"Stam la coada ca la carne, pe vremea lui Ceausescu". "Suntem si noi veniti in Bucuresti sa ne construim un viitor mai bun, da' dureaza o zi numai ca sa incerci sa-l votezi". Sunt cuvintele tinerilor care s-au inghesuit la pranz sa voteze la Gara de Est (Obor). O singura sectie speciala organizata, la a carei usa coada era constanta. 300-350 de oameni, cu declaratiile pe proprie raspundere in maini.

La ora 13.00, lumea este inca vesela. Multi tineri, soare si relativ cald. Glume de campanie si amintiri de la alegerile din 2004 - din partea celor care atunci aveau drept de vot. Rar cate un nume de candidat - mai degraba din partea persoanelor in varsta. Inevitabil, insa, numele lui Geoana, Antonescu si Basescu se impletesc perfect in vorbele alegatorilor cu amintirea vermutului, a tulburelului si a palincii "cum numa' pe vremuri se facea". "Sa vedem de-acum inainte, cu astia pe care-i alegem, ce-om mai bea", spune un barbat, venit la sectia speciala impreuna cu varul lui, "de la tara".

Ora 14.00, ceva mai putina vorba. Incepe sa fie frig. Coada inainteaza greu. Oamenii asteapta.

Ora 15.00, ciocu' mic si joc de glezne. Se lasa frigul si picioarele incep sa inghete. Rabdarea se duce si ea usor-usor. Incep certurile intre cei care incearca sa se bage in fata si "veteranii". Unul dintre observatori revolutioneaza coada. "Toate declaratiile pe proprie raspundere trebuie rescrise, fara semnatura. Se semneaza doar in fata comisiei". Atat le-a trebuit celor aproximativ 350 de alegatori care asteptau la usa. Dureaza maximum 10 minute sa completezi fisa, cu tot cu gasit pix si asezat pe genunchi. Dar enervarea e mare, cu atat mai mult cu cat se inainteaza foarte greu, fara ca cineva sa stie de ce.

Ora 16.00, oamenii care vin pleaca. Adica cele 350 acum spre 400 de persoane care formeaza coada ii descurajeaza pe multi dintre cei care au iesit la vot. "Coada" se consoleaza cu zvonurile care vin dinspre celelalte sectii speciale de votare. "La Gara de Nord cred ca e crima. Acum 5 ani am stat 5 ore sa votez", spune un barbat de pe la mijlocul cozii. Glume tot mai putine, doar zumzait si nemultumiri. "Este incredibil, domnule. Sa nu faca ei macar o toaleta ecologica pentru toti oamenii astia". "Auzi tu, o singura sectie de vot pentru o gara intreaga. E inuman". "Dupa 3 ore de stat, ma gandesc ca atunci cand ajung in fata usii si ma invita inauntru sa le zic: Acuma nu mai vreau eu!"

Iar coada si indignarea continua.

Povestiti aici experienta dumneavoastra de vot.