Patru dintre candidatii clasati pe pozitiile 6-10 in sondajele de opinie (Remus Cernea, Ovidiu Iane, Constantin Rotaru si Constantin Ninel Potarca) au participat, incepand cu ora 17:00, la o dezbatere gazduita de postul public de televiziune si moderata de 3 moderatori: Oana Popescu (din partea TVR), Ema Zeicescu (Realitatea Tv) si Paula Rusu (Antena 3). Candidatul independent Eduard Manole nu a dorit sa participe, invocand faptul ca aspirantii la prima functie in stat au fost invitati la dezbateri separate.

Remus Cernea, Partidul Verde: "Romania are nevoie de un Guvern pentru a lua masuri anticriza, iar actuala clasa politica nu a fost capabila sa dea un Guvern care sa ia masuri anticriza. Trebuie luate masuri care sa ajute micii intreprinzatori si este nevoie de o relaxare fiscala. Presedintele nu are atributii directe in acest sens."

Ovidiu Iane, Partidul Ecologist: Suntem pentru mentinerea cotei unice, pentru reduceri fiscale pentru producatorii de energie, suntem pentru modificarea legii TVA-ului, pentru reducerea TVA-ului la alimentele de baza.

Ninel Potarca, independent: Am fost discriminati, pentru ca nu ne-am putut confrunta cu ceilalti candidati.

Remus Cernea: "Actuala clasa politica a indepartat cetateanul de politica tocmai prin prestatia ei. Este absolut necesar in Romania sa apara un nou tip de a face politica. Peste 80% dintre cetateni considera ca nu ne indreptam in directia cea buna. Asta construiesc impreuna cu Partidul Verde - o alternativa."

Constantin Rotaru, Partidul Alianta Socialista: "Romania a luat-o pe un drum gresit dupa 1989."

Remus Cernea: "Suedia, in aceasta perioada de criza, a scutit de la plata impozitelor pe salarii acei angajatori care s-au angajat sa nu faca disponibilizari timp de 2 ani, in acest fel s-au salvat locuri de munca. In situatie de criza, statul trebuie sa ia masuri pentru a-i ajuta pe mici intreprinzatori. Ei nu trebuie impovarati cu taxe".

Constantin Rotaru: "Impozitul progresiv este cel mai nimerit - cat mai mic la veniturile mici si cat mai mare la veniturile mari. In plus, TVA-ul trebuie sa fie zero la produsele de stricta necesitate."

Ovidiu Iane: "TVA-ul trebuie aplicat la prima sau la ultima tranzactie, iar pe lantul de vanzare sa nu mai fie acele incasari de TVA. Trebuie evitate dobanzile in cazul unor credite luate de la banci si impozitarea dobanzilor."

Ninel Potarca: "Daca nu se vor sterge datoriile romanilor si ale firmelor, statul va ajunge in pragul falimentului. Numai eu pot face acest lucru, prin programul meu. "

Remus Cernea: "Guvernele pot prioritiza investitiile, este o minciuna ca nu sunt bani pentru sistemul de sanatate. Avem o medie de viata sub tarile europene, sanatatea si educatia sunt domenii prioritare."

Constantin Rotaru: "Particularii ar trebui sa produca medicamente numai daca reusesc sa se situeze cu pretul sub cele de stat. Partidul meu sustine ca asistenta medicala trebuie sa fie gratuita in Romania."

Ovidiu Iane: "Romanii mananca scump si prost, alimente care in alte tari nici nu sunt acceptate la rafturi. Trebuie schimbata legislatia in privinta alimentelor. Directorii de spitale ar trebui alesi de comunitatea locala. Banii pentru sanatate ar trebui sa vina din parteneriat public-privat."

Ninel Potarca: "Bani au fost destui la buget, dar nu au fost bine cheltuiti, ca sa avem un spital curat si care sa ne asigure sanatatea. Le-as da medicilor un salariu de cel putin 80% din cat au in Europa."

Remus Cernea: "In acesti 20 de ani a lipsit orice viziune de dezvoltare a acestei tari. Bugetul pentru cercetare este rusinos. E nevoie de restructurarea masiva a sistemului educational si e nevoie de mai multi bani alocati educatiei si cercetarii."

Constantin Rotaru: "Ma bucur ca CCR a respins legea educatiei. Avem nevoie de invatamant obligatoriu de 12 clase, studii gratuite, eliminarea manualelor obligatorii si asigurarea unui loc de munca pentru tineri la terminarea liceului."

