"In anul 2000, PNL, PNTCD si PD s-au dezis unele de altele si de guvernare in ansamblu. Daca in PD-L vor aparea factiuni care sa se delimiteze de reformele aplicate de guvernul Boc, esecul partidului in alegeri este garantat", sustine consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, intr-o analiza trimisa Contributors.ro, intitulata Alba ca Zapada, Populistii si Opozitia, dupa un sir de articole pe tema infiintarii unui nou partid. Predictiile lui Lazaroiu pe tema evolutiilor PDL in 2011 vin in contextul discutiilor despre iminenta schimbarii premierului Emil Boc si inaintea alegerilor interne din PDL, programate pentru jumatatea lunii mai.

Sebastian Lazaroiu, care a lansat in 2010 ideea infiintarii unui nou partid, botezat generic Alba ca Zapada, avertizeaza asupra unor pericole care ar putea sta in calea aparitiei noului partid. "Un nou partid fara un mesaj radical care sa intampine asteptarile cheie ale electoratului se poate prabusi peste noapte. De asemenea, un nou partid constituit din finantari dubioase se dezumfla indata ce apar la suprafata toate firele care duc la sponsori compromisi", scrie Lazaroiu in analiza sa.

In opinia consilierului prezidential, daca PD-L nu va reusi "o transformare radicala pana in 2012 si nici nu va aparea un nou partid cu un mesaj credibil", atunci, foarte probabil, Partidul Poporului condus de realizatorul TV Dan Diaconescu "va reusi sa capitalizeze contractarea spatiului de alegere."

Lazaroiu face o comparatie cu situatia guvernarii CDR, din 1996 - 2000, si spune ca e posibil ca USL sa obtina un scor mai mic decat cel cu care este astazi cotat in sondaje. "Pe sistemul de vot proportional, USL nu va obtine niciodata mai mult de 50%. In 2000, PDSR, desi cotat in sondaje cu jumatate din optiuni, a luat 27% in alegerile locale (votul pentru CJ) si 37% in alegerile parlamentare. (...) Intotdeauna, chiar pe ultima suta de metri, se va gasi un partid, probabil PP in 2012, care sa diminueze scorul fortei politice supra-dominante.

Lazaroiu mai scrie ca, in perioade in care guvernantii impun curbe de sacrificiu, apare nevoia unui mesaj justitiar radical. "USL a trecut deja pe langa acest mesaj, PD-L mai are o sansa la alegerile interne din 2011. Marea problema a partidelor aflate la guvernare este perceptia alegatorilor fata de clientelism si coruptie".

  • Citeste integral analiza consilierului prezidential, Sebastian Lazaroiu, pe Contributors.ro