Nereguli sesizate de Pro Democratia: mita electorala, alegatori cu mai multe buletine de vot, bauturi alcoolice vandute la 5 metri de sectiile de votare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 30 noiembrie 2008, 14:50 Actualitate | Politic


Principalele nereguli sesizate de observatorii Asociatiei Pro Democratia la alegerile de duminica indica "folosirea pe scara larga a mitei electorale", se arata intr-un comunicat al Asociatiei, remis HotNews.ro.

Mita electorala

La Navodari, in judetul Constanta, au aparut sesizari legate de transportul alegatorilor la sectiile de votare. Cetatenii acestui oras sunt transportati cu autobuze (CT 97 JTA, CT 81 UZK) si autoturisme la sectiile de votare, pe drum primind indicatii cu privire la candidatul pe care trebuie il voteze precum si 100 lei drept recompensa, sustine Pro Democratia.

Si in judetul Vrancea, un observator al APD dintr-o sectie de votare a satului Olesesti, comuna Tifesti, a surprins conversatia dintre un membru al biroului sectiei de votare si o alegatoare, cel dintai indemnand-o pe aceasta sa incurajeze cetatenii sa participe la vot in schimbul unor beneficii materiale.

Neregulile au fost sesizate de observatorii Pro Democratia, dar si de cetateni, la linia cu acces gratuit 0800 070 100.

Alte nereguli sesizate de Pro Democratia:
 • Distribuirea de bauturi alcoolice in ziua votarii, in perimetrul sectiilor de votare. In judetul Vrancea, localitate Bolotesti, Sectia 108, Colegiul 4. La barul aflat la 5 metri de sectie, se vand bauturi alcoolice. In urma sesizarii facute de observator, proprietarul a fost atentionat de catre politist.
 • Alegatori care voteaza cu mai multe buletine de vot. 
 1. In judetul Ilfov, localitate sat Posta, Cernica, Sectia 104, unui alegator i s-au dat doua buletine de vot pentru Senat. Situatia a fost consemnata in procesul verbal. Tot acolo, doi sau mai multi alegatori intra in acelasi timp in aceeasi cabina de vot.
 2. In judetul Braila, localitate Perisoru, Sectia 156, doi observatori au intrat, fara nicio justificare, in aceeasi cabina de vot. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare a luat masuri.
 • Stampile care au disparut din sectiile de votare. In judetul Vrancea, localitate Unirea Odobesti, Sectia 88, Colegiul 4, la ora 7:30 votarea inca nu incepuse din cauza ca lipsea stampila de control a sectiei. Membrii biroului electoral al sectiei de votare au declarat observatorului ca aceasta a fost arsa din greseala. BEJ a raspuns la sesizarea Pro Democratia cu nr 249/30.11.2008 doar cu mentiunea ca la sectia de votare 88, procesul de votare a inceput la ora 8:25.
 • Impiedicarea observatorilor de a intra in sectiile de votare.
 1. In judetul Iasi, in orasul Iasi, la Sectia 72, stampila pusa de BEJ pe tabelul cu observatorii acreditati nu putea fi copiata din cauza calitatii foarte proaste. Presedintii sectiilor de votare in cauza au refuzat accesul observatorilor pe motiv ca nu se vede stampila. Biroul Electoral Judetean a comunicat sectiilor de votare faptul ca nu este necesar ca observatorii sa poarte originalul din sectie in sectie pentru a arata stampila de pe original, insa nu a facut nici un demers pentru a rezolva problema. Reprezentantii BEJ i-au mentionat observatorului Pro Democratia de la BEJ ca nici nu gasesc lista cu observatorii acreditati. Aceste disfunctii din functionarea BEJ au intarziat foarte mult accesul observatorilor APD in sectiile de votare. Doar la ora 8:30, BEJ a gasit tabelul cu observatorii acreditati si a dat telefoane la citeva sectii de votare, potrivit Pro Democratia.
 2. In judetul Neamt, in localitatea Targu Neamt, la Sectia 133, presedinta biroului electoral al sectiei de votare nu a permis accesul observatorului APD in sectie pe motiv ca acreditarea acestuia nu este in original. Observatorul a sesizat BEJ si i s-a permis accesul. Presedinta biroului electoral al sectiei de votare sustine in continuare ca este nevoie de acreditare in original.
 3. In judetul Vrancea, localitate Unirea Odobesti, Sectia 86, Colegiul 4, presedinta biroului electoral al sectiei de votare refuza accesul observatorilor in sectie motivand ca trebuie sa lase acreditarea acolo, altfel nu au voie sa participe la observarea procesului electoral. S-a facut sesizare la BEJ, iar dupa interventia telefonica a reprezentantului acestuia, situatia s-a remediat, desi presedinta si-a exprimat nemultumirea fata de observator pentru ca a depus reclamatie.
 • Continuarea campaniei electorale in ziua votului

