O initiativa a lui Funar incalca sase tratate internationale privind drepturile omului

de Bety Blagu     HotNews.ro
Marţi, 11 martie 2008, 19:09 Actualitate | Politic


 documente
Parlamentarii au pe masa un proiect de lege vadit xenofob, insa Consiliul pentru Combaterea Discriminarii spune ca nu poate sa faca nimic. Legea pentru linistea romanilor si a Romaniei, propusa de senatorul PRM Gheorghe Funar, incalca drepturile omului si Constitutia Romaniei, propunand masuri discriminatorii la adresa minoritatii maghiare si mai ales a membrilor UDMR. Initiatorul proiectului sustine ca aplicarea unei asemenea legi ar duce la evitarea unui razboi civil in Romania.

Marea majoritate a prevederilor documentului se refera la luarea de masuri impotriva etnicilor maghiari si a membrilor UDMR, carora Funar vrea sa le fie interzis accesul la functiile de demnitate publica. Desi atat comisiile de specialitate, cat si Consiliul Legislativ au subliniat faptul ca proiectul incalca atat Constitutia Romaniei cat si numeroase tratate si declaratii internationale, autorul sustine ca intentia sa este tocmai de a asigura respectarea legii fundamentale a statului roman.

Printre normele internationale incalcate de proiectul legislativ, potrivit Consiliului Legislativ, se numara Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International cu privire la drepturile civile si politice, Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Conventia Internationala a Muncii, Tratatul de instituire a unei Constitutii pentrru Europa si Tratatul asupra Uniunii Europene.

Dupa ce a obtinut avize negative din partea comisiilor de specialitate, proiectul a ajuns in plenul Camerei Deputatilor unde a fost programat direct pentru vot final, fara ca initiatorul sa ia cuvantul pentru a-si convinge colegii.

O zi mai tarziu, datorita avizelor negative primite de la comisii, potrivit procedurilor legislative, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a supus votului respingerea proiectului. Rezultatul inregistrat a fost de 231 voturi pentru respingere, 24 impotriva si 3 abtineri.

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Camerei Deputatilor, printre cei care au votat impotriva respingerii s-au numarat, in afara de deputatii PRM, cinci reprezentanti ai PSD, Victor Ponta, Lia Olguta Vasilescu, Ion Stan, Mircea Dusa si Ion Dumitru, unul al PC, Teodor Nitulescu, si doi independenti, Mircia Giurgiu si Dan Constantin Mocanescu Coloros.

Actul normativ a fost inregistrat la sfarsitul lunii trecute la Senat si a fost trimis la comisiile de specialitate pentru obtinerea avizelor.

Discriminare da, sanctiuni nu

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro ca initiatorii de legi care au prevederi discriminatorii nu pot fi sanctionati in niciun fel. „Dreptul la initiativa legislativa nu poate fi ingradit, iar parlamentarii au imunitate parlamentara cand vine vorba despre actiunile politice. Putem sa declaram public ca proiectul este discriminator si sa anuntam ca nu-l sustinem, dar mai mult nu avem dreptul sa facem”, a precizat Asztalos.

El a mai declarat ca, vorbind strict pe continut, astfel de initiative sunt evident neconstitutionale: „Arata lipsa de democratie in care se afla inca gandirea unora in anul 2008, cand Romania este membru NATO si UE. Arata cum privesc unii drepturile minoritatilor nationale, mai ales ale unor anume monitoritati nationale”.

Asztalos a afirmat ca, in cei cinci ani de cand se afla la conducerea CNCD, a mai primit 2-3 sesizari legate de initiative legislative, printre care si cea a lui Dan Voiculescu privind obligativitatea invatarii limbii romane pentru obtinerea cetateniei.

Senatorul Georghe Funar nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui material.

