Ultima suta de metri inaintea alegerilor de duminica, 15 februarie, pentru Primaria Clujului. Premierul Emil Boc s-a deplasat vineri la fabrica Nokia de la Cluj, insotit de primarul interimar Sorin Apostu, candidatul PDL. Dar cum au aratat cele doua saptamani de infruntare politica? Jurnalul de campanie se poate rezuma intr-un paragraf destul de hilar. In ultimele doua saptamani, Nicoara a lansat o teorie perversa – cum ca el ar fi tata, iar Boc, mama Clujului, iar Pop Puscas s-a bucurat de sustinerea lui Marian Vanghelie.

Premierul Emil Boc a anuntat vineri la Cluj ca anul acesta, Guvernul va finanta realizarea a 42 de km din Autostrada Transilvania, lucrari pentru care va aloca 375 de milioane de euro. Boc a mai spus ca Guvernul va finanta asa numita autostrada urbana intre Nokia si Cluj si ca va lua in discutie posibilitatea extinderii pistei aeroportului Cluj, toate aceste investitii deservind si fabrica Nokia de la Cluj. Conducerea Nokia i-ar fi dat asigurari ca nu va realiza concedieri in perioada urmatoare.

Campanie PDL
Foto: AGERPRES
Sorin Apostu este interimar pe functia detinuta de Boc si candidatul PDL la Primarie. A fost recomandat de Boc, a mers cu sloganul „Am inceput impreuna, continuam impreuna”, identic cu sloganul folosit de Adrian Nastase si Ion Iliescu in campanie din 2004.

Pe aproape toate afisele da mana cu Boc, desi colegii de partid, inca de la lansare, ne-au promis ca „umbra lui Boc incepe sa umble singura”. Lansat de tot stafful PDL, Apostu a fost sprijinit de la „centru”, dar si de biroul de presa al Primariei, care a trimis comunicate dupa comunicate cu realizarile domnului primar, chiar si cu cele din 2012! Promisiunile lui Apostu au avut toate cate o trimitere la premierul Boc si la sprijinul neconditionat al acestuia. Ba, mai mult, Radu Berceanu a promis si el, tot la lansare, 42 de kilometri de autostrada, tot pentru Sorin Apostu. Emil Boc a promis din nou, de data aceasta in numele lui Apostu, stadion, filarmonica, spital judetean, centuri. Pe unde a umblat, insa, „umbra lui Boc” in campanie?

Prin cartierele orasului, unul cate unul. In Grigorescu a promis o piata agro-alimentara, piata promisa si de Boc in campania din 2004. In Gruia s-a intretinut cu administratorii si le-a promis verdeata, gratis, de la primarie. In Manastur a promis parcari, iar bolnavilor varstnici le-a promis asistenta medicala, acasa si gratuita, din partea studentilor UMF. La telefon, oamenii lui de campanie au promis parcari supraterane si intilniri live (!) cu insusi Sorin Apostu!

Una dintre cele mai controversate actiuni care a avut loc in perioada de campanie a fost cea a unei asociatii, „Esti unica”, care a organizat la Cluj un festival lesby. Adversarii politici ai lui Apostu au criticat manifestarea si i-au reprosat primarului interimar ca „intineaza imaginea orasului”. Prins intre organizatia care clama drepturile omului si puritanii lui adversari, Apostu a scos castanele din foc cu mana lui Mircea Giurgiu, deputat PDL.

Acesta a organizat, joi, o contramanifestatie lesby, ca sa repuna bunele maniere pe soclul lor. Marsul a fost autorizat de Primarie, dar a fost unul tacut! Asa ca nu putem sti ce le reprosau PDL-istii femeilor „unice”.

In weekend-ul alegerilor, incepand de vineri, Emil Boc si-a anuntat intoarcerea la Cluj pentru a merge pe ultima suta de metri, in fata „umbrei” sale.

Marius Nicoara
Foto: AGERPRES
Marius Nicoara este candidat PNL. La localele trecute a pierdut functia de presedinte la Consiliul Judetean, functie pe care si-a adjudecat-o colegul de partid al lui Emil Boc, Alin Tise. A adoptat sloganul „Lasa politica, alege primarul Nicoara!” El a cam confundat orasul cu tara, a iesit in fata clujenilor cu un program anti-criza, despre care spune ca a avut surpriza sa constate ca „l-au citit si oamenii simpli!”.

Cam despre ce e vorba: folosirea produselor autohtone, selectarea persoanelor cu spirit antreprenorial si adapostirea lor in incubatoare de afaceri. Incubatoarele nu exista inca, a fost un proiect al lui Boc, esuat insa. Dar Marius Nicoara promite chirie la un euro pe metrul patrat si internet gratuit in incubatoarele de afaceri.

Nicoara le-a spus pensionarilor ca pana si gratuitatea transportului pentru ei depinde de programul lui anticriza, iar moderatorilor TV le spune scurt si concis, ca, daca va ajunge primar cu siguranta, pe programul lui, „Clujul va exploda!”.

Trebuie precizat faptul ca Nicoara a adoptat varianta „domnul Boc va da bani pentru Cluj, oricine ar ajunge Primar!”. Asa cum, tot Nicoara a spus intr-un interviu de presa ca toate proiectele Clujului au „un tata si o mama, Nicoara-Boc!” incercand sa se lipeasca astfel de imaginea lui Boc. Cu siguranta ca a adoptat aceasta strategie obligat fiind de popularitatea foarte mare a acestuia in oras, dar si de pozitia sa actuala, de premier al Romaniei.

Teodor Pop Puscas
Foto: AGERPRES
Candidatul PSD este Teodor Pop-Puscas. Pentru lansarea sa in campanie a venit la Cluj si Mircea Geoana si Marian Vanghelie. Stafful PSD a aratat ca este mai preocupat de competitia dintre PSD de Bucuresti si Grupul de la Cluj, decit de primaria lui Boc. Au venit in campanie la Cluj, nu atit pentru Puscas, ci ca sa arate ca se descurca si fara „intelectualii” din Grupul lui Dancu.

Candidatul Pop-Puscas a fost sef al IJP, este un personaj recent reciclat de PSD si trece drept un „iepuras” de campanie. Nu a atacat frontal in nici o directie. A iesit cu ideea unui pact pentru Cluj si cu critici superficiale la adresa administratiei Boc. El a reprosat celor de la Primarie ca nu se preocupa de gardul unei vechi cladiri din Parcul Central sau de noroiul din piata de vechituri a orasului.

Sloganul sau are legatura cu lumea din care vine: „Vin, cu siguranta, la Primarie!” Tocmai de aceea, in emisiunile electorale a vorbit despre politistii care ar trebui ajutati de psiholog si de efectul unor masuri pe care le-a luat cind era sef la Politie: orasul nu este controlat de gasti de mafioti. Invita Clujul sa-l voteze, „cu inima pe masa” si promite un Cluj mai „zimbitor”.