60 de senatori si deputati vor sa ajunga primari sau sefi de Consilii Judetene. Dintre ei, doar 13 si-au luat concediu fara plata. Adica, au renuntat la cele 150 de milioane - indemnizatie plus asa numitele sume forfetare. Cei 13 au explicat pentru HotNews.ro ca nu li se pare corect sa mearga in campanie pe bani publici.

Restul de 47 de parlamentari-candidati afirma ca nu au de ce sa renunte la bani cata vreme Parlamentul le-a dat invoire si sustin ca este o cutuma ca alesii sa-si ia liber de alegeri. Pe langa cei 60, si ceilalti 564 de senatori si deputati au primit oficial liber in campanie sub pretextul “activitatilor in circumscriptie”. In realitate, toti sunt in campanie si nu pentru ceea ce sunt platiti sa faca: activitate de parlamentar.

[Citeste in Revista Presei ce scriu ziarele despre candidati]

  • "Muncesc pentru cetateni, ma duc sa vad strazile, scolile, problemele cu care se confrunta oamenii. Da, sunt in campanie electorala, dar muncesc pentru oameni. Politica face parte din viata parlamentarului. Lucrez de dimineata pana seara, imi rup pantofii, nu muncesc pentru sotia, copilul meu sau pentru firma mea. Cu ce sa-mi iau o bucata de paine? Mi se pare absolut normal sa-mi iau salariu de la Parlament” - Grigore Craciunescu, candidat PNL la primaria Pascani
  • "Mi-am luat concediu pentru ca este o chestiune elementara. Regulamentul in forma actuala nu permite sanctionarea senatorilor care chiulesc, acestia sunt in continuare pontati la indemnizatii. Din punct de vedere moral, nu este corect. Am decis ca, daca lipsesc, nu trebuie sa fiu pontat la salariu. Este o chestiune de bun simt sa-mi iau concediu cata vreme sunt in campanie electorala”  - Dan Carlan, candidat PDL la Consiliul Judetean Iasi

In luna mai, pe culoarele Parlamentului a batut vantul. Fie ca sunt candidati, fie ca isi ajuta colegii in campanie, senatorii si deputatii au lipsit pe capete.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis ca, in perioada 19 mai - 2 iunie, deputatii sa desfasoare activitati in teritoriu. “Presupun ca vor reveni in Parlament dupa 1 iunie. Nu este concediu fara plata, ci este activitate in circumscriptiile electorale”, a declarat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Gelil Eserghep. Astfel, din punct de vedere legal, deputatii sunt acoperiti. In plus, isi primesc indemnizatia si sumele forfetare lunare de care beneficiaza.

Saptamani de vacanta pe banii publici

Si senatorii au chiulit in masa. Conform programului de activitate pe luna mai, in fiecare saptamana s-a muncit doar doua zile: luni si marti, cand a fost activitate in plen. Restul zilelor, teoretic, au fost programate pentru activitatea in comisiile de specialitate. In realitate, doar comisia juridica a lucrat sporadic, cate o zi-doua pe saptamana. Restul senatorilor au lipsit.

Oficial, Biroul Permanent al Senatului a stabilit ca programul de activitate in teritoriu permite senatorilor sa-si faca campanie electorala in ultima saptamana a lunii mai. Mai exact, in perioada 26 mai-2 iunie. Dar zilele libere s-au tinut lant.

In sesiunea februarie-iunie 2008, din patru luni de activitate parlamentara, sase saptamani deputatii si senatorii au avut liber. Summit-ul NATO le-a schimbat programul si i-a trimis acasa doua saptamani (24 martie-6 aprilie). Dupa perioada de vacanta, senatorii si deputatii au sarit in alta vacanta.

Au urmat inca doua saptamani libere de Pasti si de 1 mai. Conducerea Parlamentului a stabilit in perioada 21 aprile - 5 mai activitati in circumscriptii. La vremea respectiva, secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a motivat decizia Biroului Permanent, explicand ca nu sunt urgente.

Problema este ca acest chiul legalizat costa cateva miliarde bune de la buget. De pilda, cei 47 de senatori si deputati costa in luna mai cam 5 mliarde de lei, bani publici, desi ei desfasoara o activitate in interes strict particular – campanie electorala.

150 de milioane lunar, venit de parlamentar

Potrivit ordonanatei de guvern 10/2008 privind salarizarea bugetarilor, demnitarii publici beneficiaza de o majorare salariala incepand cu 1 aprilie 2008. Potrivit ordonantei, parlamentarii au o indemnizatie lunara bruta de 6.343 RON.

  • Deputat/senator                6.343 RON
  • Presedinte de Camera    7.997 RON 
  • Vicepresedinti                    7.366 RON
  • Secretar                              6.932 RON 
  • Presedintii de comisii      6.932 RON 

Pe langa indemnizatia lunara, un parlamentar primeste si suma forfetara ca sprijin financiar pentru activitatea de circumscriptie, mai precis pentru gestionarea biroului din teritoriu. Aceasta este o indemnizatie si jumatate: 9.514 RON brut lunar. Din suma forfetara se deconteaza si benzina in proportie de 20%. Potrivit unor surse parlamentare, decontarea sumei forfetare se face doar in baza unei declaratii pe propria raspundere. Parlamentari mai primesc, separat, diurne.