Fragmente din proiectul de lege pentru linistea romanilor si a Romaniei
 • Este interzisa asimilarea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), o organizatie antiromaneasca si antieuropeana, cu un partid politic.
 • Se interzice membrilor UDMR, o organizatie neguvernamentala antiromaneasca si antieruopeana, sa faca parte din Guvernul Romaniei si din structurile sale din teritoriu.
 • Se interzice membrilor UDMR sa ocupe functii de demnitate publica.
 • Se interzice, incepand cu anul scolar 2008-2009, separatismul scolar pe crierii etnice in invatamantul de stat.
 • In manualele scolare si cursurile universitare in limba maghiara este interzisa folosirea altor denumiri decat cele oficiale, in limba romana, pentru unitatile administrativ-teritoriale, munti, ape, numele si prenumele persoanelor fizice.
 • Se interzic emisiunile in limba maghiara la studiourile publice de radio si televiziune.
 • SRI si SIE vor prezenta rapoarte in fata Parlamentului, la sfarsitul fiecarui trimestru, cu privire la actiunile antiromanesti si antieuropene organizate de UDMR, Ungaria si iredentismul maghiar.
 • Ministerul Public este obligat ca, pana la sfarsitul anului 2009, sa verifice legalitatea restituirilor de imbile catre persoanele juridice cu denumire in limba maghiara sau bilingva, apartinand etnicilor maghiari.
 • Parchetul se autosesizeaza la orice informatii primite de la institutiile Statului Roman, din mass-media sau de la cetateni, in legatura cu organizatiile paramilitare si cele asimilate lor constituite din etnici maghiari, precum si in legatura cu depozitele de arme si minutii aparute dupa 22 decembrie 1989 pe teriotoriul Romaniei.
 • In timpul vizitelor oficiale sau neoficiale efectuate in Romania de catre membrii Guvernului Ungariei sau fosti ministri din aceasta tara, SRI si SIE au obligatia de a-i proteja, de a-i monitoriza si de a face propuneri pentru a fi declarate persona non grata.
 • Cei care arboreaza sau poarta steagul rosu-alb-verde cu stema Ungariei Mari savarsesc contraventii care se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare steag. Amenzile se aplica organizatorilor manifestarii si fiecarui purtator de steag.
 • Orice concurs pentru ocuparea unui loc de munca in Romania la care conditia obligatorie sau facultativa este cunoasterea limbii maghiare este nul de drept.
 • Se interzic sedintele comune ale guvernelor din Romania si Ungaria.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2990 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  intre funarisme si neprofesionisti (Marţi, 11 martie 2008, 19:23)

  grama [anonim]

  «proiectul a fost respins de Camera Deputatilor cu 231 voturi pentru respingere, 24 impotriva si 3 abtineri.»

  si care e diferenta pentru voi dintre «a vota impotriva» si «a vota pentru respingere»???????
  chiar trebuie sa verificam de fiecare fata sursele ca sa intelegem un articol?
  • 0 (0 voturi)    
   Greu, frate (Marţi, 11 martie 2008, 19:39)

   Astor__ [anonim] i-a raspuns lui grama

   231 pentru respingere
   24 impotriva respingerii
   3 abtineri

   Era greu?
  • 0 (0 voturi)    
   muieti is posmagii? (Marţi, 11 martie 2008, 19:41)

   mais [anonim] i-a raspuns lui grama

   @ grama - daca ti-i folosi macar unul dintre cei doi neuroni pe care ii posezi ti-ai da seama se poate supune la vot aprobarea sau respingerea unui proiect.

   cand presedintele de sedinta zice: se voteaza respingerea proiectului cutare, iar parlamentarul apasa pe butonul "da", inseamna ca a votat pentru respingere. daca apasa "nu" inseamna ca a votat impotriva respingerii.

   ce naiba, nu-i asa de greu.
  • +1 (1 vot)    
   destept (Marţi, 11 martie 2008, 19:45)

   anti-grama [anonim] i-a raspuns lui grama

   Tati, hai sa incercam ca la clasa I: 231 voturi au fost pentru respingere, 24 impotriva respingerii. Da-mi un semn daca nu ai inteles, si iti fac un desen.
  • +1 (1 vot)    
   RE: grama (Marţi, 11 martie 2008, 19:48)

   bogdan192 [anonim] i-a raspuns lui grama

   Tu ori nu prea le ai cu logica ori esti obosit.

