Comisia de industrii din Camera Deputaților vrea să crească indemnizațiile lunare pentru conducerea Consiliului Concurenței și propune noi sporuri pentru angajații instituției. Deputații PSD, PNL, PRO România și UDMR au modificat o ordonanță emisă în 2019 de Guvernul Dăncilă și au introdus amendamente care vizează creșterea indemnizațiilor de ședință și introducerea unor indemnizații de performanță care depășesc legea salarizării cadru. Proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților, la vot final. În prezent, indemnizaţiile de şedinţă ale membrilor Consiliului variază între 10.846 lei net lunar şi 18.166 lei net pe lună.

Plenul Camerei DeputailorFoto: Hotnews

Amendamentele adoptate de Comisia de Industrii:

  • Indemnizația de ședință acordată într-o lună membrilor plenului Consiliului Concurenței nu va depăși cuantumul indemnizației lunare de care aceștia beneficiază în calitate de membrii ai plenului, indiferent de numărul de ședințe ale plenului desfășurate în cursul unei luni.
  • Indemnizațiile de performanță acordate o data pe an personalului Consiliului Concurenței cu rezultate deosebite nu reprezintă premiu și nu se ia în calcul la determinarea limitării prevăzute de legea cadru a salarizării.

De precizat este că ordonanța Dăncilă majora şi ea cu 50% indemnizaţia membrilor plenului Consiliului Concurenţei. Deputații PSD, PNL, PRO România și UDMR au susținut în comisie majorarea cu 100% iar singurii care s-au opus amendamentelor au fost reprezentanții USR.

În prezent indemnizaţiile de şedinţă ale membrilor Consiliului variază între 10.846 lei net lunar şi 18.166 lei net pe lună.

  • Cristina Prună, USR: "Preocuparea Parlamentului pe final de mandat în plină pandemie: alte privilegii. Se dublează indemnizaţiile celor care conduc Consiliul Concurenţei şi se adaugă noi sporuri. Asta e prioritatea Parlamentului. PSD, PNL, Pro România, UDMR şi minorităţile naţionale din Comisia pentru industrii au votat la unison amendamentele de mai jos la o OUG care creştea şi ea cu 50% indemnizaţia membrilor plenului Consiliului Concurenţei. Dar 50% nu a fost suficient. Concret, până acum conducerea Consiliului Concurenţei primea în plus faţă de salariu „indemnizaţie de şedinţă”. Aceasta era limitată la 50% din indemnizaţia lunară (adică salariul). Acum vor să fie cât salariul. Adică de la simplu la dublu (...) A doua modificare priveşte „indemnizaţia de performanţă”. Altă indemnizaţie care se adaugă la salariu, de data aceasta pentru toţi angajaţii de la Consiliul Concurenţei. Legea salarizării unitare împiedică instituţiile statului să dea sporuri mai mult decât 30% din salariile totale pe care le au. E o prevedere foarte bună. Prin acest amendament se poate depăşi acest prag", (Cristina Prună este membru în Comisia de Industrii).

Amendamentele noi introduse la legea de aprobare a ordonanței vor intra în dezbaterea Comisiei Juridice. De altfel, raportul final care va intra în dezbaterea plenului va fi unul comun și va fi semnat de Comisia Juridică și Comsia de Industrii. De precizat este că proiectul de aprobare al ordonanței s-a regăsit pe ordinea ședinței de plen din data de 24 noiembrie dar nu a fost discutat pentru că nu avea raportul comun finalizat.

Camera Deputaților are programată o ședință de plen imediat dupa alegerile parlamentare din 6 decembrie și atunci poate da votul final (Camera Deputaților este forul decizional în acest proiect) dacă se emite raportul.