Indemnizatia lunara neta a unui parlamentar este de 43 milioane de lei vechi, plus suma forfetara neta de aproximativ 65 milioane de lei vechi. Un calcul simplu arata ca doar la cei 47 parlamentari-candidati care nu si-au luat concediu cheltuie de la buget aproximativ 5 miliarde de lei vechi (506.000 RON). La acestia se adauga restul parlamentarilor care nu sunt candidati, dar fac campanie electorala pentru sustinerea colegilor de partid. Numarul toatal al senatorilor si deputatilor este de 564.

Ce spun parlamentarii-candidati

  • Am tot dreptul sa-mi iau indemnizatia. Biroul Permanent a decis activitatea in circumscriptii. Eu nu am facut altceva decat sa respect aceasta decizie. Cand a fost activitate la Camera am venit, cand s-a trasat activitatate in circumscriptii m-am dus. Din punct de vedere legal, in activitatea mea le-am imbinat pe amandoua. Am fost in campanie elctorala separat. Din punct de vedere legal, am tot dreptul sa imi iau indemnizatia si suma forfetara pentru ca am respectat programul. Nu discutam aici despre aspectul moral. Atat am avut de spus. Va multumesc” -  Ioan Cindrea (PSD), candidat la Consiliul Judetean Sibiu.
  • S-a practicat si in 2004. "Activitatea in circumscriptii cu o saptamana inaintea alegerilor locale este o procedura care s-a practicat de Parlament si la alegerile locale din 2004. Biroul Permanent al Senatului a stabilit, conform legii, activitatea in teritoriu. Sunt candidat, dar nu folosesc masina de serviciu pentru campania electorala. Puteti sa verificati. In ceea ce priveste indemnizatia pe luna mai, eu am fost la Senat, la program si la  sedintele de plen. Nu mi-am luat concediu fara plata, recunosc, dar o sa fac o cerere pentru ultima saptamana din mai. ” - Nicolae Iotcu (PDL), candidat la CJ Arad.
  • Muncesc pentru oameni. "Muncesc pentru cetateni, ma duc sa vad strazile, scolile, problemele cu care se confrunta oamenii. Da, sunt in campanie electorala, dar muncesc pentru oameni. Care este deosebirea intre mine si un coleg  care pleaca in campanie electorala pentru a-si sustine candidatul partidului sau? Politica face parte din viata parlamentarului. Lucrez de dimineata pana seara, imi rup pantofii. Nu muncesc pentru sotia, copilul meu sau pentru firma mea. Cu ce sa-mi iau o bucata de paine? Mi se pare absolut normal sa-mi iau salariu de la parlament . Nu vreti sa veniti cu noi in campanie sa vedeti cum se munceste?” - Grigore Craciunescu (PNL), candidat la primaria Pascani.
  • Facem campanie in interesul cetatenilor. "Legea ne permite sa avem activitate in circumscriptii. Conform legii, noi lucram cu cetatenii in aceasta perioada si ne informam despre probemele lor. Facem campanie electorala in intersul cetatenilor. Mi se pare absolut normal sa fac acest lucru pentru ca toata lumea o face. Toata lumea este in campanie electorala, pe banii cetatenilor. Si primarii, si viceprimarii si membrii guvernului si presedintele tarii - toti sunt in campanie electorala si isi primesc si salariile de demnitari. Muncim pentru comunitate, este un sistem democratic si avem tot dreptul sa facem asta. Mi se pare absolut normal sa iau salariu si suma forfetara de la Parlament in perioada campaniei si asta pentru ca toata o lumea o face. Folosesc indemnizatia si suma forfetara pentru ca nu am alta sursa de finantare pentru campania electorala” -  Viorel Pupeza (PC), candidat la CJ Bistrita Nasaud.
  • Nu votez legi, nu am de ce sa iau acesti bani. "Nu-i normal sa-mi iau concediu daca sunt in campanie electorala? Eu am considerat ca asa este normal, firesc si moral, sa nu-mi primesc banii de indemnizatie cata vreme nu-mi desfasor activitatea de deputat in Parlament. Nu sunt in Bucuresti la Parlament, nu votez legi, nu am activiatate legislativa. Prin urmare, nu trebuie sa iau acesti bani. Sunt in campanie electorala, lumea ma vede peste tot si nu vreau sa am probleme” - Razvan Bobeanu (PSD), candidat la primaria Piatra Neamt.
  • N-am vrut sa fiu aratat cu degetul. "Mi-am luat concediu pentru ca este o chestiune elementara. Regulamentul in forma actuala nu permite sanctionarea senatorilor care chiulesc. Acestia sunt in continuare pontati la indmenizatii. Din punct de vedere moral, nu este corect si am decis ca, daca lipsesc, nici nu trebuie sa fiu pontat la salariu. Este o chestiune de bun simt sa-mi iau concediu cat sunt in campanie electorala. Prin urmare, asta am si facut. Daca nu imi luam concediu, eram in continuare pontat la salariu si imi primeam indemnizatia. Stiu ca unii colegi paractica aceasta metoda, insa am incercat sa ma protejez, sa nu fiu aratat cu degetul” - Dan Carlan (PDL), candidat la CJ Iasi.