   impotriva respingerii = pentru acceptare (24).

   not impotriva respingerii = pentru respingere = not pentru acceptare (231).
  • +1 (1 vot)    
   Ma ingrozesc.. (Marţi, 11 martie 2008, 20:11)

   eee [anonim] i-a raspuns lui grama

   Ma ingrozesc cand ma gandesc ca 24 chiar au votat pentru lege !!!!!
   • 0 (0 voturi)    
    si eu (Marţi, 11 martie 2008, 22:12)

    _eu_ [utilizator] i-a raspuns lui eee

    numai ca eu ma ingrozesc ca numai 24 au votat pentru! 90% dintre cei care au votat pentru respingere au votat din motive de imagine asa. Multi parlamentari nu ii au pe unguri la ficat, insa n-au ce face... ca de'... imaginea!
 • 0 (0 voturi)    
  Hehe (Marţi, 11 martie 2008, 19:58)

  CRP [anonim]

  Si Ponta a votat chestia asta ????
 • +1 (1 vot)    
  Funaru ... un alt Milosevici (Marţi, 11 martie 2008, 20:06)

  Andromeda [anonim]

  Cam cu aceleasi revendicari si-a inceput si Milosevici actiunea de "pacifizare" a Jugoslaviei ...si stim cu toti cum s-a terminat.
  Probabil ca ungurul parat Funar, regreta ca nu a reusit sa aprinda focul pana in 1996, si in prostia lui imensa crede ca va reusi sa sufle in jaratec chiar in Casa UE de fata cu pompierii NATO.
 • 0 (0 voturi)    
  LINISTEA SINGURATATII (Marţi, 11 martie 2008, 20:37)

  nedumeritu [anonim]

  Uite, dom' Funar, legea asta nu e rea, dar nici necesara. Pentru ca daca ne uitam mai bine ce se intampla prin tara - din cauza unei parti a clasei politice - constatam ca aproape toti romanii vrednici au plecat pe alte meleaguri mai linistite. Ii urmeaza de aproape si cei care au mai ramas. Ce autonomie le mai trebuie secuilor si UDMR ca in curand vor fi singuri in Romania ?
 • 0 (0 voturi)    
  Ipocrizie (Marţi, 11 martie 2008, 20:42)

  cristi [anonim]

  Cu alte cuvinte, daca ma enerveaza unu' pe stadion si-l fac "tigan", risc sanctiuni (fie ele si doar la stadiul de mustrari), dar daca un individ baga un proiect de LEGE ca asta, tot ce putem face e sa dam din umeri, "are imunitate"?!?
 • 0 (0 voturi)    
  pentru destepti (Marţi, 11 martie 2008, 20:42)

  cosmin [anonim]

  grama are dreptate! formularea este atit de ciudata, incit nu intelegi din prima care-i ideea.
 • 0 (0 voturi)    
  pacaliciu Funar este un Milosevici? (Marţi, 11 martie 2008, 20:47)

  directia 5 [anonim]

  se apropie doua campani electorale si aliatii au nevoie de 'munitie', acum dupa ce Funar a manjit clanta ungurului,fiti sigur ca si Janos va aruca cu gulas in fereastra romanului verde.Surprinzator este votul favorabil adica pentru,legea lui Funar,a europeanului[fara papion] Ponta
 • 0 (0 voturi)    
  nedumeriri (Marţi, 11 martie 2008, 21:01)

  cosmin [anonim]

