Presedintele Traian Basescu i-a atentionat pe ministri ca anul 2009 va fi unul dificil, dar spera ca problemele sa fie depasite, iar premierul Emil Boc le-a cerut sa fie "in stand-by" in week-end, spunand ca este posibil sa ii cheme pe unii dintre ei la Guvern, pentru probleme punctuale, relateaza Mediafax.

"A fost o discutie pe teme generale, in care presedintele a atentionat ministrii ca acest an va fi unul dificil din cauza constrangerilor economice, dar a spus ca spera ca problemele sa fie depasite de Guvern, inclusiv cu sprijinul Parlamentului", au declarat surse participante la intalnirea dintre presedintele Basescu, membrii Guvernului si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, care a avut loc joi, timp de patru ore, la castelul Foisor din Sinaia.

Premierul Emil Boc le-a spus la randul sau ministrilor ca el va fi prezent la Guvern pe tot parcursul acestui week-end si le-a cerut sa fie "in stand-by", pregatiti sa fie chemati pe rand la Palatul Victoria, pentru discutarea unor probleme punctuale, daca va fi cazul.

"A fost o atmosfera cordiala, ca de Anul Nou, la care a contribuit si prezenta familiilor presedintelui si ministrilor", au mai afirmat sursele.

Traian Basescu: A fost o zi placuta in care am fost impreuna cu sotiile demnitarilor

Presedintele Traian Basescu a parasit Palatul Foisor cu putin inainte de ora 9,30, afirmand ca nu a fost vorba despre o convocare a membrilor Cabinetului. "Am invitat ministrii, demnitarii care au sarbatorit sarbatorile de iarna pe Vale Prahovei sa ne intalnim pe 1 ianuarie. A fost o zi placuta in care am fost impreuna cu sotiile demnitarilor", a explicat el.

Intrebat ce isi doreste din punct de vedere personal de la anul care tocmai a inceput, Traian Basescu a declarat: "Cand esti presedintele Romaniei este foarte greu sa-ti doresti ceva pentru tine. Daca iti doresti ceva, iti doresti pentru tara".

Ecaterina Andronescu: A fost asa, o discutie prieteneasca

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca a discutat joi cu presedintele Traian Basescu problema majorarii salariilor profesorilor, dar a refuzat sa ofere alte detalii, solicitand presei sa astepte pana la definitivarea bugetului.

"Lasati-ma in legatura cu salariile sa gasesc o formula ca sa putem rezolva problema. (...) Ca sa putem plati salariile trebuie sa avem un proiect de buget care sa includa aceste sume", a afirmat ministrul, la plecarea de la intalnirea presedintelui Traian Basescu cu membrii Cabinetului si cu presedintii celor doua camere, Mircea Geoana si Roberta Anastase.

Ecaterina Andronescu a fost singurul participant la reuniunea de la Castelul Foisor din Sinaia care a venit fara masina. Din aceasta cauza, ea a plecat mai devreme, dupa patru ore, de la intalnirea care a a inceput la ora 14,00, "pentru ca trebuia sa ajunga acasa".

"A fost asa, o discutie prieteneasca. Presedintele s-a mutat asa, pe la fiecare masa, si discutiile au fost, sa zicem, normale pentru o asemena intalnire care avea intr-adevar un caracter informal", a descris ea atmosfera de la Castelul Foisor.

Ecaterina Andronescu a adaugat ca majoritatea ministrilor au venit cu familiile. De altfel, Traian Basescu a venit cu sotia sa, Maria, si cu fiica sa Elena. De la reuniunea informala a lipsit Vasile Blaga.

Mircea Geoana: A fost o intalnire linistita, relaxata

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, joi, seara, ca intalnirea de la Sinaia, dintre presedintele Basescu si ministrii Cabinetului Boc, presedintii celor doua Camere si directorii SRI si SIE a fost una "relaxata", caracterizata de "atmosfera de echipa" si fara politica.

"A fost o intalnire relaxata, de inceput de an, fara politica. Pur si simplu o chestiune de atmosfera de echipa, mai degraba", a precizat Geoana, dupa terminarea intalnirii.

Intrebat ce s-a discutat in cadrul intrunirii, presedintele Senatului a raspuns: "Nimic special. Pur si simplu a fost linistit, relaxat, fara politica absolut de loc".

Geoana a precizat ca intalnirea de la Sinaia a avut loc la invitatia presedintelui Traian Basescu.

El a adaugat ca la intalnire au participat premierul Emil Boc, o parte dintre membriii Cabinetului – doar cei care au fost plecati din tara sau mai departe de Predeal nu au onorat invitatia – presedinta Camerei Deputatilor, precum si directorii SRI si SIE, George Maior si Mihai Ungureanu.

Intrebat daca Traian Basescu a discutat separat cu ministrii sau cu invitatii, Geoana a precizat ca formatul intalnirii a implicat "o masa asezata, de pranz".

"A fost masa asezata, masa de pranz. Nu s-a discutat nici un fel de politica, pur si simplu a fost ca de sarbatori, cum face fiecare: o chestiune informala, relaxata", a adaugat Geoana, care a aratat ca, dupa intrunire, se va indrepta catre Bucuresti.