In judetul Brasov, in  orasul Brasov, Colegiul 5, partidele au continuat sa distribuie fluturasi electorali duminica, 30 noiembrie, in casutele postale.

In judetul Constanta, in localitatea Deleni, se lipesc afise cu candidati ai unui partid politic, sustine Pro Democratia.
 • Nereguli pe listele electorale

In judetul Brasov, localitatea Brasov, la sectiile de votare nr. 120 si 27 nu se regasec trei strazi pe listele permanente. S-a facut sesizare la Biroul Electoral Judetean.

In Bucuresti, la sectia de votare 989 din incinta liceului Grigore Moisil, se regasesc pe liste cetateni decedati (Ogasanu Elisabeta).

Alte nereguli
 • In judetul Vrancea, in localitatea Bolotesti, Sectia 108, Colegiul 4, la ora 7:10 nu se deschisese inca sectia de votare, iar urnele erau nesigilate.
 • In judetul Braila, localitate Tudor Vladimirescu, Sectia 254, urna mobila nu era sigilata dupa inceperea procesului de vot (membrii biroului electoral al sectiei de votare au afirmat ca urnele urmau sa fie sigilate dupa ce ei isi beau cafeaua). De asemenea, nu erau stampilate toate buletinele cu stampila de control. Membrii biroului electoral al sectiei de votare au afirmat ca asa au fost instruiti, potrivit Pro Democratia.
 • In judetul Braila, in localitate Stancuta, Sectia 235, Colegiul 5 si localitatea Perisoru, sectia 152, alegatorii au fost "ajutati" sa voteze, potrivit APD. Un membru al comisiei le ia buletinele de vot la iesirea din cabina, le impatureste si le introduce in urna corespunzatoare. Observatorul a facut sesizare scrisa.
 • In judetul Hunedoara, in localitate Lupeni, la Sectia 117, presedintii biroului electoral al sectiei de votare au fost intrebati despre numarul de buletine de vot primite in sectie, insa au raspuns ca nu stiu, in ciuda faptului ca ei trebuiau sa consemneze, inca de dimineata, in procesul verbal, numarul de buletine de vot primite.
 • In judetul Iasi, localitate Mosna, sectia de votare a fost inchisa din motive organizatorice. Potrivit APD, se pare ca numarul sectiei de votare nu coincidea cu numarul de pe stampila de vot. BEJ urmeaza sa ia o decizie.
 • In judetul Ilfov, in localitatea Otopeni, la Sectia 38, Colegiul 4, Circulara 279 a Biroului Electoral Central care informeaza alegatorii de interdictia de a-si fotografia buletinul de vot nu era afisata in sectia de votare.
 • In judetul Ilfov, in localitatea Pantelimon, la Sectia 40, observatori acreditati din partea unor partide politice ofera bani in fata sectiei de votare, sustine APD. Observatorul APD a sesizat in scris presedintele biroului electoral al sectiei de votare.
 • In judetul Sibiu, in localitate Slimnic, la Sectia 340, pe o cladire adiacenta sectiilor de votare 340 si 341 (aflate in incinta aceleiasi cladiri) existau afise electorale. De asemenea, si pe gardul din fata sectiilor de votare se aflau materiale electorale. La sesizarea verbala a observatorului APD, presedintele BESV a cerut inlaturarea afiselor electorale.