Ovidiu Iane: "Invatamantul este de regula apanajul statului si este foarte important. Trebuie sa fie obligatoriu si asigurat gratuit de catre stat, insa daca cineva doreste sa studieze la invatamantul privat, si acesta trebuie sa existe."

Ninel Potarca: "Reforma in infrastructura e importanta. Avem nevoie de scoli care sa asigure o utilitate. In plus, profesorii trebuie sa primeasca un salariu pe masura. Copiii saraci trebuie sa fie stimulati, iar statul sa se implice sa asigure o bursa permanenta pentru absolventii de facultate care nu isi gasesc locuri de munca."

Remus Cernea: "Actuala clasa politica ne-a prezentat un spectacol lamentabil in acesti 20 de ani. S-au prezentat drept inamici, dar au ajuns sa guverneze impreuna, rand pe rand. Si au facut-o in detrimentul romanilor."

Constantin Rotaru: "Avem nevoie de o alta politica, transparenta, iar cetateanul de rand trebuie sa stie ce se intampla cu banii lui."

Ovidiu Iane: "Politica noastra este centrata pe om, si nu pe stat si pe politicieni, ca acum."

Ninel Potarca: "Un politician nu are dreptul sa faca compromisuri. El trebuie sa gaseasca alternative si sa stie sa negocieze."

Remus Cernea: "Eu am anumite preferinte pentru a desemna un prim-ministru. Insa in situatia actuala, as trece peste preferintele mele si as desemna un prim-ministru care sa aiba sanse sa treaca de Parlament. Este absolut inacceptabil ca delegatia FMI sa plece din cauza ca nu are cu cine discuta."

Constantin Rotaru: As accepta oricand sa pierd eu, daca ar avea de castigat statul.

Ovidiu Iane: "Trebuie numit un prim-ministru care sa aiba o sustinere parlamentara. In plus, trebuie elaborat un plan de dezvoltare pe termen lung, care sa fie urmat de fiecare presedinte, nu trebuie sa mai avem solutii carpite."

Ninel Potarca: "In calitate de presedinte, am dreptul sa numesc un premier pe care il consider competent. Romania nu merita ceea ce se intampla de 2 luni."

Remus Cernea: "Ca presedinte as respecta decizia majoritatii parlamentare de a numi un prim-ministru. Nu as fi un presedinte conflictual, as fi deschis la dialog. Presedintele trebuie sa fie o voce si un factor de echilibru. Cei 5 ani ai mandatului Basescu au fost un dezastru."

Constantin Rotaru: "Orice presedinte care nu respecta majoritatea parlamentara este in afara Constitutiei."

Ovidiu Iane: "Majoritatea parlamentara este foarte importanta intr-un stat democratic, pentru ca ofera echilibru. Ca atare, o majoritate parlamentara trebuie incurajata, iar presedintele trebuie sa medieze eventualele conflicte."

Remus Cernea: "Daca Curtea Constitutionala isi face bine treaba si da interpretarile necesare, nu este nevoie de schimbarea Constitutiei in privinta atributiilor presedintelui. Daca as ajunge presedinte, as adopta tinuta necesara, insa nu m-as tunde, pentru ca asta tine de infatisarea mea. (Remus Cernea a imbracat, in premiera, un sacou in timpul dezbaterii)."

Constantin Rotaru: "Presedintele e cel care ar trebui sa dea echilibru societatii, insa trebuie sa lase la o parte interesele personale si ale grupurilor."

Ninel Potarca: "E nevoie de o revizuire a Constitutiei in privinta unora dintre atributiile presedintelui."

Remus Cernea: "Nu este important sa ne gandim daca avem multi bugetari sau putini, ci daca sunt eficienti. Ar trebui avuta in vedere realizarea cat mai multor ghisee unde cetatenii sa isi plateasca taxele. Aceste drumuri, 5-7 pe care le faci ca sa platesti o taxa, nu sunt necesare."

Constantin Rotaru: "Trebuie sa se creeze noi locuri de munca, daca disponibilizam bugetari. Sa ii transferam pur si simplu, ideal intr-un sector de productie. Nu se rezolva problema prin trimiterea salariatilor acasa si platirea lor din somaj."

Ovidiu Iane: "Actul administrativ trebuie eficientizat, iar acest lucru intervine in timp. Oamenii trebuie instruiti. Cei care nu corespund trebuie recalificati in alt domeniu, nu trimisi in somaj."

