Inca 20 de ani - de atat mai are nevoie Romania pentru a atinge nivelul mediu al Europei dezvoltate, spune, la 20 de ani de la Revolutie, primul presedinte al Romaniei de dupa 1989, Ion Iliescu. Fostul sef al statului afirma, intr-un interviu acordatMediafax, ca, in mare, asteptarile de acum 20 de ani s-au indeplinit, insa critica "polarizarea sociala stridenta".

Fragmente din interviul acordat de Ion Iliescu:

  • "Atunci toti asteptam aceasta schimbare. Era lucrul care plutea in atmosfera. Pe de o parte, se misca lumea in jurul nostru. in toate celelalte tari existau asemenea semnale, informatii, in timp ce la noi eram cu totii apasati de o atmosfera de control, de suspiciune, de supraveghere, combinata cu agravarea continua a conditiilor de viata ale oamenilor, in plan economic, in plan social: lipsa alimentelor pe piata, cozile acelea imense la carne, la paine, la urechi de porc, la gheare de pasare, si caldura putina, si asa mai departe. Deci fierbea societatea romaneasca. Era clar ca era o incarcatura uriasa care trebuia sa izbucneasca. Noi n-am avut sansa altora. Polonezii au mers la dialog intre guvernare si opozitie, cehii vorbesc de Revolutia lor de catifea, bulgarii au avut temeritatea sa il inlature pe Teodor Jivkov. A fost meritul chiar conducerii de partid al lor. La noi, conducerea de partid a stat pana in ultimele clipe alaturi de Ceausescu", spune Ion Iliescu, rememorand zilele Revolutiei.
  • "Toata lumea ce-a dorit? Libertate in primul rand, pentru ca era incorsetata libertatea de gandire, de exprimare, de manifestare, de organizare, trecerea de la dictatura spre democratie, de la sistemul monopartid si sistemul partid-stat spre pluralism politic si alegeri libere, o noua Constitutie si asa mai departe. Si, pe de alta parte - modificari de substanta in economia centralizata de stat dirijata de birocratia de stat spre o economie libera performanta, sa ne aliniem la lume si sa inlaturam izolarea politica in care se afla Romania de circa zece ani de zile. Eu cred ca, in esenta, aceste asteptari si obiective ale Revolutiei s-au indeplinit", spune fostul sef al statului.
  • "Cu totii eram convinsi ca in 20 de ani nu vom ajunge la nivelul tarilor dezvoltate europene. Pornim cu un mare handicap. S-a prabusit o lume, un sistem, o economie. Erau intreprinderi industriale construite intr-o anumita conjunctura cu sistem de subventii de la stat - era un sistem de redistribuire prin planificare economica - a profiturilor realizate de anumite sectoare economice si unitati economice, spre altele care produceau cu costuri mai mari decat preturile de livrare a marfurilor. A fost o prima realitate cu care ne-am ciocnit imediat, ca n-am mai putut sa mentinem acest sistem centralizat. S-a descentralizat economia si dupa cateva luni de zile au inceput toti sa ceara de la Guvern sprijin."
  • "Noi am avut aceste structuri. in loc sa le adaptam, sa le perfectionam, sa dam esenta a ceea ce inseamna o cooperativa - cooperativa este domeniu privat, este asociatie libera, a micilor producatori. Noi in loc sa pastram, sa consolidam, sa adaptam, sa modernizam ceea ce avem, am procedat la aceasta faramitare si acum va dura timp pana sa creeam asemenea structuri de exploatatii agricole care sa fie benefice tarii, agriculturii, ca sector economic, taranilor, satului romanesc. Deci, iata probleme care au aparut in acest proces de transformare."
  • "V-am spus ca vor fi inca 20 de ani pana cand - generatiile de atunci - sa traiasca intr-o Romanie care sa fie echivalenta cu media Europei dezvoltate."