Legea offshore a primit, marți, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților. Pe fond, proiectul legii offshore nu a suferit modificări esențiale. Dezbaterile din comisii au fost unele tensionate după ce reprezentanții AUR au creat circ și scandal jignind invitații.

George Simion si Virgil PopescuFoto: Captura video

În debutul ședinței comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, parlamentarii AUR George Simion și Dan Tănasă au făcut scandal, cerându-le reprezentanţilor Federaţiei patronale din petrol şi gaze să iasă din sală şi acuzându-l pe ministrul Energiei că ”este hoţ şi că vinde gazele din Marea Neagră austriecilor”.

„Ministrul Energiei, reprezentantul OMV Petrom. Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci. Hoţul ăsta, nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa voastră. E un hoţ. Hoţul, OMV”, a strigat George Simion către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul şedinţei.

Ministrul Economiei a evitat să intre în polemică cu liderul AUR. Ca replică, la apostrofările lui Simion, senatorul PSD, Radu Popa i-a replicat: ”Gazprom, te rog frumos! Du-te în Rusia!”.

George Simion a avut o altercație cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, în luna februarie, chiar când acesta vorbea la tribuna Parlamentului. Cei doi au fost atunci la un pas de a se lua la bătaie.

Totodată, deputatul AUR, Dan Tănasă a continuat circul apostrofându-l pe Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale de petrol şi gaze: „Dispari din faţa mea! Explică pe ce bursă se vor tranzacţiona, pe Bursa de la Viena sau pe Bursa de la Bucureşti? Explică-le oamenilor! Tu eşti reprezentantul patronatelor. Eu sunt ales de poporul român, tu eşti în plus în clădirea asta, papagalule. Eu sunt deputat, m-a ales poporul român. Pe tine cine te-a ales?”

Scandalul a fost oprit în urma solicitării membrilor comisiei ca cei de la AUR să fie dați afară din sala.

După două ore de discuții, Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii a Camerei Deputaţilor au dat, raport favorabil proiectului legii offshore. Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat "pentru" raport favorabil și s-au înregistrat patru voturi "împotrivă", ale reprezentanţilor AUR.

În cadrul dezbaterilor atât USR cât şi AUR şi-au susţinut amendamentele, însă acestea au fost respinse de deputaţi. USR a cerut ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii.

Proiectul de lege urmează să intre miercuri, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Legea offshore a fost adoptată de Senat săptămâna trecută, cu largă majoritate. La dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat nu s-au adus modificări importante față de varianta propusă de către Coaliție.