Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri, la Galati, ca ar trebui analizata "foarte serios" posibilitatea devansarii alegerilor parlamentare si organizarea lor simultan cu cele locale, transmite corespondentul NewsIn. Motivele invocate de premier sint utilizarea cat mai buna a "eforturile financiare si umane" si "adoptarea votului uninominal". Tariceanu a precizat ca alegerile anticipate sint la indemina Guvernului si a primului ministru.

Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca este momentul sa se analizeze "foarte serios" decalarea alegerilor si organizarea lor simultan.

"Va trebui sa analizam foarte serios posibilitatea ca sa organizam alegerile parlamentare, sa le devansam, in asa fel incat eforturile noastre sa fie mai eficient utilizate, eforturi la nivelul implicarii resurselor umane, resurselor financiare, pentru organizarea unei campanii", a declarat Tariceanu in deschiderea lucrarilor Ligii Alesilor Locali ai PNL , care se desfasoara la Galati in intervalul 22-23 februarie.

Un alt motiv invocat de guvern se refera la adoptarea votului uninominal. PNL si PSD au cazut de acord asupra unei formule preponderent proportionale, iar Comisia de cod electoral a votat deja majoritatea articolelor. In discutie se mai afla doar chestiunea coboririi pragului electoral electoral de la 5 la 3%, asupra careia insista UDMR.

" In conditiile in care acest proiect va fi adoptat curind, exista o ratiune in plus pentru a analiza posibilitatea decalarii alegerilor si a organizarii lor simultan, in asa fel incit sa avem o noua baza pe care sa facem alegerile pentru Parlamentul european", a sustinut premierul. Seful Guvernului a mai precizat ca acesta va fi un test al seriozitatii partidelor parlamentare, astfel incit Romania sa faca un pas decisiv pentru a schimba sistemul politic.

Calin Popescu Tariceanu a precizat faptul ca organizarea alegerilor anticipate este la indemina Guvernului si a primului ministru.

Reamintim ca, acum zece zile, in cadrul unei intilniri private intre Tariceanu si Geoana, despre care presa a relatat, liberalii au conditionat adoptarea votului uninominal de devansarea alegerilor parlamentare si suprapunerea lor peste cele locale. Geoana a admis faptul ca i-a cerut premierului sa organizeze alegeri anticipate, dar ca acesta i-ar fi vorbit in replica despre necesitatea adoptarii cit mai rapide a votului uninominal.

O saptamina mai tirziu, PNL a acceptat formula de vot uninominal avansata de PSD, care presupune intrarea in Parlament a acelor candidati care obtin jumatate plus unu din voturi, restul mandatelor urmind sa fie distribuite printr-un sistem proportional. In schimb, PSD a renuntat la introducerea in lege a desenarii hartii electorale.

In acleasi context, dupa cum a relatat presa, s-au purtat negocieri asupra unei colaborari ulterioare alegerilor.