Scoala a inceput in aceasta saptamana cu cornuri si lapte pentru o luna de zile. Autoritatile Judetene din Cluj au selectat prin oferta directa 4 firme care vor asigura gustarea celor circa 35.000 de scolari si prescolari.

Acestea ar fi: Napolact Cluj-Napoca pentru produsele lactate, iar cornurile vor fi furnizate de BAMM Impex Turda pentru zona Turda-Campia Turzii, SOMPAN Dej pentru Gherla si Dej si Velpitar pentru unitatile scolare din Cluj-Napoca.

In acest an licitatia pentru atribuirea cornului si a laptelui a avut complicatii din pricina excluderii din competitie a firmei SC ASTRAL IMPEX din Arad care venea cu o oferta de lapte UTH, respectiv inalt pasteurizat. Firma nu a contestat licitatia, dar a atacat caietul de sarcini imediat dupa ce fusesera declarati castigatorii la sectiunea lapte.

Specialistii de pe piata vanzarilor au aratat ca laptele la punga este liderul pietei, el pierde teren in fata celui la cutie, pasteurizat sau inalt pasteurizat (UTH). Acest lucru se pare ca nu a contat in fata autoritatilor din Cluj, care nu a inclus acest sortiment de lactat in caietul de sarcini.

Seful Serviciului de Achizitii Publice de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Vedinas, ne-a declarat ca din cele 6 sortimente recomandate de Ministerul Administratiei si Internelor nu s-a luat in calcul varianta de lapte UTH, pentru ca aceasta nu este considerata sanatoasa pentru copiii in crestere.

Firma SC ASTRAL IMPEX din Arad, care dorea sa distribuie acest produs, s-a adresat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care va da un verdict in curand in chestiunea laptelui inalt pasteurizat.

Acest lucru inseamna ca in circa o luna de zile licitatiile se vor relua pentru produse lactate, iar firma aradeana va fi inclusa pe lista ofertantilor daca CNSC va decide acest lucru. Interesant este ca anul trecut aceeasi firma a fost acceptata la licitatia pentru laptele prescolarilor si scolarilor.

In acest an, pentru ca nu a fost acceptata in concurs, firma a facut ceva inedit: nu a contestat licitatia, ci caietul de sarcini, blocand intreg sistemul de atribuire a programului „Cornul si laptele”.

Pe ultima suta de metri, pentru a nu lasa copiii fara supliment alimentar, Consiliul Judetean Cluj s-a gandit sa accepte negocierea directa cu 4 firme, care vor avea de lucru timp de o luna.

BAMM a scos bani buni din „cornulet”

In zona Turda-Campia Turzii, incepand de luni, cornurile sunt distribuite de SC BAMM IMPEX SRL, firma care s-a mai ocupat de acest lucru si anul trecut. Daca aruncam o privire pe cifrele acestei afaceri de anul trecut, putem spune ca se castiga destul de bine din contractul cu autoritatile judetene. In 2006, firma a obtinut un profit de peste 115.000 RON, avand 25 de angajati de platit.

Cifra de afaceri a crescut simtitor fata de 2005 de la 1.075 RON la 458.199 RON. Programul „Cornul si laptele” a prins bine societatii turdene, avand in vedere ca inainte de a face distributie la scoli, in 2005, firma mergea in pierdere.