"Legea autonomiei culturale trebuie sa treaca cat mai rapid prin Parlament, insa abordarile care exced Constitutia nu pot fi acceptate", a afirmat, sambata, presedintele Traian Basescu, la Congresul UDMR, facand referire la autonomia teritoriala.

"Cred ca minoritatea maghiara a stiut sa-si ceara dreptul la pastrarea valorilor culturale ale etniei si, asa cum discutam cu cativa ani in urma, la formarea Guvernului Tariceanu, Legea autonomiei culturale trebuie sa treaca prin Parlament cat mai rapid", a afirmat seful statului, citat de NewsIn.

El a adaugat, insa, ca "abordarile care exced Constitutia nu pot fi acceptate de institutiile statului si franeaza realizarea unor procese dorite de toate fortele politice, inclusiv de UDMR, cum ar fi cresterea autonomiei autoritatilor locale", potrivit Mediafax.

  • Basescu: Procesul de descentralizare, esential pentru cresterea autonomiei

"Una dintre mizele esentiale ale perioadei urmatoare este legata de ceea ce spuneam mai inainte, procesul de descentralizare, ca un element esential de crestere a nivelului de autonomie. Procesul poate fi intarziat de abordari extreme. si nu o spun din punctul meu de vedere, dar avem obligatia ca reciproc sa tinem cont unul de sensibilitatile celuilalt. Abordarile care vizeaza elemente ce nu se incadreaza in Constitutia Romaniei sunt abordari care pot frana o etapa care acum trebuie parcursa rapid: procesul de descentralizare ca instrument de crestere a nivelului de autonomie ", a afirmat seful statului, adaugand ca, in opinia sa, orice abordare care excede Constitutia Romaniei nu va putea fi acceptata de institutiile statului.

"De aceea, sugestia mea este sa valorificam la maximum ceea ce Constitutia ne ofera ca posibilitati, asa cum ea a fost votata prin Referendum, acceptata de Parlament, asa cum ea este mama legilor in Romania. Cred ca solicitari maximale sunt elemente care intarzie sau justifica atitudini de blocare a proceselor de crestere a nivelelor de autonomie a administratiei locale iar eu nu as vrea sa vad acest deziderat intarziat de motivatii lipsite de consistenta", a spus presedintele.

Seful statului a tinut sa precizeze ca a dorit sa faca observatii "sincere", "pareri de om politic" in legatura cu "pozitii" ale UDMR, adaugand ca este "un partizan fara rezerve al descentralizarii ca element esential pentru cresterea autonomiei".