In cadrul Festivalului de Film Transilvania de anul acesta au fost organizate citeva evenimente de marketing cu schepsis. Unu, s-a proiectat un film pe bucata de autostrada asfaltata. Cu aceasta ocazie, lumea a vazut ca pe acolo pot circula masini si, deci, un pic de autostrada tot exista. 18 kilometri. Doi, s-a facut o expozitie de fotografie, tot despre autoastrada, unde au participat directorul TIFF, Tudor Giurgiu, project managerul autostrazii, Michael Mix, dar si Elena Basescu.

„Am vrut sa vad ce este si in spatele aparatului de fotografiat, ca eu sint de obicei in fata lui!” Atit a spus Elena in fata publicului adunat in rotonda de la Iulius Mall. „Cine este draga, fata lui Basescu?” se intreaba fetele imbulzite sa o vada. „Da` mica mai e, la televizor pare mare! Dar ce cauta, tu, aici?” „Pai nu e campanie?”

Andreea, desi curioasa sa o vada pe tinara Basescu, spune franc ca nu merge duminica la vot si ca nici nu ar vota-o pe domnisoara, chiar daca s-ar duce! „Nu o votez ca nu o cunosc prea bine, dar, din cite am vazut prin reviste, nu se pricepe la politica. Are ambitie, e de felul ei ambitioasa, dar nu as vota cu ea nici daca m-as duce la vot! Oricum, nu stiu ce rost ar avea sa votez... Nu am nici o treaba cu politica si nu cred ca va fi bine vreodata, chiar daca votez”, ne explica Adina.

„Sa vezi ce tunata e!”

Un baiat se impinge mai in fata si reuseste sa o vada. „E tunata rau! Bai, frate cum arata! Nu-mi place deloc! E prea tunata cu buzele alea, cu fata, e prea de tot!”. Nu, nici el nu merge la vot, are alta treaba duminica, dar intelege ambitia fetei de a candida.

Vrea sa fie ca tatal ei, il copiaza, vrea sa arate ca e tare, ca el, ca nu se lasa. Ambitia la ei e din familie. Ca sa fiu sincer, si eu vreau sa-l copiez pe tata. E constructor, face apartamente, tot in constructii ma bag si eu. Dar cred ca trebuie sa te pregatesti, sa inveti meserie. Nu stiu daca ea a avut timp sa invete meseria asta cu politica... Parerea mea ca era mai buna in moda, pentru asta se pregatise, vedeti cit de lucrata e!

Sa mori de drag de autostrada

Autostrada? Ce rol are autostrada acolo? „Au venit la noi”, spune Oana Petra, „si au cerut sa facem fotografii pe autostrada. Am facut, le puteti vedea. Un fel de: Iata, autostrada exista, daca nu credeti, veniti sa vedeti! Bun, asta a iesit. E un proiect cu dublu beneficiar, TIFF si Autostrada. Noi sintem studenti, am facut-o... ca sa ne afirmam, nu sintem platiti. Sau nu ni s-a spus nimic despre asta. Ati auzit de amorul artei? Asta este de amorul autostrazii!”

Nici fetele de la Arte, sectia Fotografie, care stau stinghere linga expozitia lor, pe linga invitatii celebri, nu vor sa mearga duminica la vot. Ele nu le au cu politica, si nu au vazut un interes real din partea politicii pentru arta, cam asa sintetizeaza faptul ca nu iau atitudine! Nu se simt reprezentate de nimeni. Se uita sceptice la jurnalisti. Nu se simt confortabil, par ca au picat intr-o cursa. Dar se destind, cind intuiesc ce trebuie sa spuna: „E ca un documentar, iata, autostrada e reala, desi pentru multi inca mai are o existenta incerta!” incheie Catalina Pintea.

Epilog cu o vinzatoare, studenta la drept

Simina are 20 de ani. Este studenta la drept la Universitatea Babes-Bolyai. Nu este din oras si, ca sa se poata tine la facultate, vinde haine intr-un magazin din Iulius Mall. In timp ce socoteste si impacheteaza bluzele pe care Elena Basescu le-a ales de pe rafturi, in total cam 250 de lei, Simina imi povesteste ce crede ea despre alegeri, politica si tinara EBA:

Vreau sa merg la vot, daca nu lucrez ma duc si votez. Nu cred ca domnisoara Basescu este pregatita pentru cariera de politician. Pentru asa ceva este nevoie de mai mult, acolo trebuie sa mearga oameni foarte buni pe domeniile lor de activitate. Domnisoara Basescu mai avea multe de invatat. Cred insa ca-i reprezinta pe tineri, e vorba doar de asta! De ideea ca ei sint mai receptivi la nou. Ca nu sint atit de conservatori precum vechile generatii. Iar asta pentru Europa conteaza”.

De printre haine si fotografi, Elena Basescu nu pare sa fi auzit cuvintele micutei vinzatoare blonde. Sub rafalele aparatelor, cauta, destul de timida, mai departe.