  din interpretarea autorului articolului si din unele comentarii, eu am inteles ca:
  1. UDMR (ca organizatie NEGUVERNAMENTALA) trebuie (sau nu e rau, oricum) sa fie in GUVERN;
  2. separatismul scolar pe crierii etnice in invatamantul de stat este foarte bun;
  3. in manualele scolare in limba maghiara trebuie folosite alte denumiri decat cele oficiale, in limba romana, pentru unitatile administrativ-teritoriale etc.;
  4. este foarte grav ca SRI si SIE sa prezinte rapoarte cu privire la actiunile antiromanesti si antieuropene organizate de UDMR, Ungaria si iredentismul maghiar;
  5. nu este bine ca Parchetul sa se autosesizeze in legatura cu organizatiile paramilitare constituite de etnici maghiari;
  6. este bine sa existe concursuri pentru ocuparea unui loc de munca in Romania la care conditia obligatorie sau facultativa sa fie cunoasterea limbii maghiare.
  da', poate am inteles eu gresit ... ca daca nu, vreau si eu sa fiu ... maghiar ... ca-i mai bine, frate!!!
  • 0 (0 voturi)    
   dumeniri (Marţi, 11 martie 2008, 22:02)

   Kiki [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Frate , ai intzeles bine ! Maghiar nu te face ca nu te "prinde" ... asa ca mai bine ramai cugetator liber ...
  • 0 (0 voturi)    
   lamuriri (Miercuri, 12 martie 2008, 9:11)

   ela [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Da frate, fa-te maghiar daca te tine . .sa vezi si tu cum e sa fii injurat de nishte pui de funar pt ca vorbest la telefon cu proriul parinte in limba ta, sa vezi cum e sa fii scuipat in fata pentru ca esti maghiar , sa vezi cum e sa fii batut pentru ca esti maghiar si atunci mai vorbim de drepturile maghiarilor. Ca statul ne garanteaza drepturi -- iar Funar ne-a crescut generatii de intoleranti din puii de romani importati in Ardeal pe vremea lu' Ceasca. Ca niciun roman care are mai mult de trei generatii in ardeal (adica n-a fost importat aici dupa "marea unire" nu se comporta asa... doar puii intoleranti ai celor relocati pe vremea comunismului.. care au fost acceptati ..dar care n-au avut grija sa le explice copiilor ca ei au fost tratati corecti si ca diversitatea trebuie respectata.. nu calcata in picioare.
   • 0 (0 voturi)    
    @ela (Miercuri, 12 martie 2008, 10:19)

    Regat [anonim] i-a raspuns lui ela

    La eficienta propagandei si mass-mediei maghiare, daca exista un caz sugerat de tine, cu siguranta ca ar fi fost exploatat mediatic corespunzator. Dar cum nu sunt asemenea minciuni, ele n-au fost prezentate. Pe forum, este foarte usor sa minti, caci nu-ti cere nimeni sa argumentezi. Cat despre respectarea diversitatii, se respecta aceasta in Harghita si Covasna. Hotul, striga "hotii", asta este strategfia d-voastra.
    • 0 (0 voturi)    
     @regat (Miercuri, 12 martie 2008, 18:18)

     Kiki [anonim] i-a raspuns lui Regat

     Daca esti asa mare stiutor , invatza sa pronuntzi 3 cuvinte in maghiara si dute in oricare din marile orase din ardeal in afara de MS , HR , CV , posteazate intr-un loc aglomerat , pune-ti telefonul la ureche si incearca sa te "empirizezi" repetand acele cuvinte . Afla si de la mine ca incidente cu batai si scuipat pe obraz se intampla , din pacate nu se depune plangere din cauza fricii . Eu cunosc un caz in care o fata si prietenul ei au fost batuti cu salbaticie , pt ca la intrarea intr-un bar , si a vorbit in maghiara cu prietenul ei . Dar pana una alta rmane sa-ti doresc si tie asemanatoare s-apoi mai vorbim ...
 • 0 (0 voturi)    
  pedeapsa capitala (Marţi, 11 martie 2008, 21:08)

  levi [anonim]

  eu propun sa fie condamnati la moarte cei care scriu incorect romaneste. si de ce nu, am putea incepe chiar cu autorii propunerii de lege.
  • 0 (0 voturi)    
   lui levi (Marţi, 11 martie 2008, 22:01)

   aurel [anonim] i-a raspuns lui levi

   mai levi cine tea votat si pe tine"corector",sau prin aluzia ta fina sa credem ca esti cel putin doctor docent si vreai un post in guvern,pacat dar norica ti-a luato inainte
  • 0 (0 voturi)    
   luminat de licurici (Marţi, 11 martie 2008, 22:37)

   anca [anonim] i-a raspuns lui levi

   eu cred ca voi astia care va scremeti sa scrieti
   corect va pierdeti subiectul si de aceia uni intelectuali vorbesc 3 ore nespunind nimic , vine unu mai prost de te trimite undeva si toti il inteleg de ce a facuto
 • 0 (0 voturi)    
  nu doarme (Marţi, 11 martie 2008, 21:56)

  nokia [anonim]

