Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sambata, ca nu va accepta cresterea contributiilor sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, "nici acum, si nici in perspectiva", informeaza Mediafax.

Marko Bela a spus ca nu cunoaste proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care contributiile sociale pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente ar urma sa creasca, de anul viitor, dar ca nu va accepta aceasta idee in niciun caz.

"Nu cunosc un astfel de proiect, dar in niciun caz nu vom accepta o astfel de constrangere. Noi vrem acum sa anulam birocratia legata de declaratiile de drept de autor, astfel ca angajatorul sa fie obligat sa faca formele. Alte modificari, nici in acest moment, nici in perspectiva nu vom accepta", a declarat Marko Bela.

Persoanele cu venituri din activitati independente ar urma sa plateasca, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Guvernului.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.

Proiectul pentru modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul Fiscal a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Secretariatului general al Guvernului (SGG).

Potrivit proiectului, este necesara implementarea de masuri pentru largirea bazei de calcul a contributiilor sociale. De asemenea, este necesara corelarea prestatiilor de asigurari sociale cu sumele platite de contribuabili pentru asigurarile sociale obligatorii, cu respectarea principiului solidaritatii sociale.

La semnaturi, in proiectul de act normativ, se regasesc numele ministrilor remaniati: Sebastian Vladescu si Mihai Seitan.

Ordonanta ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011.