Discuțiile pe certificatul verde ar putea fi reluate în Coaliție săptămâna viitoare, susțin surse politice pentru HotNews.ro. Deși nu există un consens politic în acest sens, atât ministrul Sănătății Alexandru Rafila cât și premierul Nicolae Ciucă recunosc necesitatea documentului dar pasează responsabilitatea reglementării acestuia Parlamentului și cer o decizie asumată de către liderii politici. În schimb, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu și Kelemen Hunor sunt de negăsit când vine vorba de a da explicații pe acest subiect. Reamintim că însuși președintele Klaus Iohannis le-a recomandat liderilor Coaliției că nu se impune introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Cabinetul CiucaFoto: Guvernul Romaniei

HotNews.ro a încercat să discute cu liderii Coaliție PNS-PNL-UDMR pe tema certificatului verde însă atât președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Florin Cîțu, cât și Kelemen Hunor nu au dorit să comenteze sau să vină cu explicații pe această temă.

Neoficial, însă PSD consideră că subiectul reglementării certificatului verde este unul închis, fără șanse de a mai fi aplicat în următoarea perioadă. "Noi am inițiat proiectul de lege și am insistat pe asumarea răspunderii Guvernului înainte de Crăciun în așa fel încât de la 1 ianuarie să se fi aplicat. PNL nu a dorit. Stim cu toții că dezbaterea în Parlament pe această temă va genera doar scandal și nu va fi niciodată adoptat. Tema va fi reluată la prima ședința a Coaliției, luni 10 ianuarie, dar fără prea mari șanse de a se lua o decizie clară ", au explicat sursele citate.

De partea cealaltă, tot neoficial, liberalii spun că își doresc introducerea certificatului verde și că la nivel politic trebuie asumată o astfel de decizie pentru că și "premierul Nicolae Ciucă ar fi cerut-o”. "Subiectul introducerii certificatului verde va fi reluat în ședința Coaliției de luni. Dezbaterea în Parlament, într-o sesiune extraordinară este varianta cea mai fezabilă la acestă oră, din punctul nostru de vedere. Suntem printre ultimele țări din Europa la capitolul vaccinare și avem cele mai puține restricții în plină creștere a cazurilor COVID. Se impun niște decizii radicale", au explicat surse liberale pentru HotNews.ro.

În plină creștere a cazurilor COVID, varianta dezbaterii proiectului de lege privind introducerea certificatului verde în Parlament nu este una câștigătoare. O parte dintre parlamentarii PSD, dar și ai PNL sunt reticenți în a vota un proiect de lege. "Trebuie să recunoaștem că există colegi care nu vor să-și asume introducerea certificatul verde obligatoriu din diferite considerente personale. Unii au primit telefoane de amenințare, alții nu cred în necesitatea vaccinării, etc. Parlamentarii care au astfel de opțiuni fac parte din toate formațiunile politice", au explicat sursele HotNews.ro.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a atras atenția, marți, într-o declarație publică, că pe măsură ce se întârzie adoptarea certificatului verde, cu atât eficacitatea lui va deveni mai puţin relevantă.

"Probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare şi vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluţia unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade", a declarat Alexandru Rafila, într-o intervenție la Antena 3.

"În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut - noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val", a afirmat Rafila.

Totodată, săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a declarat că dacă situația epidemiologică din România o va impune va face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară și să voteze actuala lege a certificatului verde.

"Dacă situația o va impune vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară fie să voteze actuala lege, fie să vorbim de o asumare a Guvernului în Parlament. Dacă prin decizia asta mor mai puțini oameni nu este o capcană pentru mine", a declarat premierul într-o emisiune la TVR.

În ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate 3.900 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), au transmis marți autoritățile. În urmă cu o zi fuseseră raportate sub 1.800 de cazuri noi, iar înainte de weekend raportările erau pe la nivelul 1.200-1.600 de cazuri noi pe zi.

Reamintim că tema certificatul verde a creat tensiune în interiorul Coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-democrații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introducerii certificatului verde a fost închis în Coaliție.