709 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Se poate ... da' nu se vrea (Duminică, 30 noiembrie 2008, 15:08)

  Anonymus [anonim]

  cele dovedite ca fiind ilegalitati pot fi cazuri penale.
  cum de 18,5 ani (de la "duminica orbului" din 1990) nu prea au patit nimic cei dovediti, rezulta ca nu se vrea!
 • 0 (0 voturi)    
  coincidente ? (Duminică, 30 noiembrie 2008, 15:13)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Ar fi interesanta o suprapunere intre judetele unde s-au inregistrat aceste nereguli si rezultatele electorale din vara ....
 • 0 (0 voturi)    
  Alegeri-CONFLICTU DE INTERESE (Duminică, 30 noiembrie 2008, 15:43)

  ing.DIE NICOLAE ALEXANDRU [anonim]

  ASOCIATIA "Romeni di Padova"
  via Lagrange,12 ;35143 Padova
  tel (0039) 348 7768709
  E-mail :nicola269@alice.it
  Sito web : webalice.it/nicola269

  Va transmit spre stiinta "SRISOARE DESCHISA DE INDIGNARE" ,transmisa autoritatilor romanesti.

  CU STIMA
  ing. DIE NICOLAE ALEXANDRU - Presedinte.


  --------------------------------------------------------------------------------
  Da: nicola269@alice.it
  Inviato: sab 29/11/2008 20.16
  A: drp@gov.ro; opinia_ta@mae.ro; secretariat@becparlamentare2008.ro; secretariat1@becparlamentare2008.ro; procetatean@presidency.ro; adp@adp.ro
  Oggetto: I: SCRISOARE DESCHISA DE INDIGNARE !


  Stimate Domnule Presedinte TRAIAN BASESCU,

  Cu tot respectul pentru Domnia Voastra ,cer permisiunea sa vin cu complectari la situatia de CONFLICT DE INTERESE , la sectia de vot la Padova :
  Nona Evgenie este ,paradoxal,componenta a Comisiei electorale la Padova.Persoana in cauza face parte din Liga Romanilor din Italia ,a carui exponent MARIAN MOCANU ,candideaza pentru postul de senator.
  Nona Evghenie a participt direct si nemijlocit la campania electorala din Italia a lui Marian Mocanu.
  Tot maine aceasta organizatie (Liga),organizeaza la Padova un spectacol ,care de fapt are scop evident electoral.
  O situatie "caragialesca"actualizata!
  Controlatii sunt si pe post de controlor .Un conflict de intrese inadmisibil!
  Dupa ce Legea votului a fost mutilata de nenumarate ori,cu scopul vadit de a impiedeca diaspora romana de a vota .Rezultanta : o Lege hidoasa ce vine in contradictie evidenta cu dreptul sacrosant al fiecarui cetatean de a vota ,prevazut de Constitutie.
  Cu amaraciune ,mi-am permis sa va deranjez inca odata.

  CU STIMA
  ing. DIE NICOLAE ALEXNDRU.


  --------------------------------------------------------------------------------
  Da: nicola269@alice.it
  Inviato: mar 25/11/2008 14.31
  A: dri@persidency.ro; drp@gov.ro; opinia_ta@mae.ro; secretariat@becparlamentare2008.ro; secretariat1@becparlamentare2008.ro; pro
 • 0 (0 voturi)    
  TIPIC PSD! (Duminică, 30 noiembrie 2008, 15:45)

  Raul [anonim]

  De ce nu se da numele partidului care face astfel de lucruri?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version