Emil Boc a demisionat din functia de primar al municipiului Cluj-Napoca, a anuntat luni Primaria clujeana. Primarul interimar va fi ales dintre cei doi viceprimari ai municipiului, urmand ca in Cluj-Napoca sa fie organizate alegeri in termen de 90 de zile. In decembrie, Boc a fost desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, fiind ulterior validat de catre Parlament in functia de sef al Executivului de la Bucuresti.

Primul-ministru Emil Boc avea termen pana luni, 5 ianuarie, pentru a iesi din incompatibilitate, potriviti Legii 161/2003, care legifereaza faptul ca functia de sef al Guvernului este incompatibila cu cea de primar. Emil Boc a anuntat Prefectura Cluj si Consiliul Local despre renuntarea la functia de primar, iar legislativul local ia act de aceasta decizie in prima sedinta. Ulterior, prin ordin de prefect se anunta faptul ca functia este vacanta, dupa care Consiliul Local se intruneste din nou pentru a numi un primar interimar, dintre cei doi viceprimari.

Legea prevede ca dupa acest termen, in maximum 90 de zile, se organizeaza alegeri partiale, iar timpul alocat campaniei electorale si perioadei dintre cele doua tururi de scrutin se injumatateste. Asadar, candidatii la functia de primar al municipiului Cluj-Napoca vor avea 15 zile la dispozitie pentru a-si face campanie electorala, iar turul doi al alegerilor se va organiza la o saptamana dupa primul tur de scrutin.

Cea mai probabila data a alegerilor ar fi 22 martie.

Timp de 90 de zile primaria Cluj-Napoca va fi condusa prin interimat de catre unul dintre cei doi viceprimari: Sorin Apostu (PD-L), Laszlo Attila (UDMR).

Sorin Apostu a detinut functia de director tehnic al Primariei Cluj-Napoca (2004-2008), dupa alegerile din primavara el fiind desemnat viceprimar al municipiului. Apostu este unul dintre apropiatii primarului Emil Boc.

CityNews.ro a publicat si numele a posibililor contracandidati: Remus Lapusan (PSD) si Marius Nicoara (PNL).

Emil Boc a castigat alegerile locale din acest an cu 76,2% din voturile exprimate, iar PD-L a obtinut in judetul Cluj 59,25% din sufragii.