Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se întâlnesc, luni, de la ora 12.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depusă USR PLUS şi AUR. Iniţial, Birourile permanente reunite au fost convocate de două ori dar fără niciun rezultat, din lipsă de cvorum.

Birourile Permanente se reunesc in sedintaFoto: AGERPRES

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni, transmite Agerpres.

"Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci - 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12,00", a declarat, sâmbătă, la Blaj, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Tabăra Cîțu încearcă să blocheze moțiunea de cenzură. Alina Gheorghiu a declarat că s-ar putea să fie probleme cu semnăturile. Mai exact, mai mulți parlamentari ai AUR nu ar fi fost în țară și nu aveau cum semna documentul decât prin semnătură electronică, ceea ce nu s-ar fi întâmplat. Și Rareș Bogdan a avensat ideea că moțiunea ar trebui redepusă.

Între timp, liberalii lui Cîțu încearcă să-i facă pe cei de la AUR să se răzgândească și să-și retragă semnăturile.

Și PSD încurcă lucrurile pentru USR-PLUS. Marcel Ciolacu a declarat că va vota moțiunea de cenzură doar dacă se ajunge la anticipate. Or, USR-PLUS nu vrea acest lucru în acest moment.

PSD a anunțat că va depune propria moțiune de cenzură.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.