Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru postul de televiziune iesean Tele M, ca regreta profund ca in 2004 l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu drept prim-ministru si nu pe cineva de la PD. "Guvernul ar fi mers mult mai bine si eu as fi avut un parteneriat", a spus Basescu, adaugind ca regreta si "unele iesiri" pe care le-a avut. Presedintele a mai spus ca in situatia in care niciun partid nu va avea 50%, se poate imagina o "guvernare puternica minoritara", care sa detina 40% in Parlament.

Intr-un interviu acordat Tele M din Iasi, presedintele Basescu a declarat ca sint destule lucruri pe care le regreta din actualul mandat. "Spre exemplu, a spus seful statului, unele iesiri ale mele, care sint parte din modul in care sint eu construit, dar ca presedinte poate trebuia sa mi le cenzurez total: celebrul episod cu ziarista din ziua referendumului sau alte incidente de limbaj".

Cu adevarat insa, regretul cel mai profund al lui Traian Basescu este legat de faptul ca in 2004 a numit un prim-ministru liberal, in persoana lui Calin Popescu Tariceanu.

"Daca pe fond regret ceva, este ca am respectat protocolul Aliantei DA. Am avut retineri cind l-am desemnat pe domnul Tariceanu, care, din pacate, la sase luni mi s-au confirmat. Dinsul a preferat sa o ia pe drumul pe care l-a impins Patriciu catre PSD. Daca as fi numit un prim-ministru de la PD, Guvernul ar fi mers mult mai bine, iar eu as fi avut un parteneriat. Acest lucru il regret profund", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a mai lasat sa se inteleaga ca urmatorul premier va fi de la PD. Intrebat care ar fi fost persoana din PD pe care ar fi nominalizat-o in 2004, Basescu a raspuns. "Veti vedea la momentul potrivit, adica dupa alegerile generale viitoare".

Guvernare minoritara puternicacu 40%

In acest context, Basescu a declarat ca exista posibilitatea unui guvern minoritar, aceasta in situatia in care niciun partid nu va depasi 50% din voturi. "Imi va reveni responsabilitatea formarii unui nou guvern. Daca niciun partid nu atinge 51 la suta, ne putem imagina o guvernare puternica minoritara. Si acum avem o guvernare minoritara de doar 20%, asa ca nu vad care ar fi problema daca un partid ar depasi la alegerile viitoare, prin redistribuire, 40%", a spus Basescu.

Seful statului a explicat ca urmatoarele alegeri vor gasi "doua partide cu structuri teritoriale foarte puternice si un al treilea care va avea rolul de mediere, daca PD-L nu va obtine 50 de procente". Basescu sustine ca rezultatele primului tur de scrutin demonstreaza ca tara este impartita intre PD-L si PSD, cu un usor avantaj al PD-L.

Cit priveste viitoarele aliante de dupa alegerile din toamna, Basescu a declarat pentru Tele M ca "nu ma ingrijoreaza neaparat sau nu prefigurez, in momentul de fata, o solutie a aliantelor".