Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au mers împreună marți la Iași, la festivitățile de Ziua Principatelor Române, ținându-și discursurile din Piața Unirii pe fundalul huiduielilor participanților. „Eu chiar vă iubesc într-o zi atât de aleasă”, şi-a început Marcel Ciolacu discursul, printre fluierături.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Agerpres

La Iași, manifestările de Ziua Principatelor Române au loc în Piaţa Unirii, în prezența câtorva mii de persoane, iar de la București au mers premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și liderul AUR, George Simion, aflat și el pe scenă, alături de oficialități, în timp ce în piață se află un grup de susținători ai acestuia. Faţă de alţi ani, în zona din centrul pieţei sunt două rânduri de garduri care delimitează populaţia de ansamblul statuar. În zona "tampon" sunt numeroşi jandarmi şi politişti, scrie Ziarul de Iași.

În timpul ceremoniilor și discursurilor, din piață s-au auzit în permanență huiduieli și scandări precum „Trădătorii”, „La pușcărie”.

  • „Eu chiar vă iubesc într-o zi atât de aleasă”, şi-a început Marcel Ciolacu discursul, pe fondul huiduielilor din piaţă, „nucelul dur” al mulţimii care a huiduit fiind format din simpatizanti AUR: „PNL si PSD, aceeaşi mizerie", „Vrem anticipate", „Hoţii".
  • „Vă îndemn să lăsăm deoparte tot ce ne desparte şi uniţi să ne urmărim obiectivele comune, creşterea economică şi a nivelului de trai al românilor”, a spus Ciolacu, în discursul său.

Huiduielile au continuat și în timpul discursului premierului Ciucă.

Premierul a vorbit în fața mulțimii despre „progresele semnificative” ale guvernului său și a invocat și Autostrada Moldovei, A7, „un obiectiv aşteptat mulţi ani de cetăţeni şi care, în sfârşit, are perspective certe de realizare”, cu finanțare prin PNRR.

  • „În România europeană toţi cetăţenii trebuie să aibă şanse egale, să se simtă în siguranţă şi să aibă speranţa unui viitor mai bun şi mai prosper (...)
  • Asemenea tuturor democraţiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, şi în România mişcări politice extremiste încearcă să ne influenţeze societatea.
  • Le recunoaştem cu uşurinţă, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înţelegeri, frica în locul acţiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiţiei prin lege. Societăţile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci şi lecţiile oferite de istorie.
  • În plus, în cazul României, echilibrul şi înţelepciunea socială, susţinerea puternică a valorilor europene şi euroatlantice acţionează ca un veritabil catalizator în jurul libertăţilor democratice. Vă mulţumesc şi am încredere că împreună vom menţine România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democraţiilor europene şi occidentale!”, și-a încheiat premierul discursul.