Avand o istorie bogata de conservat, Dobrogea este impanzita de numeroase situri arheologice si institutii de cult. Cum era si de asteptat, acestea au atras atentia cautatorilor de comori si hotilor de obiecte de cult, interesati mai degraba de banii frumosi pe care ii pot obtine din comercializarea obiectelor de cult peste granitele Romaniei, decat de valoarea lor culturala.

Evidenta IPJ Constanta arata ca, in ultimii ani, din institutiile de cult constantene au fost sustrase 23 de capodopere, dintre care mai multe tablouri, vase de sticla si basoreliefe. Politistii constanteni nu au reusit pana in prezent sa recupereze decat o mica parte din bunurile furate, fara a identifica insa nici un hot.

Judetul Constanta se poate mandri cu o „retea” de situri arheologice, monumente istorice si ansambluri arhitecturale destul de extinsa - tinand cont de bogata istorie pe care o are regiunea - motiv pentru care ofiterii Compartimentului Patrimoniu Cultural National din cadrul IPJ Constanta nu duc lipsa de activitate.

Potrivit reprezentantilor inspectoratului constantean, in ultimii ani au fost semnalate zeci de furturi de obiecte de cult. Potrivit anchetatorilor, tintele hotilor au fost Edificiul Roman cu Mozaic, Complexul Arheologic Istria si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, de unde au fost sustrase 23 de capodopere, a caror valoare totala a fost estimata la 21.700 lei.

In ciuda faptului ca principala lor activitate vizeaza gasirea acestor bunuri ce apartin patrimoniului cultural si tragerea la raspundere a hotilor, politistii constanteni nu se pot mandri cu prea multe realizari.

„Cavalerul trac si Cybela”, estimat la 4.000 de euro

Astfel, pana in prezent au fost sustrase, din institutiile constantene - dar si dintr-o locuinta privata - 18 tablouri, doua vase de sticla romane, un basorelief ce il reprezinta pe zeul roman Hermes - ce a fost estimat la 8.930 lei, fiind sustras in 1997 - si doua fragmente de ceramica, una dintre acestea fiind intitulata „Cavalerul trac si Cybela”.

Piesa a fost descoperita in 1965 la Fantanele si a fost estimata la 4.000 de euro, fiind sustrasa din incinta Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie in vara acestui an. O alta comoara inregistrata ca fiind furata este o statueta ce il reprezinta pe zeul Bacchus, ce a fost furata in 2001. Opera de arta a fost estimata la 7 milioane de lei.

Pe de alta parte, desi oamenii legii sustin ca nu au abandonat ideea de a recupera aceste bunuri, pana in prezent nu au reusit sa depisteze nici un cautator de comori. De altfel, din informatiile detinute de anchetatori, multi dintre ei sunt cetateni straini veniti in Romania cu singurul scop de a sustrage astfel de capodopere.

Singurele piste in vederea identificarii lor au fost cele cateva detectoare de metale descoperite in siturile arheologice si declaratiile unor localnici folositi drept calauze. Cu toate acestea, nici unul dintre hoti nu a fost depistat si tras la raspundere.