Inca mai traim in epoca in care parintii isi duc fetele la control ginecologic pentru a constata virginitatea fiicelor. Asa cum spun medicii ginecologi, cele mai multe tinere care ajung in cabinetele lor sunt de etnie rroma sau provin din mediul rural si au nevoie de certificat de virginitate pentru a se casatori. In general, mamele vor sa fie sigure de integritatea fetelor.

Din pacate, varsta la care inca se mai pot elibera astfel de certificate este tot mai mica, insemnand 14-15 ani. Consultatiile ginecologice sunt destul de scumpe iar preturile variaza de la un cabinet la altul. Daca anul trecut o consultatie pentru constatarea virginitatii era de 378.000 de lei, acum sare de de 550.000 de lei.

Certificatul de virginitate eliberat de ginecolog nu are valoare legala, doar dovedeste parintilor, viitorului sot si socrilor faptul ca fata nu si-a inceput viata sexuala. Exista si situatii in care reprezentantele sexului frumos au nevoie de astfel de documente pentru a dovedi in instanta ca au fost violate si atunci merg la Serviciul de Medicina Legala Ploiesti.

Prima data la... 14 ani In Romania majoritatea barbatilor isi incep viata sexuala intre 15 si 18 ani, orasenii fiind mai precoce decat cei din mediul rural, iar 35% dintre tinere isi pierd virginitatea cu mult inainte de varsta majoratului, insemnand 14-16 ani.

Una din zece tinere nu se protejeaza In ceea ce priveste contraceptia in Romania, 63% din tinerii pana la 25 de ani folosesc prezervativul, iar procentul scade pe masura inaintarii in varsta, ajungand la 34% pentru cei intre 26 si 45 de ani si la 17% pentru cei peste 46 de ani.

Femeile prefera in proportie de 29% prezervativul, in aceeasi proportie pilula contraceptiva, 8% steriletul, iar una din zece nu foloseste nici o metoda de contraceptie.