unor astfel de sindrofii in aer liber.

In plus, se mai obtin sponsorizari de la diverse societati comerciale sau chiar din strainatate. Practic, organizatorii primesc ceva gratis, pe care apoi il vand pe bani grei.

O astfel de afacere poate face oricine! Insa, nimeni nu s-a gandit ca prin astfel de metode pot fi ajutorate ONG-urile turdene care au activitate in diverse domenii, preferand sa bage bani in buzunarul „nababului” Indrei Ratiu.

An de an, s-a schimbat organizatorul

In 2005, in primul an de TurdaFest, de organizare s-a ocupat Asociatia pentru Renasterea Municipiului Turda si societatea Biz Bash Evenimente SRL, patronata de Pamela Roussos Ratiu, sotia lui Indrei Ratiu. Dupa ce traseul banilor incasati a fost pierdut, Asociatia pentru Renasterea Municipiului Turda a intrat in... hibernare.

Anul trecut, de organizarea TurdaFest s-a ocupat Centrul Ratiu pentru Democratie (denumire oficiala: Fundatia Ratiu pentru Democratie) si, din nou, Biz Bash Evenimente SRL.

Participarea acestei societati este ciudata, in conditiile in care nu figureaza cu bilant financiar depus pentru anul trecut! In plus, Biz Bash Evenimente SRL figureaza in baza de date a Ministerului de Finante cu o datorie la bugetul de stat de 43.039 lei (peste 430 de milioane de lei vechi!).

Adica, sotia „nababului” Indrei Ratiu nu a avut bani sa-si plateasca darile catre Statul Roman!

De altfel, nici celelalte ONG-uri in care e implicat Indrei Ratiu nu sunt intr-o situatie mai buna din punct de vedere al datoriilor catre stat.

Fundatia Ratiu pentru Democratie figureaza in executare silita, pentru o datorie de doar 1.586 lei (majoritatea din neplata impozitelor pe salarii), Asociatia pentru Promovare si Informare Turistica (cu Centrul de Informare Turistica) figureaza si ea in executare silita, pentru o datorie la stat de 117 lei, in aceeasi situatie fiind inclusiv organizatorul din acest an, Asociatia Turda Fest, care

este in executare silita pentru o datorie de... 82 lei! Adica, „nababul” Indrei Ratiu n-a avut bani sa plateasca o datorie de 82 de lei la stat, riscand declansarea procedurii de executare silita. Probabil, asteapta Turda Fest-ul din acest an, ca sa mai faca rost de niste bani, prin bunavointa consilierilor care ii vor da din nou centrul municipiului in stapanire, pentru 3 zile.

Consilierii n-au aprobat, dar spatiile sunt deja inchiriate!

Desi consilierii inca nu au adoptat nici o hotarare privind cedarea centrului orasului catre Asociatia Turda Fest, Doinita Pop, responsabilul cu inchirierea standurilor, sustine ca „anul acesta am avut multe solicitari pentru spatiu expozitional, asa ca spatiul expozitional este foarte limitat”.

Repet: spatiu expozitional care este pe domeniul public al municipiului! Doinita Pop a lamurit si problema alimentarii cu energie electrica, care se face de la reteaua orasului, intr-un raspuns dat unei persoane interesate de inchirierea unui stand.

„Exista posibilitatea alimentarii cu electricitate, d-avoastra trebuie sa va asigurati insa, cablul pentru conexiune la sursa de alimentare si deasemenea becurile. In ceea ce priveste costurile utilizarii curentului, acestea nu intra in atributiile d-voastra”, precizeaza Doinita Pop.

Normal, pentru ca se plateste din banul public! Pentru cei care nu stiu cu cat inchiriaza Asociatia Turda Fest spatiul primit gratis, redam si preturile: zona A - 13,09 euro/mp, zona B - 9,52 euro/mp, zona C - 5,95 euro/mp si zona D - 9,52 euro/mp. Cum un stand are minim 3x3 m, faceti un calcul cam cati bani se fac.

Cu toate acestea, Pamela Roussos Ratiu sustine ca „este un proiect sponsorizat de Fundatia Ratiu” (pe site-ul Turda Fest, www.turdafest.ro).

Daca este asa, unde se duc banii, avand in vedere ca terenul municipalitatii se primeste gratis, nu exista cheltuieli de salubritate sau cu energia electrica, iar marea majoritate a actiunilor sunt sustinute prin participarea si naivitatea voluntarilor (deci, gratis!), de toate varstele.

N-a respectat contractul de anul trecut!

Anul trecut, cu ocazia Turda Fest 2006, Consiliul Local a adoptat HCL 216/2006, prin care se aproba asocierea cu Centrul Ratiu pentru Democratie (oficial, nu exista aceasta denumire, ca ONG!). Hotararea a fost adoptata chiar inaintea inceperii Turda Fest, mai precis in 28 septembrie, iar contractul de asociere a fost semnat in 29 septembrie.

Conform contractului, Consiliul Local asigura folosinta gratuita a terenului din partea Centrului Ratiu pentru Democratie (inchiriat, ulterior, cu bani grei), asigura prezenta politistilor comunitari si afisajul pe raza municipiului.

Obligatiile CRD erau stipulate la capitolul V: sa suporte cheltuielile legate de organizarea si desfasurarea festivalului , precum si cheltuielile de salubrizare a locatiilor pentru care a fost acordata folosinta gratuita si plata energiei electrice consumate in perioada respectiva. Lucru care nu s-a intamplat!

Tot asa cum nu s-a respectat o alta prevedere contractuala: sa prezinte in urmatoarea sedinta de Consiliu Local din luna octombrie 2006 bugetul activitatii.

Din acest motiv, orice cetatean interesat poate ataca in contencios administrativ orice intelegere dintre administratia locala si Asociatia Turda Fest, pe considerentul nerespectarii clauzelor contractuale de anul trecut, privind transparenta financiar

Asociatia Turda Fest pastreaza tacerea in privinta aceasta.

Desi am solicitat pozitia oficiala privind lamurirea acestor probleme, Madalina Mocan, de la Departamentul de presa al Turda Fest 2007, s-a rezumat sa ne spuna ca doar Indrei Ratiu si Pamela Ratiu pot da detalii financiare, dar fara a ne transmite acele detalii (care trebuiau facute public inca din octombrie 2006 !), desi au avut cateva zile la dispozitie.

Am solicitat bugetul de venituri si cheltuieli al anului trecut, daca s-au achitat cheltuielile cu electricitatea si salubritatea (prevazute in contract) si cate societati au inchiriat spatii comerciale si la ce pret.

Numaratoarea inversa pentru cea mai tare teapa din 2007 a inceput...