​Liderii USR au decis în şedinţa Biroului Naţional (BN), după prima rundă de consultări cu PNL și UDMR, că, în cazul în care foștii parteneri vor refuza refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR. Useriștii au pe masă și varianta în care PNL ar fi dispus să propună un nume de premier altul decât Florin Cîțu. Dincolo de scenariile ipotetice, liderii USR pregătesc un program de guvernare și lista miniștrilor pe care urmează să le prezinte Parlamentului săptămâna viitoare.

Dacian CiolosFoto: AGERPRES

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a declarat miercuri seară că va aştepta până vineri un răspuns de la foştii parteneri - PNL şi UDMR - dacă sunt de acord sau nu să reformeze coaliţia de guvernare şi subliniază că şi-ar dori să se termine acest „balet al divertismentului politic în care persoanele sunt mai importante decât rezultatul”.

Totodată, liderii USR iau în calcul și varianta în care Florin Cîțu va accepta să renunțe la nominalizarea pentru funcția de premier, iar PNL ar putea să facă o altă nominalizare. Liderii USR au anunțat deja public că, în cazul în care PNL vine cu o propunere de prim-ministru alta decât Florin Cîțu, Dacian Cioloș ar fi dispus să renunțe la nominalizare.

Vicepreședintele USR Cătălin Drulă a vorbit public, într-o emisiune la TVR 1, despre această ipoteză. Întrebat de moderator dacă Dacian Cioloș și-ar depune mandatul de premier desemnat, dacă PNL vine cu o propunere de premier care să nu fie Florin Cîțu, Drulă a confirmat.

"Eu cred că da, pentru că scopul nostru este să facem un guvern și asta ar fi o variantă de deblocare, dar altfel, dacă aceste discuții nu se concretizează, până la urmă trebuie să facem niște pași în logica instituțională. Președintele a propus un premier, acesta își alcătuiește lista miniștrilor, un program și îl supune votului Parlamentului".

Surse din interiorul USR au declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care s-ar reface Coaliția, sunt pregătiți să intre la negocieri pentru viitorul Guvern. "Dacă liberalii ar numi premierul, putem porni de la protocolul inițial al Coaliției și următoarea nominalizarea ne-ar aparține. Pe negocierea portofoliilor din Guvern prioritate au pentru noi Transporturile și Fondurile Europene și obligatoriu un minister avizator fie Justiția, fie Finanțele.", au explicat sursele citate.

Dincolo de situații ipotetice, useriștii iau în calcul eșecul negocierilor cu PNL și UDMR și pregătesc un program de guvernare și un guvern monocolor pe care să-l prezinte Parlamentului săptămâna viitoare.

Schița unui guvern Cioloș fără PNL și UDMR

  • vicepremier: Dan Barna
  • ministrul Finanțelor: Anca Dragu / Claudiu Năsui
  • ministrul Educației: Ștefan Pălărie
  • ministrul Sănătății: Ioana Mihăilă (sub semnul întrebării)
  • ministrul Internelor: Dragoș Tudorache
  • ministrul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu
  • ministrul Transporturilor: Cătălin Drulă
  • ministrul Fondurilor Europene: Cristian Ghinea
  • ministrul Muncii: Oana Țoiu / Dragoș Pîslaru
  • ministrul Economiei: Cristina Prună
  • ministrul Justiției: Stelian Ion / Raluca Prună
  • ministrul Culturii: Iulian Bulai / Marius Manole
  • ministrul Agriculturii: George Cățean
  • ministrul Mediului: Octavian Berceanu
  • minstrul Tineretului: Tudor Pop
  • ministrul Apărării: Nicu Fălcoi
  • ministrul Digitalizării: Radu Panait/ Cosette Chichirău

Moșteanu: Dacă negocierile vor eșua, vom veni în faţa Parlamentului cu un Guvern, la începutul săptămânii viitoare

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a declarat, joi, la Parlament, că în cazul în care încercarea de refacere a coaliţiei de dreapta va eşua, USR este pregătit să vină în faţa Parlamentului cu o propunere de Cabinet şi un program de guvernare, care vor fi decise în Comitetul Politic al USR de duminică. El nu a exclus ca din Cabinet să facă parte şi tehnocraţi, şi nici foştii miniştri USR din Cabinetul Cîţu.

”Am explorat toate scenariile, am decis următoarele: Am convocat ca Birou Naţional Comitetul Politic, duminică după-amiaza, care este forul care decide intrarea la guvernare, aprobă programul şi lista de miniştri. Prioritatea premierului desemnat, Dacian Cioloş, este refacerea coaliţiei de guvernare, alături de PNL şi UDMR şi cu sprijinul minorităţilor, însă în cazul în care negocierile eşuează, trebuie să mergem înainte, pentru că România trebuie guvernată”, a spus purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu.

El a arătat că premierul desemnat este pregătit să vină cu un Guvern în faţa Parlamentului. ”Dacă aceste negocieri vor eşua, vom veni în faţa Parlamentului cu un Guvern, la începutul săptămânii viitoare. Fac apel la responsabilitate din partea tuturor partidelor, ţara trece printr-o perioadă dificilă. Ne-am asumat acest rol, am propus un premier, preşedintele l-a desemnat pe Dacian Cioloş şi mergem înainte”, a afirmat deputatul USR.