În plin heirupism al coaliției PSD-PNL de adoptarea a legii care reglementează pensiile speciale, deputații au votat miercuri proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul care introduce excepții pentru anumite categorii de pensionarii speciali. Astfel, printre categoriile exceptate care vor putea cumula salariu cu pensia sunt parlamentarii, membrii BNR, ANAF, ASF și ANCOM.

Isărescu și Ciucă la aniversarea BNRFoto: Inquam Photos / George Călin

Liderii PSD și PNL susțin că excepțile introduse pentru parlamentari și membrii instituțiilor care se află în sub control parlamentar astfel încât aceștia să-și mențină cumulul salariu-pensie nu pot fi eliminate pentru că ar fi neconstituțional să li se întrerupă mandatele.

La dezbaterile din plen, parlamentarii USR i-au acuzat pe cei de la PSD și PNL că au păstrat privilegile pentru „cei mai speciali dintre specialii sistemului”.

  • Cătălin Drulă: „Este o legea de salvare a cumulului pensie-salariu pentru speciali. Era o măsură de bun simț eliminarea cumulului pensie-salariu. Acum rămâne liniștit domnul Ciucă, învârte banii cu lopata și domnul Georgescu, inflația continuă să bubuie, doar românii nu sunt nicăieri în această poză. Asta e realitatea guvernului dvs domnule Ciolacu”
  • Marcel Ciolacu: „Mi-aș dori mult să respectăm cu toții Constituția României. Nimeni din această sală nu are dreptul de a lua unui om dreptul de a alege și de a fi ales,la fel cum suntem toți din această sala. Nu mai încercați să creați o nouă ordine pentru că ea există, este Constituția României. (...) Există niște oameni aleși de Parlament în fruntea unor instituții. Dacă vrem să decapităm azi BNR și toate instituțiile care se află în subordinea Parlamentului pentru că așa avem noi chef și să luăm un drept unor oameni, greșim fundamental. Rolul nostru este să aducem un echilibru și un respect pentru oamenii care sunt în anumite funcții și un echilibru în societate românească”.
  • George Simion: „Cu tot dreptul, domnule premier, nu vorbește nimeni aici despre a lua dreptul cuiva de a alege sau a fi ales. Dacă premierul Ciucă și mulți alții vor să fie senatori, deputați, președinți de Consilii Județe, primari trebuie să opteze între salariu sau pensia sa de șef al Armatei, de exemplu. Faci această opțiune . La fel dacă vor acești oameni foarte calificați care nu trebuie decapitați din fruntea instituțiilor, dacă vor sa conducă neapărat BNR, ANRE-ul, ASF-ul, să opteze cum optează toți bugetarii de rând”.
  • Florin Roman: „Continuați, dragi colegi de la USR, să atacați tot ce este sfânt și bun pentru România. Ați început să atacați Biserica pentru că voi ne spuneți că ar fi mai bine altfel decât în familia tradițională. Ați atacat armata, care este pe primul loc la încrederea românilor. Ați atacat și pe șeful armatei pentru dvs sunteți parlamentarul care s-a îmbogățit cel mai mult din postura de leader și șef de partid. Nu toți au noroc în viață, mai sunt și oameni ca domnul Ciucă care este un om respectat, respectabil și pe care voi îl murdăriți cu toată ura pe care o revărsați”.

Deputații din comisia de Muncă au introdus marți dimineața, pe repede înainte categoriile de pensionari speciali care vor putea să beneficieze în continuare de cumulul salariu-pensie. Este vorba de modificări la proiectul de lege care prevede unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD și PNL prevede că ”persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Deputata USR, Oana Țoiu a declarat în plenul Camerei Deputaților că „au introdus excepții pentru speciali de la interdicția cumului pensiei”.

„Dacă o doamnă îngrjitoare de la grădniță de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici și la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1300 de RON și salariul de 1900 de RON net și va putea primi doar una din cele două surse de venit DAR Ciucă va putea păstra pensia specială și salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă și tocmai au băgat acum excepții și pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale. Și ei au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali. Avem nevoie de reguli, dar de unele corecte unde nu există unii cărora li se aplică și o clasă de speciali în afara regulilor chiar prin lege”, a declarat Oana Țoiu.

Categoriile de pensionari care pot cumula pensia cu salariul:

  • persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie;
  • personalul didactic de predare din învăţământ pensionat, reîncadrat în condiţiile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • personalul de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art. 8 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale care beneficiază de pensie de urmaş şi de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
  • personalul de specialitate medico-sanitar din unităţile sanitare, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din instituţiile/autorităţile publice;
  • asistenții personali şi asistenţii personali profesionişti prevăzuţi de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • asistenţii maternali prevăzuţi de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele care ocupă funcţii clericale sau funcţii de specialitate artistică;
  • membrii Academiei Române.
  • Persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activităţi şi operaţiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi.

De menționat este ca la ultimul alineat care prevede la excepții persoanele care exercită mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar se numără angajații ai instituților ca BNR, ANRE, ANCOM.

Inițiativa legislativă se află pe ordinea de zi a plenul și urmează să fie adoptată la vot final în cursul zilei de azi.

Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu face parte din reforma pensiilor și eliminarea indemnizațiilor speciale promisă de Coaliția PSD-PNL. De altfel eliminarea pensiilor speciale este prinsă în PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență) și dacă nu va fi îndeplinită ca jalon, România nu va primi banii de la Uniunea Europeană.

Ce modificări au fost făcute pe ultima sută de metri la proiectul care prevede eliminarea pensiilor speciale

Coaliția PSD-PNL a făcut o concesie magistrațiilor și au introdus o modificare în proiectul de lege discutat și asumat cu oficialii europeni , modificare care instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

Astfel, procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

O altă modificare față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.