PSD incepe o noua calatorie prin desert. Cati vor rezista pana la capat?, se intreaba Adrian Nastase, pe blogul lui, intr-un apel la unitatea partidului si la asumarea atat a greselilor, cat si meritelor.

Fostul lider al partidului, care va participa la o reuniune a Consiliului Europei, afirma ca pleaca din tara "cu inima indoita": "Raman in urma discutii, scandaluri, tradari, lectii de dirigentie, minciuni, polite in curs de a fi platite, dezbinare, zapada, tristete".

"Am mai trait, in ultimii 20 de ani, momentele astea. Parca nu atat de urate. Sau poate amintirile au estompat penibilul si lipsa de demnitate. Tradari ale unor “oameni politici” pe care, pana de curand, nu-i cunosteau decat sotiile si cativa prieteni. Transformarea clientelei in camarila. Transformarea votului in marfa. Incercarea de a transforma PSD-ul dintr-un partid-balama (dupa cum a fost utilizat in ultimii ani) intr-un partid-pres, partid de unica folosinta", afirma el.

In opinia fostului prim-ministru, social-democratii au nevoie de un timp de reflectie, daca nu se doreste continuarea fragmentarii si transformarea partidului "intr-un poligon de incercare pentru diferite interese meschine si jocuri cu mize individuale".

"Daca vrem o reconstructie a PSD-ului – ca nucleu al unei stangi puternice, bazata pe ideologie si strategie proprie, exprimand sperantele milioanelor de simpatizanti dezamagiti, atunci va fi nevoie sa trecem peste frustrari, orgolii, peste gustul amar al infrangerii si sa realizam un partid unitar si unit, deschis unor noi generatii de membri, cu o echipa de conducere capabila sa dea mesajul de solidaritate si de intelepciune".

Adrian Nastase crede ca PSD trebuie sa isi asume si greselile, dar si succesele: istoria PDSR, FDSN si FSN, Revolutia si NATO, venirea minerilor in Bucuresti si eliminarea vizelor, economia de tranzitie sub conditionalitati externe si finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana.

"Asumandu-ne noi pe noi insine. Dand mai mult credit, in viitor, membrilor nostri de partid si recurgand, mai rar, la importuri de jucatori straini. Incepe pentru PSD o noua calatorie prin desert. Cati vor rezista pana la capat?", incheie Adrian Nastase.