Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis joi dimineata, cu 12 voturi pentru si 11 impotriva, sa includa pe ordinea de zi asumarea raspunderii a Executivului pe legea educatiei.

UPDATE 3 Ora 12:35 Procedura de asumare s-a incheiat. Emil Boc: "Aceasta lege schimba din temelii educatia romaneasca, (...) modul in care este vazuta pentru viitor educatia din Romania"

UPDATE 2 Membrii opozitiei au parasit sala de plen.

PNL si PSD+PC au parasit sala de plen a Parlamentului, dupa ce au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a asumarii raspunderii Guvernului pe legea Educatiei Nationale.

Premierul Emil Boc a intervenit si a sustinut ca procedura este legala. 'Opozitia are la indemana motiunea de cenzura sau sesizarea CCR', a argumentat Boc.

Liderul deputatilor PSD+PC, Mircea Dusa, i-a reamintit premierului ca nu este membru al Parlamentului si in consecinta, potrivit regulamentului, nu are dreptul sa intervina pe procedura.

Totodata, el a cerut apel nominal si a avertizat ca social-democratii si conservatorii nu vor participa la astfel de dezbateri.

"Legea nu reprezinta o urgenta, intrucat actul normativ se va aplica de anul viitor, iar pe acest considerent sigur ca noi nu vom participa la sedintele acestea fortate ale dumneavoastra si sunt convins ca domnul Oltean, care este un presedinte de sedinta foarte riguros, nu va incalca in picioare regulamentul sedintelor comune," a spus Dusa.

UPDATE Ora 11:30 Sedinta a inceput, cu o intarziere de peste o ora, dupa ce opozitia a incercat in aceasta intrunire sa amane angajarea raspunderii pana saptamana viitoare cand Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra acestui aspect, insa solicitarea a fost respinsa.

In plen sunt prezenti 338 de parlamentari si membri ai Executivului, iar sedinta este prezidata de vicepresedintele democrat-liberal al Camerei Deputatilor Ioan Oltean, relateaza Agerpres.

"Eu m-am prezentat in fata Parlamentului la ora si la data stabilite pentru asumarea raspunderii," a declarat premierul Emil Boc, la intrarea in sala de plen.

Sedinta era programata sa inceapa la ora 10.00. Emil Boc declarase la venirea in Parlament ca nu exista niciun motiv de amanare.

"Cum sa amane? Noi am fost invitati pentru ora 10.00, suntem prezenti, si nu au niciun temei legal, politic si constitutional sa amane asumarea raspunderii. Decizia de asumare este o decizie suverana a Guvernului. Guvernul isi pune pe masa mandatul, iar Birourile Permanente nu pot cenzura decizia Guvernului de asumare, pentru ca deja au fost stabilite data si ora", a spus Boc, aflat la Parlament.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca Parlamentul ar trebui sa astepte decizia Curtii Constiutionale, amanata pana pe 3 noiembrie.

Geoana a declarat ca liderii opozitiei ar putea decide sa nu participe la sedinta.

"Din informatiile mele, liderii grupurilor parlamentare ale opozitiei ar putea decide sa nu participe la aceasta sedinta. In opinia mea, asumarea raspunderii ar trebui amanata pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta in legatura cu sesizarea depusa," a afirmat Geoana, citat de Agerpres.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a evitat, miercuri seara, sa spuna daca PSD va depune sau nu motiune de cenzura dupa ce Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea educatiei, el aratand ca asumarea va fi amanata de conducerea Parlamentului.

"Maine (joi - n.r.) nu trebuie ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe niciun fel de lege", a spus el, invocand amanarea unei decizii de catre Curtea Constitutionala cu privire la sesizarea presedintelui Senatului.

Ponta a spus ca, avand in vedere decizia de anul trecut a Curtii Constitutionale, pe o speta identica, judecatorii ar trebui sa respinga angajarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei.

Presedintele PSD a spus ca, in mod normal, Birourile Permanente ale celor doua Camere ar trebui sa decida, joi dimineata, amanarea angajarii raspunderii pana la o decizie a CC.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a depus la Curtea Constitutionala sesizarea referitoare la Legea educatiei, reclamand un conflict juridic de natura constitutionala cu Guvernul. Geoana afirma ca acest conflict a fost initiat in momentul in care Guvernul a decis sa retraga din Senat proiectul Legii educatiei si sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru adoptarea acesteia.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, "redeschiderea dezbaterilor" in cazul privind conflictul juridic de natura constitutionala, invitand toate autoritatile implicate si stabilind ca termen data de 3 noiembrie.

In 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata de Guvern in 15 septembrie 2008.

In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

De asemenea, judecatorii constitutionali aratau atunci ca dreptul Guvernului de a stabili continutul si structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie sa se supuna unor conditii impuse ori desprinse din realitate pentru programul sau de guvernare, ignorarea echivaland cu subminarea raporturilor intre puteri.

Ulterior, in primavara anului 2010, Guvernul a inaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educatiei.