Liderii UDMR s-au intalnit, duminica dimineata, cu cei ai PDL pentru a discuta despre alcatuirea unei majoritati parlamentare care sa permita formarea unui nou guvern. La finalul intrevederii, presedintii celor doua formatiuni au declarat ca au fost stabilite principiile pe baza carora se poate colabora intr-un viitor guvern si ca se doreste, de ambele parti, "o majoritate sanatoasa", formata din PDL- PNL-UDMR, impreuna cu grupul minoritatilor si cel al independentilor din Parlament. "Am putea merge si intr-o coalitie mai restransa PDL-UDMR, dar in continuare am dori o coalitie mai larga, cu participarea PNL", a spus liderul Uniunii, Marko Bela.

Declaratiile lui Emil Boc la finalul discutiilor:

  • Astazi am continuat discutiile cu UDMR pentru formarea unei majoritati.
  • Am discutat si despre eventualele principii ale unui program de guvernare.
  • Am facut, de asemenea, o radigrafie a ceea ce n-a functionat in aliantele PDL-PNL sau PDL-PSD.
  • In urma discutiilor, avem un numitor comun: o majoritate sanatoasa pentru Romania ar fi una de dreapta, formata din PDL- PNL-UDMR, impreuna cu grupul minoritatilor si cel al independentilor, aceasta ar reprezenta o majoritate mai solida in Parlament, pentru adoptarea bugetului si masurilor necesare.
  • O astfel de actiune guvernamentala ar fi mult mai coerenta si, din punct de vedere al sanatatii politice, o astfel de majoritate ar fi binevenita.
  • Diferentele ar fi minime de program de guvernare. Ma intreb cum ar functiona in opozitie PNL si PSD care au opinii diametral opuse.
  • N-am mai avut discutii cu PNL pentru ca dansii ne-au transmis ca asteapta decizia CCR si daca ei ne vor solicita o intrevedere o vom avea.
  • Sper ca si colegii din PNL sa aiba o decizie in interiorul partidului, dincolo de toate campaniile, luptele, orgoliile, sa prevaleze interesul de a da Romaniei un guvern stabil.

Declaratiile lui Marko Bela:

  • Ne-am intalnit sa detaliem anumite principii de colaborare in cazul in care putem forma o majoritate.
  • Totusi, asteptam rezultatele de la CCR, cu alte cuvinte asteptam validarea mandatului de presedinte si numai dupa aceea poate fi vorba de negocieri.
  • E foarte firesc sa ne grabim privind desemnarea unei formule, pentru ca prima masura este formarea unui guvern stabil. Noi in continuare am astepta sa vina intr-o astfel de formula, impreuna cu UDMR, si PNL. UDMR isi mentine parerea ca e nevoie si de PNL.
  • Este posibila o coalitie mai restransa PDL-UDMR, dar in continuare am dori o coalitie mai larga, cu participarea PNL. Am putea merge si intr-o coalitie mai restransa, dar nu e de dorit asa ceva intr-o perioada de criza.
  • N-am discutat structura guvernului, functii, portfolii, am discutat doar cum ar functiona o astfel de coalitie politica. N-am cerut nici functia de premier, n-am cerut niciun portofoliu.

Este a treia intalnire intre PDL si UDMR din ultima saptamana, liderii celor doua formatiuni intalnindu-se si in zilele de marti si vineri pentru negocieri. Intalnirea de astazi a avut loc la sediul democrat-liberalilor din Modrogan.

Marti, presedintele UDMR Marko Bela a avut o intrevedere la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc. La finalul discutiilor, Marko Bela declara ca intalnirea este "fireasca si necesara". In ceea ce priveste subiectul discutiilor, acestea s-au concentrat pe o analiza a situatiei politice dupa alegerile prezidentiale, preciza atunci liderul Uniunii.

Vineri, o delegatie a democrat-liberalilor, formata din presedintele PDL Emil Boc, prim-vicepresedintele Adriean Videanu, ministrul Radu Berceanu si secretarul general Vasile Blaga, s-a intalnit cu liderii UDMR, la sediul Uniunii, pentru negocieri privind posibilitatea colaborarii la guvernare. "Nucleul PDL-UDMR are avantajul de a avea aceeasi familie politica la nivel european - PPE", a declarat la finalul discutiilor liderul democrat-liberal Emil Boc. Acesta a reiterat optiunea PD-L de a constitui o majoritate de dreapta.

De asemenea, PDL a demarat imediat dupa turul II al alegerilor prezidentiale consultari preliminare cu fortele politice care ar putea sustine un guvern de dreapta in Romania, iar potrivit presedintelui partidului, Emil Boc, acesti posibili aliati politici sunt PNL, UDMR, grupul minoritatilor nationale si grupul independentilor din Parlament.