Liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac, a declarat, miercuri, că reprezentantul acestui partid a fost scos „în mod abuziv” de pe lista parlamentarilor care urmează să se deplaseze în SUA în misiunea de observare a alegerilor parţiale („midterm”), relatează Agerpres.

Antonio AndrusceacFoto: Agerpres

El a precizat că AUR va întreprinde toate demersurile legale pentru respectarea drepturilor grupurilor parlamentare.

„Continuă lista abuzurilor la care sunt supuşi parlamentarii AUR, iar astăzi toate aceste lucruri, care nu sunt decât nişte răzbunări care trec de la nivel personal la nivel al grupului parlamentar şi al Parlamentului României, au culminat cu scoaterea de pe lista care trebuia să facă deplasarea cu misiunea AP OSCE de observare a alegerilor parţiale din SUA a reprezentantului la AP OSCE din partea AUR, domnul Ciprian Titi Stoica”, a spus acesta.

„Vom întreprinde toate demersurile legale pentru ca asemenea încălcări ale drepturilor pe care le are orice grup parlamentar de a-şi desemna, în conformitate cu algoritmul politic şi cu propria voinţă politică, membrii, în diversele comisii, să fie respectat", a susţinut deputatul AUR într-o conferinţă de presă.

Andrușceac a mai spus că de vină sunt cei din arcul guvernamental, care ar fi „orchestrat” acţiunea:

„Toate discuţiile din Biroul permanent şi din Comitetul liderilor au fost de-a dreptul lipsite de substanţă în ceea ce priveşte legalitatea acţiunii pe care au orchestrat-o colegii din coaliţia de guvernare, astfel încât doar cei din actualul arc guvernamental să participe la aceste alegeri parţiale din Statele Unite în calitate de observatori”.

„Este un lucru fără precedent, pe care nu îl vom lăsa trecut nici sub tăcere şi nici fără urmări la nivel legislativ”, a dat asigurări acesta.

Nici George Simion nu a mai ajuns în Statele Unite

În luna septembrie George Simion a acuzat la rândul său „presiuni extraordinare” care au dus la anularea vizitei pe care urma să o facă în SUA pentru a participa la un dineu cu fostul secretar de stat american Mike Pompeo, eveniment organizat de fundația Israel Heritage.

„După o analiză suplimentară și în spiritul unității, cu regret vă informez că Israel Heritage Foundation nu poate onora participarea dumneavoastră întrucât nu am primit o confirmare privind cina cu Pompeo de pe 18 septembrie”, i-a transmis fundația la momentul respectiv liderului AUR.

Simion l-a acuzat pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, că a intervenit telefonic pentru a-i fi anulată invitația.

La începutul anului, în contextul amânării olimpiadei la română și la alte discipline din cauza pandemiei, partidul condus de George Simion a emis un comunicat de presă prin care acuza statul român de „experimente ideologice” asupra copiilor din România și subliniau că Holocaustul este o „temă minoră” care nu merită ridicată la „rangul” de materie de studiu.

Comunicatul de presă a primit reacții publice din partea Ambasadei Israelului și Institutului „Elie Wiesel” care l-au considerat drept „afirmații jignitoare care „minimizează tragedia Holocaustului”.