  Bine ca a scapat Clujul(Jucu) de el.Poate scapam la alegeri si noi.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 martie 2008, 22:11)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  +ne constitutional (Marţi, 11 martie 2008, 22:14)

  alinuta [anonim]

  pai daca parlamentul a fost programat sa voteze pentru aprobare, de ce a schimbat si voteaza pentru respingere,in felul acesta ia zapacit pe senatorii care apasuu numai butonul "da" asa ca va rugam sa anulati votarea care a fost sabotata.
 • 0 (0 voturi)    
  impertinenta specifica (Marţi, 11 martie 2008, 22:29)

  loiosh [anonim]

  pai mai asztolus care e ma numarul maxim de sesizari pentru a trece la aplicare,spuneo ma fara rusine pa cum te stiu.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere (Marţi, 11 martie 2008, 22:57)

  fery [anonim]

  populatia maghiara nu reactioneaza pentru ca nu are nici un interes sa aiba legi si drepturi mai multe decit romanii ei considerinduse romani iar ca-catii de udmr-risti si alte formatiuni in loc sa-si puna capu,la contributie si sa gaseasca o cale (singuru lucru si ala prostesc pe care il stiu vrajba)de a iesi din saracie ,ar merita o pedeapsa exemplara pentru incitare si denaturarea adevarului.
  PS propun timp de 2-3 luni acesti invrajbasi sa fie anihilati sau scosi pe tusa cu cartonese rosii si va asigur ca nu -o sa mai fie vrajbe,iar salariile lor sa fie folosite in regiunile cu populatie majoritara maghiara.
 • 0 (0 voturi)    
  Initiativa Funar impotriva Abuzurilor Maghiarilor (Miercuri, 12 martie 2008, 9:33)

  Alex [anonim]

  Din cate vad unii "comentatori" se leaga de ce inseamna Respincere si Impotriva, altii fac nu-i plac pe maghiari, altii sunt contra PRM sau Funar.
  Dar acum pe bune vorbind... ce este rau si ce este bun in initiativa lui Funar?!
  Pai ia sa o luam pe puncte:

  1) "Este interzisa asimilarea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), o organizatie antiromaneasca si antieuropeana, cu un partid politic." => Pai UDMR s-a constituit ca Organizatie Culturala Non-Profit (adica ei sunt interesati doar de cultura si primesc "ajutoare din ungaria" asa doar pe crieterii culturale.
  Pai atunci ce cauta in guvernarea Romaniei inca din anii '90 ???
  "o organizatie antiromaneasca si antieuropeana"
  Nu EI isi flutura steagul Ungariei "mari" pe toate strazile si toate gardurile?!
  Nu EI fac separatism?!
  Nu EI organizeaza si mobilizeaza oamenii din etnia lor impotriva Romaniei sa isi ceara autonomie totala (sa fim seriosi ca nu vor ei doar culturala asa cum nu sunt ei organizatie culturala non-profit). Din cate stiu maghiarii de rand sunt OK cu situatia de fata doar sa fie lasati in pace sa dezvolte si sa isi faca un trai mai bun dar un Neica Marco Bella, Gyorgy Frunda (adica Gheorghe Frunda cum il chema inainte de "revolutie" pe securistul ala) vor si ei ceva sa conduca.

