Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Popa, respinge acuzatiile privind implicarea sa in proiectul imobiliar care ar bloca extinderea Aeroportului. Adrian Popa sustine ca informatiile aparute in presa reprezinta o vendeta a unor oameni de afaceri clujeni ajutati colegii de partid.

Adrian Popa, viceprimar si presedinte al PNL Cluj-Napoca a fost acuzat de presa si de colegii de partid ca a prezentat Autoritarii Aeronautice Civile Romane (AACR) un proiect imobiliar in zona aeroportului care ar bloca dezvoltarea aerogarii. In urma intrevederii cu viceprimarul clujean ,AACR a solicitat consiliului judetean sa-si precizeze pozitia.

Presedintele CJ Cluj Marius Nicoara a afirmat ca renuntarea la dezvoltarea aeroportului ar putea avea consecinte economice negative, mergand pana la retragerea investitiei Nokia

Popa afirma ca nu a prezentat AACR nici un proiect imobiliar din zona respectiva. Discutiile s-au axat doar pe zonele de risc reprezentate de parcul industrial Tetarom-Emerson si de zona bulevardului Traian Vuia. “Nu exista nici un proiect care sa ma fi interesat in mod special. Interesul meu a fost unul general, legat de evolutia zonei respective.

Am dorit sa ma lamuresc in calitate de vice-primar si de membru al comisiei de urbanism, intr-o problema de interes public”.

Acesta sustine ca Primaria a trimis, incepand cu 2004, in mod repetat adrese Consiliului Judetean in care se solicita realizarea unui plan urbanistic zonal pentru aeroport. Primul document, nefinalizat, a fost prezentat municipalitatii in septembrie 2007. In aceste conditii viceprimarul Popa a solicitat conducerii AACR explicatii cu privire la posibile restrictii de urbanism in zona aerogarii.

Adrian Popa sustine ca problema extinderii aeroportului ar putea fi mai serioasa decat cred reprezentantii Consiliului Judetean. Exista riscul ca pista de 3500 de metri sa nu fie avizata de ACCR nu din cauza unor proiecte imobiliare ci din cauza reliefului.

„Interese politice si de afaceri”

Adrian Popa considera ca articolele aparute in presa privitor la discutia cu conducerea ACCR nu sunt decat atacuri provenite atat din partea colegilor de partid cat si din partea unor oameni de afaceri.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi (1 noiembrie) Marius Nicoara presedintele PNL Cluj afirma ca exista posibilitatea ca Adrian Popa sa fie sanctionat sau chiar exclus din partid deoarece a actionat impotriva unui obiectiv strategic, angajat de liberali inca din campania electorala.

„Astept intoarcerea lui Adrian Popa din concediu pentru a putea discuta cu acesta in cadrul biroului permanent al PNL, ocazie cu care vom stabili cum va fi sanctionat pentru atitudinea pe care a avut-o atat impotriva deciziei partidului, cat si a interesului clujenilor“, a spus Nicoara.

Viceprimarul Clujului considera ca prin acesta declaratie Nicoara a inclcat statutul partidului.

Nicora este insa de alta parere: „Nu am incalcat Statutul PNL deoarece nu am spus ca este vinovat”.

Prezent la conferinta de presa Ovidiu Turdean, vicepresedinte filialei municipale a PNL a declarat ca: „mie in politica imi place mai mult adunarea decat scaderea. Nu cred ca era momentul ca acum, in campania electorala sa se puna problema excluderii din partid a presedintelui filialei municipale”.

Contactat de HotNews deputatul liberal Horea Uioreanu a negat ipoteza unor masinatiuni politice indreptate impotriva lui Popa: „Nu cred ca cineva din partid este impotriva lui Adrian Popa. Eu doar am afirmat, si imi sustin afirmatia, ca sper ca incidentul cu aeroportul sa nu fie „ghidonat” de catre PD”.

Popa sustine ca se va intalni luni cu conducerea PNL pentru a clarifica divergentul. Acesta a exclus posibilitatea de a parasi partidul.

Un alt motiv care ar fi generat campania de dezinformare este legat de un conflict pe care Popa in calitate de membru al comisiei de urbanism l-ar fi avut cu omul de afaceri Sorin Dan care detine printre altele si pachetul majoritar al publicatiei Ziua de Cluj.

“Sa nu uitam ca actionarul majoritar al Ziua de Cluj este un dezvoltator imobiliar pe care probabil ca l-am deranjat solicitandu-l sa respecte regulile de urbanism pentru proiectul Calea Turzii-Strada Plaiuri in ultima sedinta de urbanism”.

In ciuda efortului de a lamuri incidentul, Adrian Popa nu a reusit sa explice legatura dintre rivalitatiile de partid sau interesele omului de afaceri Sorin Dan si scrisoarea AACR trimisa Consiliului Judetean Cluj in care se solicitau explicatii privitor la incompatibilitatea intre dezvoltarea aeroportului si presupusul proiect imobiliar.

Viceprimarul Clujului s-a opus si realizari Autostradei Urbane pe traseul propus de ministerul Transporturilor deoarece acesta ar periclita anumite proiecte imobiliare.