Deputatii au dat unda verde, marti, simplificarii procedurii de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul ministrilor sau fostilor ministri care au si calitatea de parlamentari. Inceperea urmaririi penale in cazul unui demnitar va putea fi avizata prin votul majoritatii deputatilor prezenti (50% + 1) si nu cu doua treimi, cum prevedea vechiul regulament.

Decizia a fost luata cu 177 de voturi "pentru", 6 "impotriva" si 13 abtineri, anunta NewsIn.

De altfel, prevederea potrivit careia pentru avizarea inceperii urmaririi penale in cazul ministrilor-parlamentari era necesar votul a doua treimi dintre deputati a fost declarata, in toamna trecuta, neconstitutionala de catre Curtea Cosntitutionala.

Simplificarea procedurii de incepere a urmaririi penale in cazul ministrilor-parlamentari vine cu doar o zi inaintea sedintei de miercuri dimineata, in care deputatii vor trebui sa voteze daca avizeaza sau nu inceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii".

Surse citate de Antena 3 sustin ca deputatii PSD intentioneaza sa boicoteze sedinta, in incercarea de a impiedica inregistrarea cvorumului necesar.

Liderul social-democrat Mircea Geoana le-a cerut, insa, deputatilor PSD sa voteze in favoarea inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase, amenintand chiar cu sanctiuni pe linie de partid.