Cu reformatori ca Basescu si Boc se duce tara de rapa, este replica pe care o da Ion Iliescu, pe blogul lui, afirmatiilor facute joi de actualul sef al statului, potrivit carora Petre Roman a avut ghinionul de un presedinte anti-reformator, in anul 1991.

"Domnul Traian Basescu, la ceremonia de aniversare a 15 ani de la reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti, s-a autodeclarat 'reformator', sprijinind pe un alt 'reformator' - premierul Emil Boc. Cu asemenea 'reformatori' se duce tara de rapa!", spune fostul presedinte al Romaniei.

El spune ca cea mai buna proba a rezultatelor guvernarilor prin care a trecut Romania in ultimii 20 de ani sunt "rezultatele concrete reflectate in economie si in viata oamenilor".

"Din acest punct de vedere, primii 3 ani de dupa 1989, cand se prabusea un sistem - structurile sale statale, administratia, industria etatizata, cand se desfiintau CAP-urile - au fost anii unui declin economic brutal: scaderea produsului intern brut, a valorii productiei industriale si a celei agricole si o inflatie galopanta care a depasit si 300%. Au fost anii guvernarilor Petre Roman si Theodor Stolojan. Eu, insa, nu am pus pe seama lor aceste efecte, ci pe seama efectelor prabusirii de sistem care s-a produs in 1989".

Rezultatele economice ale guvernelor Romaniei, vazute de Ion Iliescu:

  • Guvernarea Vacaroiu 'nereformist' a fost o perioada benefica pentru tara. Atunci a inceput procesul de crestere economica si de reducere a inflatiei sub 50%.
  • Perioada guvernarii Conventiei Democratice, din care au facut parte toti 'reformatorii' (inclusiv domnii Basescu si Petre Roman) a fost din nou marcata de declin economic, relansarea inflatiei si inrautatirea vietii oamenilor.
  • Guvernarea Nastase, compusa din alti 'antireformisti' a fost cea mai fertila si benefica perioada pentru economia nationala (cresterea constanta a produsului intern brut, reducerea inflatiei la sub 10%, in conditii de echilibru macroeconomic), la care este de adaugat incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana si primirea in NATO.
  • Guvernarea Tariceanu a continuat procesul de crestere economica si a marcat cresteri ale veniturilor cetatenilor; insa, s-a produs o deteriorare a indicatorilor macroeconomici.

Concluzia lui Ion Iliescu este ca "guvernarea 'reformista' Basescu-Boc este cea mai catastrofala, sub toate aspectele, din toata perioada celor 20 de ani care au trecut", iar "cota unica a avut ca efect cresterea unor consumuri parazitare, bazate pe importul unor produse de lux din partea celor cu venituri mari, care s-au reflectat negativ in balanta de plati a tarii".