După ce luni, conducerea Camerei Deputaților i-a aprobat lui George Simion deplasarea în SUA, fundația care organizează evenimentul i-a retras, marți, invitația. Oficial, fundația Israel Heritage i-a transmis liderului AUR că „nu a primit o confirmare privind cina cu Pompeo de pe 18 septembrie”. În replică Simion îl acuză pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, că a intervenit telefonic pentru a-i fi anulată invitația.

George Simion in plenul Camerei DeputațilorFoto: AGERPRES

„După o analiză suplimentară și în spiritul unității, cu regret vă informez că Israel Heritage Foundation nu poate onora participarea dumneavoastră întrucât nu am primit o confirmare privind cina cu Pompeo de pe 18 septembrie”, transmite fundația Israel Heritage, liderului AUR.

Totodată, în scrisoare, organizatorii spun că invitația va fi extinsă pentru a participa la întâlniri cu personalități de la televiziunea Fox News și cu fostul guvernator de Arkansas Mike Huckabee.

Simion îl acuză pe ambasadorul României în SUA de „presiuni extraordinare”

După amânarea invitației, liderul AUR, George Simion îi acuză pe ambasadorul României la Washington și Guvernul României că au făcut „presiuni extraordinare” ca întâlnirea cu Mike Pompeo să nu aibă loc.

„Ceea ce s-a întâmplat este de o gravitate fără precedent. Ambasadorul nostru în SUA, domnul Muraru a dat telefoane ca această întâlnire de duminică să fie amânată, să fie cumva împiedicată și să nu mai aibă loc (...) La fel s-au dat telefoane din Guvernul României la Washington și la fundația care ne-a invitat ca noi să nu ajungem acolo. Aceşti oameni îşi folosesc calitatea lor oficială de demnitari ai statului român pentru a opri activitatea noastră politică. Lucrul ăsta este fără precedent”, a declarat Simion, la Parlament.

Grupul AUR a solicitat luni Biroului Permanent al Camerei Deputaților să aprobe deplasarea deputatului AUR, George Simion în SUA , pentru a onora o invitație a fundației Israel Heritage la o cină în cinstea lui Mike Pompeo, fost secretar de stat în mandatul lui Donald Trump.

„Doresc să vă supun atenţiei faptul că George Nicolae Simion, vicelider al grupului parlamentar AUR, a fost invitat de către Inter-Parliamentary Coalition for Global Ethics să participe la reuniunea organizată în data de 18 septembrie 2022 la New York, SUA, de către Israel Heritage Foundation. (…) Vă rugăm să dispuneţi măsurile necesare pentru efectuarea deplasării, cu suportarea din bugetul Camerei Deputaţilor”, se arată în solicitarea făcută de către liderul grupului parlamentar, Antonio Andruşceac.

Camera Deputaților a aprobat în ședința de luni solicitarea grupului AUR urmând să revină asupra deciziei de anulare a deplasării liderului AUR.

Contextul amânării vizitei lui Simion în SUA

La începutul anului, în contextul amânării olimpiadei la română și la alte discipline din cauza pandemiei, partidul condus de George Simion a emis un comunicat de presă prin care acuza statul român de „experimente ideologice” asupra copiilor din România și subliniau că Holocaustul este o „temă minoră” care nu merită ridicată la „rangul” de materie de studiu.

Comunicatul de presă a primit reacții publice din partea Ambasadei Israelului și Institutului „Elie Wiesel” care l-au considerat drept „afirmații jignitoare care „minimizează tragedia Holocaustului”.