Ninel Potarca: "Statul trebuie sa preia datoriile tuturor cetatenilor romani si ale firmelor. Nu trebuie sa dam afara bugetari, avem nevoie de mai multi."

Remus Cernea: "Candidatul Traian Basescu este in conflict de interese prin convocarea referendumului simultan cu alegerile."

Ovidiu Iane: "Romania are nevoie de un Parlament bicameral, pentru ca este o tara mare, cu 20 de milioane de cetateni. Un Parlament unicameral este mai usor de aservit. Cheltuielile cu parlamentarii nu vor scadea niciodata cu adevarat."

Ninel Potarca: "Avem nevoie de Parlament unicameral. Nu e eficient sa alungam legile de la o Camera la alta. Trebuie sa avem un singur Parlament, care sa isi asume raspunderea pentru legile pe care le promoveaza."

Remus Cernea: "Cred ca in acesti 5 ani presedintele Traian Basescu a gresit profund, generand conflicte inutile in relatia cu Rusia, de pe urma carora Romania nu a avut decat de pierdut. Eu as pleda pentru o relatie echilibrata si un dialog echilibrat cu Rusia, fara capul plecat."

Constantin Rotaru: "Trebuie sa urmarim intotdeauna, in relatiile cu Rusia, ca statul roman sa castige. Iar interesele in relatia cu Rusia sunt cele economice."

Ovidiu Iane: "Cu Rusia trebuie sa dezvoltam relatii economice, sunt foarte importante pentru Romania. Rusia este o piata de desfacere imensa si mai putin pretentioasa decat pietele europene, unde pot ajunge produsele romanesti."

Ninel Potarca: "Daca as fi fata in fata cu Putin si Medvedev, le-as spune multe. Gazul il consuma Petromul, iar noi il platim mai scump".

Remus Cernea: "As da o dimensiune de mediu politicii externe pe care as promova-o. O tara respectata pe plan international este una care isi asuma si probleme regionale sau globale."

Constantin Rotaru: "Romania e a 7-a tara din UE, dar e tratata ca tara de mana a doua. UE are nevoie de Romania in anumite probleme, iar atunci, Romania trebuie sa negocieze la sange."

Ovidiu Iane: "Romania e prost reprezentata in cadrul UE. In primul rand as promova valorile culturale romanesti si i-as promova pe romani ca oameni muncitori, nu ca hoti, cum sunt cunoscuti acum".

Ninel Potarca: "Daca vrem sa fim respectati in afara, avem nevoie de stabilitate in Romania".

Remus Cernea: "Suntem un partid tanar, care vrea sa construiasca o alternativa. Pe cei care cred ca traiesc bine, ii invit sa il voteze pe Traian Basescu, pe cei care cred ca PSD, partidul bogatilor, apara interesul saracilor, ii invit sa voteze PSD, ii invit pe cei care cred ca Crin Antonescu este o alternativa, sa voteze PNL, iar pe cei care vor o schimbare, sa ma voteze pe mine."

Constantin Rotaru: "Ma adresez tuturor celor care isi castiga existenta prin munca. Ma adresez tuturor celor care ar vrea sa munceasca, dar au fost dati afara. Ma adresez profesorilor si medicilor, doua categorii altadata respectate, pensionarilor care sunt in pericol sa nu isi mai primeasca pensiile, ma adresez tinerilor care formeaza o generatie de sacrificiu si sunt obligati sa plece pe diferite meridiane pentru a castiga o bucata de paine. Votati Partidul Alianta Socialista".

Ovidiu Iane: "Ii invit pe toti romanii sa voteze cu o forta politica noua si curata - Partidul Ecologist".

Ninel Potarca: "Frati romani, frati romi, va solicit votul dumneavostra. E timpul sa fim impreuna, e timpul sa iesiti din robie. Mergeti la vot si votati cu incredere un cetatean roman de etnie roma care schimba Romania in bine si va veni cu solutii reale."

UPDATE: Dupa incheierea dezbaterii, Ninel Potarca ameninta ca nu pleaca din studioul TVR pana nu va veni producatorul emisiunii, ca sa il introduca in dezbaterea de la 19:30. In caz contrar, el ameninta ca va aduce 500 de romi care vor protesta in fata TVR.

HotNews.ro a transmisLIVE TEXT confruntarea electorala dintre cei patru candidati.