  2) "Se interzice membrilor UDMR, o organizatie neguvernamentala antiromaneasca si antieruopeana, sa faca parte din Guvernul Romaniei si din structurile sale din teritoriu."
  => Pai UDMR NU este partit politic deci nu ar avea ce sa caute la guvernare ca asa ar ajunge la guvernare si Asociatia Proprietarilor de Porci din Dobrogea sau Asociatia Prorietarilor de Vaci din Oltenia (ca doar suntem pe provincii, nu?) daca UDMR e Culturala si Non-Profit, ce treaba are la guvern?! (ca restul cu "neguvernamentala, antiromaneasca si antieuropeana" nici nu merita discutat.
 • 0 (0 voturi)    
  Initiativa Funar impotriva UDMR (Miercuri, 12 martie 2008, 9:45)

  Alex [anonim]

  3) "Se interzice membrilor UDMR sa ocupe functii de demnitate publica."
  => Pai nici n-ar avea ce cauta prin Senat sau Parlament ce sa mai vorbesc de Guvernul Romaniei?!

  4) Se interzice, incepand cu anul scolar 2008-2009, separatismul scolar pe crierii etnice in invatamantul de stat.
  => avand scolile in limba Maghiara, cum pot copii sa mai identifice cu, calitatea de Cetatean Roman sau sa realizeze ca ei sunt in Romania cand ei nu vorbesc limba?! Asa ca o paralela... in USA 36% din polulatie sunt "hispanici" (sud-americani) si documentele oficiale sunt bilingve DAR cand te duci la oficialitati (judecatorie, primarie, etc.) daca nu vorbesti Engleza te duci cu interpret... pai la noi e tocmai invers, daca nu vorbesti maghiara in Covasna si Harghita iti trebuie interpret - de rasul curcilor...

  4) "In manualele scolare si cursurile universitare in limba maghiara este interzisa folosirea altor denumiri decat cele oficiale, in limba romana, pentru unitatile administrativ-teritoriale, munti, ape, numele si prenumele persoanelor fizice. "
  => TOT o paralela cu USA, dat fiind ca in FL, TX, CA sunt state predominant hispanice, ce-ar fi sa nu se mai vorbeasca engleza, ca doar peste 80% sunt hispanici?! Ia sa vedem ce-ar zice bunul si democraticul legislativ american?! :)))))

  5) "Se interzic emisiunile in limba maghiara la studiourile publice de radio si televiziune."
  => Aici a sarit calul e oarecum dus in extrema pentru ca peste tot prin lume sunt si emisiuni in limbile minoritatilor deci nu sunt de acord, cred ca o emisiune in limba materna nu deonta "antiromanism".
 • 0 (0 voturi)    
  Initiativa Funar impotriva Maghiarilor (Miercuri, 12 martie 2008, 9:53)

  Alex [anonim]

  6) "SRI si SIE vor prezenta rapoarte in fata Parlamentului, la sfarsitul fiecarui trimestru, cu privire la actiunile antiromanesti si antieuropene organizate de UDMR, Ungaria si iredentismul maghiar."
  => Dat fiind ca (nu doar UDMR) TOATE organizatiile maghiare din afara Ungariei fac acelasi lucru si in tarile din jur incercand sa duca spre o autonomie dupa care prin referendumul zonei autonome sa ceara alipirea la Ungaria... e o manevra care se vrea isteatza, nu fac ei razboi de ocupare ca pe timpul hortistilor dar... o ia pe usa din dos, eu consider ca toate serviciile fiecarei tzari care au probleme de genul asta trebuie sa faca TOTUL pentru a apara interesele tzarii respective, prin urmare consider logica aceasta propunere.

  7) "Ministerul Public este obligat ca, pana la sfarsitul anului 2009, sa verifice legalitatea restituirilor de imbile catre persoanele juridice cu denumire in limba maghiara sau bilingva, apartinand etnicilor maghiari."
  => Este adevarat ca multi excroci nu neaparat doar maghiari au incercat sa "retrocedeze" ceva ce nu era al lor de fapt, se intampla asta si in Timisoara in momentul de fata cu un cetatean german, etc. ORICE retrocedare trebuie BINE verificata ca sa nu mai apara situatii cum sunt cele din Timisoara azi.

