Premierul Marcel Ciolacu și-a adus ca șefă de cabinet pe cineva apropiat, din Buzău, Otilia Romașcanu, soția fostului ministru PSD al Culturii, Lucian Romașcanu, și nașa de botez a fiului său, dar și 11 consilieri de stat și onorifici - unii cu doctorate pe sănătate, mediu și științe politice, alții foști ambasadori cu expertiză în politici sociale și afaceri europene.

Marcel Ciolacu, la guvernFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

HotNews.ro vă prezintă în cele ce urmează cine sunt membrii Cancelariei premierului Marcel Ciolacu.

Otilia Romașcanu, șefa de cabinet a premierului Ciolacu, este nașa de botez a fiului acestuia

Gabriela-Otilia Romașcanu, soția fostului ministru PSD al Culturii, Lucian Romașcanu, a fost numită director de cabinet, cu rang de secretar de stat al premierului Marcel Ciolacu. Soții Romașcanu sunt și nașii de botez ai fiului liderului PSD Marcel Ciolacu, potrivit relatărilor din media.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Otilia Romașcanu a încasat anul trecut 62.365 de lei ca salariu de la Camera Deputaților și 12.480 de lei de la Ministerul Finanțelor, plus vouchere de vacanță de 1250 de lei.

Soțul său, Lucian Romașcanu, a încasat anul trecut 153.657 de lei ca ministru al Culturii în Cabinetul condus de liderul PNL Nicolae Ciucă.

VEZI DECLARAȚIE AVERE OTILIA ROMAȘCANU

Alături de Otilia Romașcanu, premierul Ciolacu și-a luat la cabinet alți 9 consilieri de stat și 2 consilieri onorifici.

Medicul Carmen Orban: Cum explică o donație de 80.000 de dolari de la fiica lui Dumitru Martin, arestat de FBI în 2015

Consilierul de stat pe probleme de sănătate în cabinetul Ciolacu este medicul Carmen Orban, director general al grupului Monza, după ce în perioada 2011-2019 a fost manager al Institutului Clinic Fundeni.

Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Carmen Orban este și medic primar la secția ATI a Spitalului Universitar București.

VEZI AICI CV-UL LUI CARMEN ORBAN

G4Media.ro a semnalat că potrivit declarației de avere din 2019, în calitate de manager al Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban a primit drept donație suma de 80.000 de dolari de la Raluca Simona Turiceanu, una dintre fiicele lui Dumitru Martin, un controversat om de afaceri din Constanța, membru al ”Grupului Polaris”.

Dumitru Martin a fost arestat de FBI în decembrie 2015 și condamnat, în 2017, la 13 ani de închisoare pentru că a dat mită ca să prindă un contract de 10 milioane de dolari cu armata americană pentru a deveni furnizor de containere de transport și depozitare pentru forțele americane din baza ”Mihail Kogălniceanu”.

Contactată de G4Media.ro, Turiceanu a declarat referitor la donație că nu este persoană publică și, prin urmare, nu este obligată să își justifice acțiunile. ”Suntem apropiați de mulți ani”, a spus ea despre relațiile dintre familiile Orban și Martin.

Contactată de HotNews.ro în legătură cu această donație, Carmen Orban a precizat că este prietenă de mulți ani cu Raluca Turiceanu și donația a fost un sprijin într-o perioadă dificilă.

  • „Eu și doamna Turiceanu ne știm de mult timp. Suntem prietene și m-a ajutat să trec peste o perioada delicată a vieții mele după divorțul de fostul soț. Nu am avut vreo relație de afaceri cu tatăl dumneaei. Donația a fost raportată conform legii în declarația de avere încă de la momentul semnării contractului.”, a declarat pentru HotNews.ro Carmen Orban.

Carmen Orban a explicat și rolul său în cabinetul premierului.

