Nicolae Vacaroiu si-a depus miercuri demisia din functia de presedinte al Senatului, dupa ce marti fusese validat in functia de sef al Curtii de Conturi, au anuntat surse parlamentare. Nicolae Vacaroiu va avea un mandat de 9 ani la conducerea Curtii de Conturi.

Nicolae Vacaroiu urmeaza sa-si anunte oficial demisia din functie luni, in prima sedinta de plen a Senatului.

Nicolae Vacaroiu l-a delegat in locul sau, ca interimar, pe senatorul PSD, Doru Ioan Taracila. Nominalizarea acestuia este provizorie pana cand Biroul Permanent al PSD va propune o persoana care sa-i ia locul lui Vacaroiu.

Pentru fotoliul de presedinte al Senatului social-democratii au trei propuneri: Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Ilie Sarbu. Fiecare din cei propusi sunt sustinuti de catre o persoana importanta de la conducerea PSD. Nicolae Vacaroiu il sustine pe Doru Ioan Taracila, Ion Iliescu pledeaza pentru fostul sau consilier, senatorul Serban Nicolae, iar presedintele Mircea Geoana incearca sa-l impuna pe Ilie Sarbu. Conform statutului PSD. Biroul Permanent este forul care nominalizeaza o persoana in functia de presedinte al Senatului.

Deocamdata, nici Iliescu si nici Geoana nu vor sa renunte la candidatii pe care ii sustin. O discutie pe acest subiect va avea loc luni, in Biroul Permanent, surse social-democrate neexcluzand insa o solutie de compromis, prin mentinerea lui Doru Ioan Taracila in functia de presedinte al camerei superioare.

Vacaroiu a declarat marti, in timpul audierii la comisiile de specialitate pentru desemnarea noii conduceri a Curtii de Conturi, ca intentioneaza sa consolideze activitatea acestei institutii.

"Nu ma duc intamplator, nu accept usor o functie, dar ma duc cu gandul de a consolida Curtea de Conturi, de a iesi cu o performanta care sa insemne preocupare permanenta pentru ca ordonatorii principali, secundari si tertiari de credite, inclusiv toti cei care folosesc sau beneficiaza intr-un fel sau altul de banul public, pe diferite formule, inclusiv pe subventii, sa fie bine supravegheati, in primul rand, si, in al doilea rand, controlati atat asupra formei de gestionare a fondurilor pe care le-au obtinut, dar si pentru a le folosi cu maxima eficienta", a declarat Vacaroiu.