Crin Antonescu a acuzat din nou luni "vasalitatea" pe care Traian Basescu si PDL o dovedesc fata de premierul Ungariei, Viktor Orban, si a cerut conducerii statului roman si ministrului de Externe sa prezinte o pozitie clara fata de anuntul deschiderii unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles.

"Solicitam cat se poate de limpede si hotarat o pozitie clara a presedintelui, a primului ministru, a ministrului de Externe in raport cu aceste lucruri care se petrec la Bruxelles", a spus Antonescu, intr-o conferinta comuna de presa cu Victor Ponta.

El a precizat ca nu ar fi fost nicio problema daca era vorba despre deschiderea unui birou pentru reprezentarea unor unitati administrative locale, dar Tinutul Secuiesc nu exista legal in Romania.

"In momentul in care insa dl Laszlo Tokes intervine, ca de obicei, si se vorbeste de reprezentarea unei entitati care nu exista legal chestiunea devine una mai complicata si nu putem vedea in acest demers decat inca un pas in ideea definitiv inacceptabila pentru noi a autonomiei teritoriale in Romania", a spus liderul USL.

Crin Antonescu a prezentat drept "noutati ingrijoratoare" faptul ca reprezentantii UDMR, care de obicei se delimitau de pozitiile lui Laszlo Tokes, acum se alatura acestui demers. La acest lucru se adauga "tacerea primului ministru, a presedintelui si a ministrului de Externe".

El a criticat din nou faptul ca Laszlo Tokes a fost ales vicepresedinte al Parlamentului European si cu votul europarlamentarilor PDL.

"Pentru Traian Basescu, pentru parlamentarii PDL nu a contat acest lucru, au contat aranjamentele la nivelul PPE, la nivelul vasalitatii pe care au dovedit-o fata de premierul Ungariei si interesele de mentinere a coalitiei de guvernare", a mai spus Antonescu.

Pe de alta parte, presedintele PNL a afirmat ca referendumul pentru reorganizarea administrativa a Capitalei este o "caricatura" si o formula menita "sa acopere incercarea presedintei PD Bucuresti, Elena Udrea, de a pune mana pe banii Bucurestiului fara a candida la o pozitie oficiala".

"Nu pot accepta ca o prada atat de grasa le poate scapa", a comentat el, subliniind ca USL "apara si va apara foarte clar actuala formula, cu primari de sector si cu consilii de sector alese de bucuresteni".