  • „Având în vedere că sunt medic de terapie intensivă și cadru universitar și că am condus spitale publice dintre cele care tratau patologii complexe (i.e. Spitalul de chirurgie plastica și reparatorie si arsuri ,Institutul Clinic Fundeni) și am coordonat dezvoltarea unui grup de spitale private, inclusiv prin înființarea de la zero a unui centru spitalicesc dedicat tratării cazurilor complexe ale pacienților cu boli neoplazice (i.e. Spitalul de oncologie Monza) care a fost preluat de un alt grup international de spitale, cred că am dobândit competențele solicitate de poziția de consilier de stat pe probleme de sănătate.
  • Domnul Prim-Ministru îmi cunoaște activitatea profesională și din această perspectivă a dorit să mă alătur echipei dânsului, din postura de consilier.”, a mai precizat pentru HotNews.ro Carmen Orban.

Florin Spătaru: Fost ministru în Guvernul Ciucă și vicepreședinte PSD Galați

Un alt consilier de stat al premierului Ciolacu este Florin-Marian Spătaru, cel care a fost ministru al Economiei în Guvernul Ciucă.

  • „Îmi voi continua activitatea alături de echipa guvernamentală, de această dată, în calitate de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu.
  • Voi continua să promovez, alături de colegii mei din Partidul Social Democrat, măsurile pentru sprijinirea sectoarelor industriale strategice în vederea scăderii deficitului de balanță comercială şi securizarea lanțurilor de aprovizionare pe teritoriul României.”, a scris Florin Spătaru pe Facebook.

Până să fie ministru al Economiei în Guvernul Ciucă, Florin Spătaru a coordonat Departamentele HR & Legal, HSE, Administrativ a Santierului Naval Damen Galati, lucrând în domeniul naval (proiectare și ulterior în cadrul diferitelor departamente ale Damen) din 1995.

Potrivit celei mai recente declarații de interese, din iunie 2023, Florin Spătaru este vicepreședinte PSD al organizației județene Galați.

Anul trecut, acesta a încasat peste 153.000 de lei ca ministru al Economiei, are două case de locuit în Galați, mai multe terenuri intravilane și agricole în Galați, Vrancea și Neamț și bijuterii și obiecte de artă în valoare de 35.000 de euro.

Minel Ivașcu: Vicepreședinte al Blocului Național Sindical expert în afaceri europene

Un alt consilier de stat al premierului Ciolacu este Minel Ivașcu, membru al Consiliului de administrație al Institutului European din România și vicepreședinte al Blocului Național Sindical (BNS).

„Minel Ivaşcu coordonează activitățile Blocului National Sindical în domeniul afacerilor europene. A fost membru în Comitetul Economic și Social European - CESE în perioada 2007-2020. (..)

Minel Ivașcu este absolvent al Universității Politehnica din București, Facultatea Automatică, secția Automatizări și Calculatoare și a lucrat o lungă perioadă de timp ca inginer în depanarea calculatoarelor la Întreprinderea pentru Întreținerea și Repararea Utilajelor de Calcul - IIRUC S.A.”, se arată într-un CV al acestuia.

Cea mai recentă declarație de interese a acestuia arată că acesta a încasat anul trecut 87.312 lei de la BNS și 34.056 de lei ca membru CA la SC Sind România SRL.

Eugen Constantin: Fost jurnalist, acționar la Media Madness Consulting, gestionează relația cu presa a liderului PSD

Consilierul pe relația cu media al premierului Ciolacu este Eugen Constantin (n.a. foto în stânga premierului Ciolacu), specialist în comunicare politică cu o experiență de peste 15 ani în jurnalism și administrație publică.

Potrivit CV-ului său, Eugen Constantin a lucrat în perioada 2006-2012 ca reporter și redactor la Realitatea TV și agenția de știri NewsIn, specializat pe Ministerul Apărării, servicii secrete și justiție.

De altfel, a urmat un curs pentru jurnaliști care transmit din zone de război, în anul 2009 la Ministerul Apărării și are și un curs „securitate și bună guvernare VIP” la Colegiul Național de Apărare în 2017.

Din septrembrie 2012 a devenit consilier media la cancelaria președintelui Camerei Deputaților, a fost apoi și consilier special la PSD, iar în iunie 2019 a ajuns director la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților.

Anul trecut a încasat peste 115.000 de lei ca director de Cancelarie la președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, potrivit declarației sale de avere.

Soția sa, Oana Daniela Constantin, este expert în ANCOM - autoritatea națională de reglementare în Comunicații de unde a încasat anul trecut peste 122.000 de lei.

