UPDATE Partidul National Liberal nu este dispus sa faca vreun compromis pentru a ramane la putere, a declarat marti seara liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, subliniind ca PNL poate sa serveasca la fel de bine tara si din opozitie. "Daca putem sa contribuim la dezvoltarea si la progresul tarii pe baza politicilor noastre, suntem gata sa o facem. Altfel, nu", a spus primul ministru.

Tariceanu a enumarat conditiile liberalilor in discutiile care vor fi purtate in perioada urmatoare pentru formarea unei majoritati stabile:

  • continuarea programului politic al PNL bazat pe masuri specific liberale, de dreapta, pe respectarea drepturilor si libertatilor individuale, a economiei de piata
  • sistem fiscal stimulativ
  • accent pe continuarea formarii unei clase de mijloc consistente
  • planul liberal de actiune de crestere economica si de creare de locuri de munca

"Aceste conditii reprezinta baza discutiilor noastre si nu avem ce sa negociem in privinta lor", a afirmat premierul.

Presedintele PNL a precizat ca a discutat deja cu conducerea UDMR, stabilindu-se continuarea parteneriatului prezent. In perioada urmatoare, PNL se va consulta permanent si va avea o pozitie comuna cu UDMR.

Tariceanu a facut si o declaratie usor contradictorie: dupa ce a spus ca "nu exista niciun mandat de negociere", a adaugat imediat: "Sunt presedintele partidului si am mandat de negociere, dar in momentul de fata nu vad ce negociere sa facem".

Totodata, Tariceanu a refuzat sa raspunda la intrebarea daca PNL este dispus sa negocieze postul de prim ministru, comentand doar ca a prezentat deja conditiile liberalilor pentru formarea majoritatii guvernamentale.

Tariceanu: nu ne ramane decat sa respectam votul popular, votul romanilor

In cursul diminetii, inaintea sedintei conducerii liberale, Calin Popescu Tariceanu afirmase ca partidele politice trebuie sa gaseasca rapid o solutie care sa dea un guvern capabil sa conduca Romania, in conditiile in care efectele crizei globale incep sa se simta si in economia romaneasca.

Intr-o declaratie de presa in fata sediului, Tariceanu nu a facut nici o referire la posibila pierdere a mandatului de parlamentar.

Dupa repartizarea mandatelor, PNL va avea peste 20%, ceea ce reprezinta cel mai bun rezultat al liberalilor din 1990, a estimat el.

"Acum, nu ne ramane decat sa respectam votul popular, votul romanilor", a subliniat Tariceanu.

Liderul PNL a adaugat ca rezultatele alegerilor confirma ca pe scena politica s-au structurat trei partide politice mari si un partid etnic.

"Prin votul lor, romanii au demonstrat ca PNL a guvernat corect Romania in acesti patru ani. Dorinta mea este sa putem contribui ca Romania sa mearga in continuare pe acelasi drum, care inseamna o viata mai buna pentru cetatenii nostri", a incheiat el.

Orban: Renuntam la functia de premier cu conditia sa mergem in opozitie

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca liberalii "renunta la functia de premier cu conditia sa mearga in opozitie".

"Singura garantie de aplicare a unui program de guvernare este functia de premier", a spus Orban, inaintea sedintei conducerii liberale.

El a afirmat ca PNL va colabora cu acel partid "care ofera mai multe garantii ca are oameni capabili sa duca la indeplinire" programul liberal de guvernare.

Ludovic Orban nu crede ca presedintele Traian Basescu se va opune unei anumite majoritati guvernamentale in Parlament. "Eu cred ca Traian Basescu nu poate sa refuze vointa alegatorilor, pentru ca el reprezinta cel mult jumatate plus unu dintre romani in timp ce Parlamentul este depozitarul vointei populare, el reprezinta intreaga populatie a Romaniei", a explicat el.

Sigur ca in Constitutie exista anumite prevederi, dar mai exista si bun simt, a adaugat vicepresedintele liberal.