UPDATE 1 (ora 10.10): Deputatul Marian Sarbu si-a anuntat vineri demisia din PSD, dupa o negociere matinala cu presedintele partidului, Victor Ponta. Imediat dupa incheierea discutiei, Marian Sarbu a spus ca "din pacate, dupa 16 ani petrecuti in PSD, sunt nevoit sa parasesc acest partid. In PSD mi se cere sa fiu impotriva propriilor mele idei".

UPDATE (ora 11:30): Victor Ponta, despre despartirea lui Marian Sarbu de PSD: "Am discutat cu Marian Sarbu si am inteles punctul sau de vedere. Cred ca si el pe al meu. PSD nu poate sa sustina legea salarizarii si legea pensiilor. Am inteles punctul sau de vedere, este atasat de aceste legi."

  • "Din multe puncte de vedere, legile pe care le-am promovat in perioada in care am fost ministru al Muncii, ma refer la legea salarizarii, dar si la legea pensiilor, au fost in dezacord cu partidul din care fac parte", a mai spus Marian Sarbu.
  • "Am avut o discutie foarte calma cu Victor Ponta (vineri dimineata, n.red.). Nu ma simt intr-o pozitie de contradictie cu PSD. As dori sa le multumesc unor oameni cu care am colaborat foarte bine cu PSD in ultimii 16 ani. Le multumesc domnilor Mitrea, care m-a adus in PSD, Adrian Nastase, Ion Iliescu, pentru sprijinul pe care mi l-au acordat". "As putea adera la Grupul independentilor din Parlament. Ma nemultumeste starea de neincredere din PSD. PSD nu mai poate acoperi tot electoratul de stanga".
  • "In luna decembrie, cand mi s-a propus sa fac parte din Guvern, partidul nu a vrut".

Gabriel Oprea saluta trecerea lui Marian Sarbu la independenti

Liderul grupului parlamentarilor independenti, Gabriel Oprea, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca este onorat de decizia fostului social-democrat Marian Sarbu de a se alatura acestui grup:

  • "Sunt onorat de decizia domnului deputat Marian Sarbu de a se alatura grupului nostru. Cand spun Marian Sarbu, spun stanga romaneasca adevarata. Prietenul meu Marian Sarbu va avea un rol foarte important in constructia politica de centru-stanga pe care o avem in vedere. Il apreciez cu atat mai mult cu cat a aratat ca nu este dispus sa faca compromisuri si ca pune pe primul loc ideile in care crede. Sunt tot mai convins ca Romania are nevoie de un nou partid, iar impreuna cu Marian Sarbu si colegii care ne sunt alaturi sau ni se vor alatura, vom putea contribui mai consistent la gasirea solutiilor pentru depasirea crizei si pentru apararea interesului romanilor", a declarat Gabriel Oprea.

Marian Sarbu si presedintele PSD Victor Ponta s-au intalnit, vineri dimineata, pentru a discuta despre o eventuala plecare din partid a lui Sarbu. Marian Sarbu declarase ca de rezultatul discutiei cu Ponta depinde daca va ramane in PSD.

Presa a scris ca, potrivit unor surse politice, Marian Sarbu este hotarat sa plece din partid, insa nu si-a anuntat inca demisia, pentru ca isi negociaza in acest moment reintoarcerea pe functia de ministru al Muncii.

Joi, Victor Ponta a declarat ca Sarbu i-a transmis ca, deocamdata, nu pleaca din partid, faţa de care are insa o problema de raportare.

In replica, Victor Ponta a spus ca este gata sa indrepte nemultumirile personale ale fostului ministru al Muncii, dar a precizat ca nu poate oferi functii la putere. Tot joi, Ponta a declarat la Turnu Severin, ca vor mai fi plecari din partid dupa cea a lui Cristian Diaconescu, subliniind totodata ca oricine pleaca din PSD este "bun plecat", scrie Mediafax. Potrivit lui Ponta, "nu poti sa spui ca vrei sa conduci PSD si apoi sa fii alaturi de sustinatorii lui Basescu".

Marian Sarbu este membru PSD din anul 1994 si a fost de doua ori ministru al Muncii.