Cei doi dețin un apartament în București, iar Eugen Constantin mai are moșternire 3/8 părți dintr-un apartament în Onești. Eugen Constantin este acționar la Media Madness Consulting, de unde a încasat anul trecut dividende de peste 157.000 de lei.

Mihaela Frăsineanu: Inginer hidrolog și doctor în Geografie este expertă pe Mediu

Mihaela Frăsineanu a fost secretar general adjunct în Ministerul Mediului din iunie 2022 și până la numirea în funcția de consilier de stat în Cancelaria premierului Ciolacu.

Potrivit contului său de LinkedIn, în perioada iulie 2020-mai 2022, aceasta a fost director executiv al Asociației OIREP Ambalaje, iar în perioada ianuarie 2020-aprilie 2020 a fost director de cabinet al președintelui Administrației Fondului pentru Mediu.

Anterior, timp de 1 an și 4 luni a fost director de mediu la CNAIR, în timp ce în perioada martie 2015-aprilie 2017 a fost director în Ministerul Mediului.

Și-a început activitatea profesională în septembrie 1995 ca inginer hidrolog la Aquaproiect SA.

Potrivit CV-ului său, Mihaela Frăsineanu este doctor în Geografie, la Universitatea București, cu teza Fenomene geografice de risc în Carpații Curburii.

Ruxandra Ivan: Are un doctorat în științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles

Ruxandra Ivan este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, unde predă cursuri de politică internațională, politică externă românească, teorii ale relațiilor internaționale și politici ale Uniunii Europene și coordonează Masterul de Relații Internaționale, arată datele Facultății de Științe Politice din București.

Are un doctorat în științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles, obținut în anul 2007, urmat de un stagiu post-doctoral la Academia Română, filiala Iași, și este din 2017 abilitată să conducă teze de doctorat în domeniul Științe Politice.

A predat ca profesor invitat la universități din țară și străinătate precum Universitatea Paris 3 Sorbonne Nouvelle (2016), Universitatea Cheik Anta Diop din Dakar (2010), Universitatea A.I.Cuza din Iași (2003-2006), Universitatea Ovidius din Constanța (2009-2011).

Pe lângă cariera universitară, începută în anul 2003, a mai lucrat ca expert la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (2007), cercetător la Institutul Diplomatic Român (2008-2015), consilier la Cancelaria Prim-Ministrului, Cabinetul Secretarului de Stat pentru Centenar (2016-2017), consilier la Ministerul Afacerilor Externe, Cabinetul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (2017-2018).

Potrivit declarației de avere semnate în decembrie 2022, în calitate de consilier cabinet al Secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Ruxandra Ivan are 4 apartamente în București și Ilfov și a încasat în anul 2021 un salariu de conferențiar universitar doctor la Universitatea București de aproape 80.000 de lei.

Andrei Ungar: A fost director de cabinet al lui Victor Opaschi, fostul secretar de stat pentru Culte

Un alt consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu este Andrei Ion Ungar, care a fost directorul de cabinet al fostului secretar de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Considerat omul lui Ion Iliescu, despre care a scris și o carte (Ion Iliescu, om și lider, Editura Litera, București, 2013), Victor Opaschi a fost omul care a gestionat relațiile Statului cu cultele religioase de peste 32 de ani. El a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă, în locul lui venind Florinel-Irinel Frunză.

În cea mai recentă declarație de avere, Andrei Ion Ungar apare cu funcția de consilier parlamentar la Camera Deputaților, în care acesta a raportat că a încasat peste 56.000 de lei anul trecut ca director de cabinet la Secretariatul de Stat pentru Culte și 10.000 lei ca și consilier al Federației Comunităților Evreiești din România.

Soția sa, Laura Ungar, a încasat 25.000 de lei ca expert la Camera Deputaților și 5.000 lei ca director la firma Vial Pure Concept.

Cei doi nu apar ca având proprietăți, ci doar două mașini - un Porsche fabricat în 2014 și un Land Rover din 2013.

Potrivit declarației de interese, Andrei Ion Ungar este acționar în trei firme: Vial Pure Concept SRL, Vestun SRL și Mac real Experience SRL.

Victoria Stoiciu: Coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, cu vederi de stânga

Un alt consilier de stat este Victoria Stoiciu, licențiată a Facultății de Științe Politice la SNSPA și doctor în științe politice și administrație la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit contul său de LinkedIn.