  8) "Parchetul se autosesizeaza la orice informatii primite de la institutiile Statului Roman, din mass-media sau de la cetateni, in legatura cu organizatiile paramilitare si cele asimilate lor constituite din etnici maghiari, precum si in legatura cu depozitele de arme si minutii aparute dupa 22 decembrie 1989 pe teriotoriul Romaniei."
  => Asta este ceva total corect dat fiind ca NU se vrea o intrare fortzata in situatii critice, nici de catre maghiari nici de catre romani sau celelalte nationalitati din Harghita, Covasna, etc. dar SIGUR sunt cativa radicali ignoranti care habar n-au de ce ar face-o dar sunt gata sa joace cu ceva pistoale sau pusti ca doar nu le-a dat taticu jucarele cand erau mici si vorba aia, "e cool".
 • 0 (0 voturi)    
  Initiativa Funar impotriva UDMR (Miercuri, 12 martie 2008, 10:04)

  Alex [anonim]

  8) "In timpul vizitelor oficiale sau neoficiale efectuate in Romania de catre membrii Guvernului Ungariei sau fosti ministri din aceasta tara, SRI si SIE au obligatia de a-i proteja, de a-i monitoriza si de a face propuneri pentru a fi declarate persona non grata."
  => SRI ar trebui sa-i protejeze si sa-i monitorizeze automat pe orice demnitar strain nu neaparat ungur, iar cine instiga la ceva neconstitutional fata de statul roman binenteles sa fie declarat persona non grata.

  9) "Cei care arboreaza sau poarta steagul rosu-alb-verde cu stema Ungariei Mari savarsesc contraventii care se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare steag. Amenzile se aplica organizatorilor manifestarii si fiecarui purtator de steag."
  => Nu cred ca are vreo relevanta ce steag arboreaza ei in incinta locuintelor, poate sa isi puna pe pereti si svastica nu deranjeaza pe nimeni sa faca matanii in fatza steagurilor cat vor ei fie si steagul echipei de fotbal favorite, INSA daca arboreaza in zone publice si MAI ALES la cladirile oficiale ROMANESTI atunci binenteles amenzile propuse consider ca sunt prea mici.

  10) "Orice concurs pentru ocuparea unui loc de munca in Romania la care conditia obligatorie sau facultativa este cunoasterea limbii maghiare este nul de drept."
  => Ar trebui sa se ceara cunoasterea limbii comunitatii minoritare care este mai numeroasa in zona respectiva (prin asta as considera si tziganeasca peste tot prin tzara, turca in zona dobrogei, rusa in zona tulcea, sarba in vest, etc.) DAR NU sa fie o proba eliminatorie la angajare.

  11) "Se interzic sedintele comune ale guvernelor din Romania si Ungaria."
  => Nu consider asta o problema majora, guvernele pot sa se intalneasca si sa stea in sedinte cat vor ATATA TIMP CAT CETATENILOR AMBELOR STATE SUVERANE LE VA FI MAI BINE in urma sedintelor.
 • 0 (0 voturi)    
  Initiativa Funar impotriva UDMR (Miercuri, 12 martie 2008, 10:12)

  Alex [anonim]

  Si acum as ca un comentariu liber,... nu intreseaza pe maghiarii din cateva zone din Ardeal statutul lor ATATA TIMP CAT AU CE MANCA SI O DUC BINE, dar aici intervine intrebarea retorica... "CATI MAGHIARI DIN ARDEAL O DUC BINE SI CATI MEMBRII MARCANTI UDMR O DUC RAU ?!?!?!"
  Daca sunt luati la "puricat" nu cred ca o sa gasiti UDMR-isti care mor de foame, sau care nu traiesc in lux... dar ia priviti la unii maghiari de rand ca sunt la fel de saraci ca si romanii din satele in care traiesc.
  Deci pana la urma cum este cu Autonomia Maghiara?! Alipirea a 3 judetze la Ungaria?! VORBE doar pentru a castiga capital electoral pe niste himere nascocite de UDMR si binenteles ca daca ar avea autonomie, asta ar da mana libera la UDMR sa isi imparta proprietatile intre ei dupa bunul plac ca doar... sunt autonomi si nu mai raspund la Bucuresti pentru ce vor fura pe-acolo, ei ar avea painea, ei ar avea cutzitul.
  Cam atat aveam de spus,
  Sa fitzi iubitzi,
  Alex
 • 0 (0 voturi)    
  @alex (Miercuri, 12 martie 2008, 11:43)

