Radu Berceanu, propus pentru ministerul Transporturilor si Infrastructurii, a primit aviz favorabil de la comisiile parlamentare, cu 39 de voturi pentru si 17 impotriva. Ministrul a fost audiat marti de Comisia pentru industrii si servicii, Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare (Camera Deputatilor) si Comisia economica, industrii si servicii si Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului (Senat).

In cadrul audierilor, Radu Berceanu a afirmat ca fondurile europene alocate pentru infrastructura nu pot fi atrase din cauza bugetului foarte mic pus la dispozitia Ministerului Transporturilor. Potrivit acestuia, atragerea fondurilor presupune costuri foarte mari din cauza studiilor de fezabilitate, expropierilor, taxelor etc. "Daca primim 85 milioane de euro noi trebuie sa avem 70 de milioane de la bugetul de stat. Deci trebuie sa avem mai intai banii la bugetul de stat ca sa putem lua banii de la Comisia Europeana", a spus Berceanu.

Iata mai jos principalele declaratii facute de Radu Berceanu:

Finantari europene:

  • La autostrazi sunt 220 milioane de euro si 1,5 miliarde de euro din fonduri europene. Noi trebuie sa facem expropieri de terenuri, relocari, studii de fezabilitate pana cand proiectul poate fi prezentat. Si la toata suma se adauga TVA. Daca primim 85 milioane de euro noi trebuie sa avem 70 de milioane de la bugetul de stat.
  • Deci trebuie sa avem mai intai banii la bugetul de stat ca sa putem lua banii de la Comisia Europeana.
  • Noi trebuie sa avem toata suma mai intai la bugetul de stat si apoi sa primim banii de la Comisia Europeana. De multe ori s-a spus de ce nu facem autostrazi cu banii de la UE. Daca la buget nu sunt sume corespunzatoare eu sunt vinovat ca nu am luat fondurile europene

Lucrarile pe credit-furnizor (n.red.Credit prin care furnizorul livreaza cumparatorului marfa cu plata amanata pe baza imprumutului in bani pe care il primeste de la o banca)

  • Creditul funizor nu se poate face prin legislatia romaneasca decat prin veniturile proprii. Iar acum nu mai avem bani de intretinere.
  • Noi nu puteam din banii de la buget sa platim ratele la credit-furnizor.

Banii rambursabili de la institutii finantatoare:

  • Problema este ca nu putem cheltui decat atat cat ne da voie Ministerul Finantelor, ca sa nu depasim deficitul bugetar.
  • Am sursa de finantare dar nu am spatiul fiscal. Romania da 1,4% din PIB pentru intreg acest domeniu.
  • Atata vreme cat nu se vor intelege aceste mecanisme si nu vor fi finantari corespunzatoare nu vor putea fi schimbari considerabile in ceea ce priveste infrastructura.
  • Cu banii pe care i-am avut am facut in asa fel incat sa terminam lucrari incepute de foarte multa vreme. Si acelasi mecanism vreau sa-l aplic si anul viitor. Sa pun banii in asa fel incat sa terminam cate ceva.
  • Noi suntem singura tara din UE care nu da niciun fel de bani la infrastructura de transport feroviar. In nicio tara nu se fac investitiile din infrastructura feroviara din taxa de utilizare a infrastructurii. Toate se fac cu bani de la buget.
  • Am cerut sa se schimbe aceasta situatie. Pana una alta nu am speranta ca voi avea succes.
  • De prea multe ori cand nu au ajuns banii s-a taiat de la investitii. Se taie de la investii pentru ca investitiile nu pot sa faca greva.
  • Acestea nu mai sunt pe feroviar din cauza conditiilor proaste de pe caile ferate. Suntem singura tara din UE care nu da niciun ban la transportul feroviar
  • In prezent, sunt sume foarte importante de platit catre CFR Calatori pentru astfel de facilitati, deoarece nici Ministerul Muncii si nici cel al Invatamantului nu achita la timp acele cupoane de reducere