Considerată cu vederi de stânga, Victoria Stoiciu a publicat articole de specialitate pe Contributors, CriticAtac, Dilema Veche, România Liberă, România Curată, Decât o Revistă.

Între 2001-2006 a lucrat la Societatea Academică din România, iar din 2006 pană în prezent este director de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România. Este bursieră Transatlantic Forum on Migration and Integration (GMF) şi absolventă a Şcolii Europene pentru Democraţie din Cadrul Consiliului Europei.

Nicolae Comănescu: Fost ambasador în Iordania are mai multe case de vacanță, dar și credite de peste 600.000 de euro

Un alt consilier de stat al premierului Ciolacu este Nicolae Comănescu, fost ambasador al României în Iordania și ministru consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), potrivit declarației de avere semnate în vara anului trecut.

Nicolae Comănescu a încasat în anul 2021 peste 44.000 de dolari de la Ambasada României în Iordania și peste 46.000 de lei de la Ministerul Afacerilor Externe.

Soția sa, Laura Bianca Comănescu, este angajată tot la MAE de unde a încasat peste 124.000 de lei.

Soții Comănescu dețin un apartament și o casă în București, dar și două case de vacanță în Brașov și Târgoviște.

Comănescu și-a mai trecut în declarația de avere un autoturism Audi și altul Peugeot, dar și o motocicletă Harley Davidson și obiecte de artă în valoare de 30.000 de euro.

La capitolul datorii, Nicolae Comănescu și-a trecut trei credite ipotecare la BCR și ING în valoare de peste 600.000 de euro, scadente în anii 2031, 2033 și 2040.

Nicoloae Comănescu este acționar la firma Asined Automative, de unde a înacasat în anul 2021 dividende de peste 350.000 de lei.

Victor Negrescu: Europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație

Premierul Marcel Ciolacu are în echipa sa și doi consilieri onorifici, care nu sunt remunerați de la Guvern.

Unul dintre aceștia este Victor Negrescu, cadru universitar la SNSPA și europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație în Parlamentul European.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Victor Negrescu a încasat anul trecut venituri și diurne de aproape 90.000 de euro ca membru în Parlamentul European, peste 41.000 de lei de la SNSPA și peste 4.000 de euro de la Universitatea Saint Luis din Bruxelles.

La venituri din alte surse, Nergrescu a raportat peste 158.000 de euro de la Parlamentul European ca diune și deconturi profesionale, cheltuieli aferente cabinetului și transportului.

Acesta a mai raportat la venituri din cedarea folosinței bunurilor vânzarea cu 49.000 de lei a unei mașini Hyiundai i20, precum și vânzarea împreună cu Ana-Elena Zidărescu a unei garsoniere, a locului de parcare și restituire credit ipotecar la valoarea de peste 366.000 de lei.

Victor Negrescu deține două apartamente în București și unul în Sebeș și un autoturism Hyundai Tucson fabricat în acest an.

În privința datoriilor, acesta are 2 credite la Alpha bank și BT leasing în valoare de peste 456.000 de lei, scadente în anii 2024 și 2025.

Bogdan Mazuru: Fost ambasador al României în Franța, Austria, Germania și Elveția

Cel de-al doilea consilier onorific al lui Ciolacu este Bogdan Mazuru, fost ambasador al României în Franța, Austria, Germania și Elveția.

În cabinetul Ciolacu, Mazuru va fi reprezentant special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei.

În declarația de avere din iunie 2022, Bogdan Mazuru a raportat dun funcția de ambasador la MAE un salariu de peste 51.000 de euro și încă unul de peste 14.000 de lei de la MAE.

Soția sa, Emilia Mazuru, lucrează tot la MAE de unde a încasat în 2021 peste 31.000 de euro și peste 36.000 de lei. Alți 7200 de euro au venit din chirii.

Soții Mazuru dețin un apartament în București și alte două apartamente în Petrești, Ilfov.

Bogdan Mazuru mai are un BMW X3 din 2018, bijuterii, tablouri și icoane în valoare de 15.000 de euro, dar și hârtii de valoare la Banca Transilvania în valoare de 40.000 de euro.