Curios! In Romania celor douazeci de ani dupa caderea lui Ceausescu, alegerile europarlamentare nu intereseaza pe nimeni. Toate sondajele anunta o absenta record la vot. Si nu oriunde, ci in statul care a aderat cel mai recent la Uniunea Europeana, alaturi de Bulgaria. Asa incepe cotidianul francez Le Parisien un articol dedicat tarii noastre si "atentiei" cu care ne pregatim de scrutinul european.

Romania va alege duminica 33 de deputati europeni. La scrutinul legislativ trecut, participarea a atins o rata de doar 39,2%, fiind cea mai slaba de la Revolutia din 1989. Explicatia este urmatoarea, spun jurnalistii din Hexagon: criza este pe cale sa dubleze numarul somerilor si alegerile prezidentiale din decembrie par mult mai importante decat cele de acum.

Iar proba dezinteresului manifestat de populatie pentru scrutinul european o gasim chiar in strada. Nici unul dintre romanii intervievati de ziaristii de la Le Parisien nu a stiut sa raspunda la intrebarea: cati alesi va trimite Romania duminica in Parlamentul din Strasbourg.

"La noi, va fi un record de absenta", prezice Mihai Marcu, artist sculptor in varsta de 70 de ani, care ii spune raspicat jurnalistului francez ca nu va merge sa voteze. "Nimic nu s-a schimbat. Sunt aceiasi activisti la putere". Recunoaste, insa, ca nu-l intereseaza nimic altceva decat alegerile prezidentiale din decembrie.

De cu totul alta opinie pare sa fie sotia sa, care intra rapid in scena si spune: "Nu accept sub nici o forma oamenii care bombane si critica, fara sa-si fi indeplinit inainte cel putin datoria civica". Este forma de protest a unei foste profesoare de limba romana, care spera in secret sa-si convinga in cele din urma sotul sa mearga alaturi de ea la vot.

Acelasi scenariu se aplica si la tineri. Exista unii care vor sa mearga la urne. Insa nu se stie daca exemplul lor va fi urmat si de majoritate, dezgustata de viata politica, incheie Le Parisien.