  cosmin [anonim]

  o sa te rog sa dezvolti putin, pentru ca e cam criptic raspunsul tau
  in alta ordine de idei, explicatiile tale sunt atat de lipsite de esenta si pline de demagogie incat chiar si funar s-ar mira de ele:)
  "e usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune"
  gandeste inainte de a scrie 4 pagini de vorbe preluate din alte contexte.
  daca vrei
 • -1 (1 vot)    
  ardeal (Miercuri, 12 martie 2008, 13:13)

  ralf [anonim]

  Sunt roman din ardeal si cred ca locul tansilvaniei si al banatului nu este nici in ungaria dar nici in romania. Nu avem in comun cu miticii din sud decat limba si nimic altceva. De ce toti miticii sunt antimaghiari? eu chiar nu inteleg...ei nu au nici un contact cu maghiarii- nu ii cunosc decat din relatarile xenofobe ale celor ca funar si vadim, si dupa cate vad nici nu vor sa aiba---atunci sa ne lase pe noi ardelenii in pace intre muntii nostri si sa ramana ei printre muntii de gunoiaie si satele murdare din sudul lor imputit. As vrea sa-i vad cu pasaport trecand muntii. Au distrus transilvania in acesti 90 de ani. Sper ca noi ardelenii (romani-maghiari-germani) sa ne trezim intr-o buna zi si sa punem piciorul in prag.
  Sunt satul de bucuresti

  Sunt multi care cred ca mine in ardeal si intr-o zi vom fi majoritari - iar atunci un referendum ne va salva

  PS: Moldovenii sa faca la fel ca de cand s-au unit cu miticii le-a fost supta toata avutia si acuma sunt cei mai saraci desi la unire erau mult mai instariti decat miticii
 • 0 (0 voturi)    
  asta DA proiect de lege!!! (Miercuri, 12 martie 2008, 16:16)

  Ovid [anonim]

  Acest proiect de lege a lu' peste ii ca legile antievreiesti a la Hitler.

  Shame...

  Lu' Funar bacsi ii lipseste si creativitatea pe langa alte chestii importante ...
  • 0 (0 voturi)    
   lege (Miercuri, 12 martie 2008, 17:05)

   dada [anonim] i-a raspuns lui Ovid

   Greseala lui Funar: trebuia sa faca un proiect de lege mai subtil. Spun asta pt ca voi nu stiti ce e in Covasna si Harghita. Acolo e durere ... sa fii in propria tara si sa citesti in ungureste , sa auzi ungureste peste tot ... etc ... Nu zic ca trebuie spanzurati cei de etnie maghiara , dar nici sa-si faca de cap !
   • 0 (0 voturi)    
    @da (Miercuri, 12 martie 2008, 18:38)

    KIki [anonim] i-a raspuns lui dada

    Pai cumvrei sa vorbeasca daca-s maghiari ? Mai e ceva , ce este omis de catre totzi cugetatorii ca tine : in HR , CV si MS ca de altfel in totata Transilvania maghiarii sint acolo de pe vremi indepartate , asa ca altzii au mers acolo peste ei ... cu "bunavointza" ceausestilor ce-i drept ori nu ... asa ca basti !!!
    • 0 (0 voturi)    
     intrebare (Vineri, 14 martie 2008, 15:30)

     @lenuta [anonim] i-a raspuns lui KIki

     stiti careva ceva de proclamarea Transilvaniei ca stat independent? Am auzit , mai recent, deseori vorbindu-se de acest subiect ...Doamne ,daca ar fi adevarat sa se intample, m-as intoarce acasa...sunt plecata din tara de 20 de ani ....
 • 0 (0 voturi)    
  Camasa cu maneci lungi (Miercuri, 12 martie 2008, 18:04)

  POP [anonim]

  direct la balamuc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by